Koningsdag 2023 zit erop en wat was het een mooie rit! Vanaf publicatie op 14 maart tot aan het overhandigen van hét Rotterdamse Koningsgerecht tijdens Koningsdag in Rotterdam is de Buik in samenwerking met Gaststad Rotterdam druk bezig geweest. Het avontuur heeft veel hoogtepunten gekend, met als kroon op het werk de zinderende finale met live cook off op 20 april.
Van de ruim honderd inzendingen is Peter van der Winden met zijn gerecht Oranje-bitter als winnaar uit de bus gekomen. Op 27 april, tijdens Koningsdag 2023, mocht hij hét Rotterdamse Koningsgerecht met trots presenteren aan Koning Willem-Alexander en Koning Máxima en hun gevolg.
Koningsdag in Rotterdam

Foto: Rhalda Jansen
Na een bloedstollende aanloop richting Koningsdag 2023, wat ter ere van het 10-jarige jubileum van de koning toepasselijk in 010 gevierd werd, is Peter van der Winden met zijn gerecht Oranje-bitter tijdens de finale bekroond als winnaar. Op 27 april heeft hij zijn gerecht gepresenteerd aan de Koninklijke familie. Het koningspaar startte op het Afrikaanderplein op Zuid. Vanaf hier is de route voortgezet over het mooi gedecoreerde middenpad van de Pretorialaan, waar winnende chef Peter samen met horecaondernemer en tv-persoonlijkheid Per de Man en trendwatcher en oprichter van de Buik Gijsbregt Brouwer zijn gerecht mocht serveren aan Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en hun gevolg, én aan het enthousiaste publiek.
Het drietal bood een veertigtal kleine versies van het winnende gerecht aan, zodat ze deze makkelijke en route konden verorberen. Ook ging de Koning in gesprek met een glunderende Peter. Peter: "Het is een hele eer om te mogen koken voor de Koning en Koningin. Ik deed mee aan de wedstrijd omdat ik natuurlijk gek ben op koken, maar dat ik mijn gerecht tijdens Koningsdag zou mogen presenteren had ik niet verwacht. Dit is wel een hele bijzondere ervaring die me altijd bijblijft!"
Wil je het moment terugkijken? Dit is te zien via de tv-opname van de NOS vanaf minuut 59.44.
Het winnende gerecht Oranje-bitter

Foto: Vincent van Dordrecht - Voor Koningsdag maakte Peter een hapklare versie van zijn gerecht Oranje-bitter
Voor zijn gerecht heeft chef Peter zich laten inspireren door het welbekende oranjebitter, wat traditiegetrouw gedronken wordt tijdens Koningsdag. Het gerecht heeft naast de prachtige feloranje kleuren een klein bittertje. Hét Rotterdamse Koningsgerecht bestaat uit lagen pompoen, met daartussen pompoencrème, een tortellini gemaakt van pompoen gevuld met kapucijner en boerenkool en falafel van kapucijner. Alle gebruikte producten komen van het Buijtenland van Rhoon, waar Peter werkt. De jury roemde de hyperlokaliteit van het gerecht en dat het seizoensgebonden is. Daarnaast is het goed op smaak en wil het oog ook wat. Jurylid Gijsbregt Brouwer: "We hebben zoveel mooie inzendingen gehad, dus daar zijn we sowieso erg trots op. Er zat in het gerecht van Peter heel veel wat het koninklijk maakt, ook de kleur natuurlijk. Dus het hele gerecht klopt gewoon."
Hét Rotterdamse Koningsgerecht

Foto: Vincent van Dordrecht - Finalist Rahul van Atithi maakte een gerecht geinspireerd op de kubuswoningen
Italië bedacht hun bekendste pizza Margherita om de Italiaanse Konings Margherita eren en de Pad Thai, Thailands beroemdste gerecht, is ontwikkeld om de eenwording van Thailand te vieren. Wij trotse Rotterdammers kunnen dat ook! De Buik bedacht in samenwerking met Gaststad Rotterdam ter ere van Koningsdag 2023 en het 10-jarig jubileum van de koning hét Rotterdamse Koningsgerecht.
Alle Rotterdammers konden de afgelopen weken meedoen; een gerecht voor én door Rotterdammers. Van professioneel chef tot fanatiek thuiskok: we hebben zóveel mooie inzendingen mogen ontvangen. American pancakes met orange glaze van ontbijtbar By Jarmusch, een 'comfy' burger met pulled beef en funchi van thuiskok Johnathan of een 'zalmkoninklijk kadootje' van Aicha. En wat dacht je van het Iraanse gerecht Morsa Ploe met oranje tintje van Somayeh, het signatuurgerecht van Restaurant STERs Terry in een oranje jasje of de 'Crown Prince' pompoen van NOTK?
Terugblik finale

Foto: Vincent van Dordrecht - Winnaar Peter met de vijfkoppige vakjury, v.l.n.r. Sandra van Houwelingen, Gijsbregt Brouwer, Perry de Man, Elize Schenderling en Ajdin 'Baggi' Begovic
Uit alle inzendingen zijn vijf finalisten geselecteerd die op donderdag 20 april tegen elkaar streden om bekroond te worden als maker van hét Rotterdamse Koningsgerecht. Onder het toeziend oog van familie, vrienden en pers mochten zij hun gerecht koken en presenteren aan de jury. Met de volgende gerechten stond de jury voor een lastige keuze:
• Madame Jeannette x Goudrenet door Fatma Bhageloe (kookt elke woensdag in Wijkpaleis Rotterdam-West)
• Pasta en falafel van pompoen en kapucijners door Peter van der Winden (De Buytenhof)
• Kubuswoning Tikka door Rahul Gupta (Atithi Indian Restaurant)
• Gerookte kroten met krokante kipkaantjes door Reinbert Sneep (Destino)
• Turkse artisjokkenkroontjes met Hollandse groente door Sirvan Ugur (thuischef)
De jury beoordeelde de vijf gerechten op of het een origineel gerecht is met Rotterdams DNA, dat past bij deze tijd, makkelijk voor meer mensen te maken is en uiteraard lekker smaakt. Uiteindelijk is Peter van der Winden als grote winnaar uit de bus gekomen en is Koningsdag 2023 voor hem er eentje geworden om te onthouden. Peter van der Winden: "Het was echt superleuk om mee te doen en helemaal om te winnen natuurlijk en het gerecht te mogen presenteren aan de Koning en Koning. Voor iedereen die nieuwsgierig is naar het gerecht: we gaan het gerecht de komende tijd ook bij De Buytenhof in Rhoon verkopen!"