Het zal jullie vast niet ontgaan zijn: Rotterdam start een experiment met foodtrucks. Gedurende één jaar komen er drie locaties beschikbaar in de stad, waar je bij wisselende foodtrucks een straathap kunt halen. Leuk idee, maar gaat het ook werken? We vroegen het aan de experts, de foodtruckhouders zelf. Een rondvraag.
Op dit moment mogen foodtrucks alleen tijdens een evenement of festival hun waren aan de man brengen. De gemeente wil hier verandering in brengen door op enkele locaties in de stad te experimenteren met standplaatsen, waar verschillende foodtrucks tijdelijk mogen staan. ‘Ik verwacht dat de foodtrucks een positieve uitwerking op de levendigheid en aantrekkelijkheid van de stad hebben,’ aldus wethouder Maarten Stuijvenberg. Wij maakten een rondje langs enkele Rotterdamse foodtruckhouders om te zien of zij het enthousiasme van de wethouder delen.
Ruben Kruit
Oprichter Fritez en een van de eerste foodtruckers van Rotterdam
Ik ben ermee bekend en ook van tevoren geraadpleegd door de Gebiedscommissie. Ik geloof niet in dit initiatief. Althans, vanuit het perspectief van de foodtrucks. Die gaan geen droog brood verdienen, dus zal het initiatief geen lang leven beschoren zijn. Leuk idee, niet levensvatbaar, tenzij we op de Coolsingel mogen staan naast Hans Worst.

Emile Faulborn
Oprichter van foodtruckfestival Trek
Het is een mooi gegeven dat je bij foodtrucks te maken hebt met een ondernemer die zich heeft toegelegd op één bepaald product en daar al zijn/haar ziel en zaligheid in stopt. Of dit project een succes wordt, hangt heel erg van de voorwaarden af. Het zou goed zijn als die duidelijk zijn en er regels zijn, zoals bij de reguliere horeca.

Esmé de Smit
Oprichter Swan Market, werkt al jaren met foodtrucks
Ik vind het een goed initiatief. Het levert werkgelegenheid op en zorgt voor ‘verleuking’ van de stad. Maar dat geldt alleen als het op een goede, toffe manier wordt neergezet. Dat betekent onder meer variatie in het aanbod, niet het zoveelste loempiakraampje in de stad. Uitstraling, kwaliteit van eten en sfeer zijn heel belangrijk.
Daniel van der Stel
Oprichter van Old Scuola Pizza, de eerste foodtrucker ooit genomineerd voor de FD Gazellen award
Ik vind dat dit soort initiatieven op het gebied van food echt een aanwinst zijn voor de stad. Ik denk alleen wel dat er gewaakt moet worden voor de situatie waarin de foodtrucks worden gezien als hekwerk of leuke eyecatchers. We leven in Rotterdam, niet in New York. Rotterdammers zijn veel minder van het buiten-huis-leven en zien dit als een welkome aanvulling, maar zijn nog steeds erg gesteld op hun boterham met pindakaas. Ik zet dan ook mijn vraagtekens bij de rentabiliteit van deze pilot voor de foodtruckers. Ik denk wel dat het zou kunnen werken in grote kantoorgebouwen recht voor de ingang, net zoals je in New York ziet. Als je dan voor afwisseling zorgt in foodtrucks volgens een vast schema, vooral bij de lunch.
