Ondernemers Kenneth Asporaat, Vaëtta Schmidt, Raggiett Chatlein en Valentino Jacob vonden het zonde dat er zo weinig goede Caribische keukens te vinden waren in Rotterdam. En dat terwijl deze keuken juist zo geliefd is bij veel mensen. Tijd voor verandering dus! Ze besloten het heft in eigen handen te nemen en openden 7 december Blue Caribbean. Hier wilden wij alles over horen en dus spraken wij met één van de vier eigenaren, Kenneth Asporaat.
Kenneth is vooral bekend in de entertainment wereld. Wellicht dat zijn achternaam al een belletje doet rinkelen, hij is namelijk het broertje van Jandino Asporaat die in april 2020 FC Kip zal openen. Naast het entertainment heeft Kenneth een opleiding voor horeca gevolgd en dus ook op dit vakgebied ervaring opgedaan.
Caribische keuken

Kenneth, die zelf Caribische roots heeft, vertelt dat er thuis altijd veel werd gekookt. “Vanaf jongs af aan ben ik in deze keuken opgegroeid. Mijn opa, oma, moeder, iedereen kon koken”, vertelt hij. Naast het eten wat thuis bereid werd, kon hij nergens in de stad van dezelfde soort keuken genieten en dat vond Kenneth jammer. Tien jaar geleden had hij het al af en toe met vrienden erover dat er eigenlijk een Caribische zaak geopend zou moeten worden, maar ambities om dat zelf te doen had hij toentertijd nog niet.
Reis naar New York
Tijdens een indrukwekkende reis naar New York viel het Kenneth op dat er zoveel Caribische zaken waren die daar super goed liepen. Iets wat wij in Nederland nog niet kenden. Dit gaf hem de inspiratie en het laatste zetje dat hij nodig had om de beslissing te maken hetzelfde te doen in Nederland. Na de reis begon Kenneth gelijk met het maken van plannen voor zijn eigen zaak. Samen met de drie andere ondernemers had hij hetzelfde doel voor ogen: de Caribische keuken op de kaart te zetten in Nederland.
Soul food

“De meeste mensen kunnen vaak niet helemaal omschrijven wat de Caribische keuken nou precies is. Maar de mensen die het wel kennen zijn er zeker over te spreken”, vertelt Kenneth enthousiast. Naast de roots en een stukje kindertijd houdt Kenneth zo van deze keuken omdat het heel divers is. “Het is echt soul food: je doet je ziel een plezier wanneer je het eet”, aldus Kenneth. De keuken bestaat uit bijzondere combinaties en Kenneth geeft aan dat je het zou moeten proeven om het te kunnen beschrijven. Op het menu van Blue Caribbean is een hoofdrol weggelegd voor kip. Zo heb je bijvoorbeeld keuze uit saté ku batata en een fried chicken leg. Daarnaast staat er onder andere de Caribbean coconut shrimps, tutu en bakkeljauw en de veggie stoba ku moro op het menu.
Familierestaurant
Wanneer je binnenloopt bij Blue Caribbean word je hartelijke verwelkomd door het gezellige team. Grote muurschilderingen, neonverlichting en leuke muziek geven de zaak meteen een tropische sfeer. “Je voelt je meteen thuis omdat het zo intiem is. Het gevoel alsof oma in de keuken staat is heel erg aanwezig, het is echt een familierestaurant”, vertelt Kenneth over het restaurant. De ondernemers zullen zelf ook vaak in de zaak aanwezig zijn. Volgens Kenneth is contact met de klant onderhouden heel belangrijk en daarom zal hij, wanneer hij de kans heeft, in de zaak staan.
“In elke droom weet je dat je hard moet werken”, zegt Kenneth. Van te voren wisten de eigenaren dat eigen baas (in de horeca) een pittige baan is. Maar ze hebben er veel over om deze droom te verwerkelijken. De eerste paar weken na de opening heeft Blue Caribbean boven verwachtingen gedraaid. “Om eerlijk te zijn is het echt wel hard werken maar ik ben heel blij met de stappen die we maken. Als je hoort dat de gasten zo positief zijn, geeft dat voldoening”, aldus Kenneth.
Trotse Rotterdammer
De zaak is nog maar een paar maanden open maar ambities voor een tweede zaak zijn er al. “Met alles wat we doen willen we doorgroeien. Uiteindelijk willen we een keten worden”, vertelt hij over de plannen. Samen met de drie andere ondernemers vormt Kenneth een divers team: “Dit maak mij als Rotterdammer heel trots.”