Peter van der Winden is de chef van hét Rotterdamse Koningsgerecht

De winnaar van hét Rotterdamse Koningsgerecht is bekend. Chef Peter van der Winden wist met zijn gerecht Oranje-Bitter de jury te overtuigen.

20 Apr 2023 Gesponsord

blogger Dit artikel is gesponsord. De Buik biedt merken en leveranciers de mogelijkheid om hun doelgroep te bereiken.

Peter van der Winden is de chef van hét Rotterdamse Koningsgerecht

Gerecht Oranje-Bitter van chef Peter van der Winden is donderdag 20 april 2023 uitgeroepen tot hét Rotterdams Koningsgerecht. Hij presenteerde dit gerecht voor een vakjury in Dudok aan de Maas, met uitzicht op de Erasmusbrug. Peter imponeerde de jury met de koninklijke smaken en combinaties. De jury bestaande uit onder meer TV-chef Per de Man en Buik-oprichter Gijsbregt Brouwer roemde de Rotterdamsheid van het gerecht. Chef Peter mag zijn gerecht op Koningsdag aan Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima presenteren, tijdens de tv-uitzending voor het oog van de natie. 

Finale in Dudok aan de Maas 


Foto: Vincent van Dordrecht 

Voor het oog van diverse media, de vakjury en de collega-chefs, moesten de vijf finalisten hun eigen versie van het Koningsgerecht bereiden en uitserveren aan de kritische jury. Deze jury bestond uit Elize Schenderling (food expert en food influencer), Sandra van Houwelingen (oprichter van Sorgh & Hoop), Ajdin 'Baggi' Begovic (DJ, food influencer en fervent thuischef), Per de Man (TV-chef bij 24Kitchen en eigenaar van De Toko en The Joint Pizza Bar) en Gijsbregt Brouwer (food trendwatcher en oprichter de Buik). 

Juryoordeel winnende Rotterdams Koningsgerecht 


Foto: Vincent van Dordrecht 

Juryvoorzitter Gijsbregt Brouwer vatte het oordeel van de jury nog eens goed samen: "Het was erg moeilijk, maar de keuze is op het gerecht Oranje-Bitter van Peter gevallen omdat het hyperlokaal is en de smaken passen goed bij elkaar passen. Het gerecht bestaande uit falafel van kapucijners, tortellini en pompoen is verder heel erg in het seizoen en er zat heel veel in wat het koninklijk maakte, ook de kleur natuurlijk. Dus het hele gerecht klopt gewoon."

De jury beoordeelde de vijf gerechten op of het een origineel gerecht is met Rotterdams DNA, dat past bij deze tijd, makkelijk voor meer mensen te maken is en uiteraard lekker smaakt. 

De traditie van nationale gerechten op zijn Rotterdams 

De Buik van Rotterdam organiseerde de zoektocht naar het Rotterdams Koningsgerecht samen met Gaststad Rotterdam, ter ere van Koningsdag 2023 en het tienjarig jubileum van het koningschap van Koning Willem-Alexander. Het Koningsgerecht treedt daarmee in een lange traditie van nationale gerechten zoals de Pizza Margherita voor Koningin Marghérita en Pad Thai voor de eenwording van Thailand. 

Door de hele stad uit te nodigen om mee te doen met het ontwikkelen van het Koningsgerecht, te werken met echt Rotterdamse criteria en een typisch Rotterdamse jury geeft Rotterdam een – hoe kan het ook anders – Rotterdams sausje aan deze traditie.

Van tientallen inzendingen, via vijf finalisten tot één Koningsgerecht 


Er waren meer dan 100 geïnteresseerde Rotterdammers waarvan tientallen hun recept (inclusief foto en toelichting) met de organisatie deelden. Uit deze geweldige inzendingen koos de organisatie de volgende vijf gerechten voor de cook off in de finale. 

•    Madame Jeannette x Goudrenet door Fatma Bhageloe (kookt elke woensdag in Wijkpaleis Rotterdam-West)

•    Pasta en falafel van pompoen en kapucijners door Peter van der Winden (De Buytenhof)

•    Kubuswoning Tikka door Rahul Gupta (Atithi Indian Restaurant)

•    Gerookte kroten met krokante kipkaantjes door Reinbert Sneep (Destino)

•    Turkse artisjokkenkroontjes met Hollandse groente door Sirvan Ugur (thuischef) 

Daarmee is meteen duidelijk dat de jury geen makkelijke opgave had om het winnende gerecht te bepalen. Het niveau van alle vijf de deelnemende chefs lag hoog en er werd hard gestreden voor het oog van de toegestroomde media én de kritische juryleden. 

Koningsgerecht op Koningsdag en verder

Chef Peter van hét Rotterdams Koningsgerecht mag zijn gerecht op Koningsdag presenteren aan Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, burgemeester Aboutaleb en de rest van het gevolg, onder wie de prinsessen en andere leden van de koninklijke familie. Dat zal gebeuren onder toeziend oog van miljoenen Nederlanders die de koninklijke route op TV bij de NOS volgen. 

Na Koningsdag is het aan de Rotterdammers en aan chef Peter om van hét Rotterdams Koningsgerecht een traditie te maken, net als Pad Thai en Pizza Margherita. Peter heeft tijdens de avond van de finale al toegezegd dat het gerecht komende periode verkrijgbaar is bij De Buytenhof. 

Peter van der Winden: "Het was echt superleuk om mee te doen en helemaal om te winnen natuurlijk. We gaan het gerecht de komende tijd ook bij De Buytenhof verkopen en misschien gaan we er zelfs nog wel de Rotterdamse Oogstmarkt mee op. Maar daar denk ik nog even over na, nu even genieten van de winst!" 

Bekijk hier de aftermovie, gemaakt door Yaron Bindels.


Kopfoto: Vincent van Dordrecht 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

De Buik Live bij de klassieke Bistrot-Bar Frère

De vijfde editie van de Buik Live is dit keer bij Bistrot-Bar Frère: een Franse buurtbistro die verrast met hoge kwaliteit.