Het Oosterscheldekreeftseizoen is van start

Het seizoen van de Oosterscheldekreeft is aangebroken. Maar wat is er nou zo bijzonder aan die kreeft?

29 Mrt 2018 Simone Swinkels

blogger Simone is student journalistiek. Ze wil zoveel mogelijk nieuwe restaurants uitproberen en een gezonde levensstijl aanhouden. Dat is geen gouden combinatie.

Het Oosterscheldekreeftseizoen is van start

Het seizoen van de Oosterscheldekreeft begint 29 maart. Dat betekent dat je in plaats van buitenlandse kreeft in sommige restaurants Zeeuwse kreeft kunt verwachten. Maar wat is er zo bijzonder aan de Oosterscheldekreeft?

Volgens Ron Hirt, eigenaar van restaurant Kaat Mossel, ligt de populariteit vooral aan de fijne structuur en smaak van de kreeft. “Die uit Canada zijn wat stugger. De Oosterscheldekreeft is kwalitatief veel beter en dat merk je ook aan de prijs. Hij is een beetje zoetig van smaak. Deze andere smaak komt door de hoeveelheid zout en het zuivere water van Oosterschelde. In negen van de tien gevallen is die kreeft tot wel 50% duurder. Sommige mensen willen dat er graag voor betalen en zijn dan ook vaste klant tijdens dit seizoen”, vertelt Ron.

Gewicht

Nu is er tijdens het seizoen ook nog verschil in gewichtsklassen. Deze klassen bepalen waarvoor de kreeft gebruikt wordt. Ron: “Bij ons restaurant werken wij het liefst met de gewichtsklasse van 700 gram. Als ze wat zwaarder zijn, dan zijn ze meestal ook wat stugger. Dat soort gewichtsklassen worden meestal gebruikt voor salades of ze worden gemarineerd.”

Menu


Begin april gaat Ron kijken wat de kreeften dit jaar waard zijn. Vervolgens zet hij de kreeft vast op het menu. “Een soep, een salade of geheel, dat zijn drie voorbeelden die op het menu komen te staan. Het is heel erg wisselend. Je kan ook voor twee personen bestellen. Er is veel mogelijk met deze kreeft”, aldus Ron.

Niet alleen Kaat Mossel, maar ook andere restaurants gaan de Oosterscheldekreeft op het menu zetten. Schuif bijvoorbeeld aan bij Vis op de Dijk, waar je terecht kunt voor een goede prijs-kwaliteit verhouding. Vislokaal Kaap blijft niet achter en voegt de kreeft ook toe aan het menu. Het restaurant ligt bij de Maashaven dus met dat uitzicht zit het alvast goed. Wil je er even een dagje tussenuit? Ga dan eens naar Bruinisse, waar de kreeften gevangen worden. Vervolgens kun je de kreeft proeven bij restaurant De Vluchthaven. Verser wordt het niet.

Beschermd

De reden dat deze kreeften maar een seizoen op het menu zijn te vinden, is omdat ze zo willen voorkomen dat de zee leeggeplukt wordt. Ron: “Het is een gewild soort kreeft en wordt goed beschermd, wat ik persoonlijk heel goed vind. Het zou zonde zijn als deze soort kreeften er niet meer zijn. De Oosterscheldekreeften moeten ook een paar jaar oud zijn voordat ze op hun lekkerst zijn, dat is ook nog een reden waarom ze voor een seizoen gaan.”
Het Oosterscheldekreeftseizoen begint 29 maart. Dan houden ze een veiling en het geld wat daar mee opgehaald wordt, gaat naar een goed doel. Het seizoen eindigt loopt tot 15 juli.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.

‘Als één tafel een kan hard lemonade bestelt, wil het hele terras een kan’

In dit verhaal bespreken we Hard lemonade, een ‘jenever mixed drink' bedacht door Nolet Family Distillery in Schiedam, bij de Pui, Bokaal en Biergarten.

Uit eten om de hoek: 14 x leuke restaurants in een woonwijk

Uit eten gaan kan ook gewoon om de hoek, in je woonwijk inplaats van in de drukke stad. Ontdek hier 14 leuke restaurants verstopt in een rustige woonwijk.