In Super Bakkie moet heel de wereld samenkomen

Espresso Dates aan het Middellandplein is overgenomen door Super Bakkie. 8 april opent de nieuwe koffiezaak de deuren.

30 Mrt 2019 Christine de Vos

blogger Alleseter met een voorliefde voor eten van over de grens. Kijkt op de menukaart altijd of er voor vegetariërs en veganisten ook genoeg te genieten valt.

In Super Bakkie moet heel de wereld samenkomen

Zo zit je rustig aan een bakkie in je vaste koffiezaakje hoek, zo ben je de eigenaar van de zaak. Dat is een notendop het verhaal van Diana Bakker en John Mica. Een paar weken geleden nam het stel Espresso Dates aan het Middellandplein over. Op 8 april opent hier Super Bakkie.

De verbouwing van de ontbijt- en lunchroom is nog in volle gang als ik binnenstap: bouwplastic, stof, opgestapelde tafels en een afgedekte espressomachine. Maar Bakker en Mica zien door de rommel heen hun paleisje vorm krijgen. De muren zijn al hagelwit geschilderd, het hoge, groene plafond moet nog een kwastje verf krijgen. "Een hoog plafond in een zaak, waar vind je dat nog?" glundert Mica. Hij heeft er ook al plannen voor: hij wil er rails ophangen waarover een treintje gaat rijden. "Een echte blikvanger vanaf de straat én een trekker voor de kinderen. In Dordrecht ken ik een zaak waar ze ook zoiets hebben. Mijn dochtertje vond dat fantastisch. "Ik wil naar het treintje, papa", zei ze altijd.


Het buitenkansje had niet op een beter moment kunnen komen. Bakker was net haar baan in de catering verloren en Mica, zzp'er in het vastgoedbeheer, maar met een flinke dosis horeca-ervaring, had ook wel weer oren naar een eigen zaak, die hij straks met zijn huidige werk gaat combineren. "We wonen in de buurt en kwamen hier al vaak, vanwege de goede koffie", zegt Mica. "Ik zag toen al de mogelijkheden voor dit zaakje en toen we hoorden dat het te koop stond, hebben we meteen toegehapt."

Het stel barst van de ideeën. Met een aanstekelijk enthousiasme word ik door de ruimte getrokken: hier komt een grote ronde tafel met plaats voor acht man, daar een kleurige muurschildering met papegaaien. De ruit in de voorgevel wordt verruild voor een harmonica-schuifpui waardoor je in de zomermaanden in de zon kunt zitten zonder direct geroosterd te worden. Een slim idee, want voor tafels en stoeltjes op de stoep is aan het Middellandplein niet echt plaats. 

Dadeltaart en bolletje ossenworst 


Maar wat een beetje koffieleut wil weten is: wat staat er op het menu? "De beste koffie van de stad", zegt Bakker stellig. "Die had Espresso Dates ook al, dus houden we zowel het de machine als de koffie erin." Ook de befaamde dadeltaart en de worteltaart en de tosti met Turkse sucuk blijven op de kaart. Bakker: "We hebben natuurlijk onze eigen ideeën, maar we willen ook graag herkenbaar blijven voor de oude klanten." Trekker op het menu moet het assortiment vlaaien worden, dat Bakker en Mica uit Limburg laten komen. Verder kun je er terecht voor een ontbijtje met sap en een eitje, een eenvoudig bolletje Hollandse kaas of ossenworst, versbereide soep of een pannenkoekje met de kinderen. Zondagmiddag kan de zaak worden afgehuurd voor kinderfeestjes, compleet met sjoelbak, tafelvoetbal en clown. 

Offline 

Met hun van-alles-wat-benadering hopen Mica en Bakker dat Super Bakkie een plek te worden voor mensen van alle rangen, standen, achtergronden en leeftijden. "Rotterdam is een stad waar de hele wereld samenkomt en dat zien we graag terug in onze zaak", zegt Mica. Ontmoeten, bijpraten en gezelligheid worden als het aan het stel ligt de belangrijkste ingrediënten. Met bijpraten bedoelen ze overigens live gesprekken en niet via WhatsApp. In de loungehoek achterin is het beeldscherm taboe. "Weet je", zegt Mica, "als ik een zaak binnenkom waar iedereen op zijn laptop of telefoon zit te staren, wil ik eigenlijk meteen weer weg. Als je met iemand afspreekt, praat dan met elkaar." Bakker: "We gaan telefoongebruik natuurlijk niet keihard verbieden, we brengen het meer met een kwinkslag. Ik denk dat veel mensen een pauze van hun apparaten ook wel fijn vinden."

Haar gelijk wordt direct bewezen als er een oude Dates-klant binnenstapt. "Hé, nieuwe zaak?" Een offline-zone ziet de man, een dertiger die zijn brood verdient in de telecom, helemaal zitten. "Ik weet nog dat mijn ouders en ooms en tantes vroeger hele avonden zaten te bomen. Dat is onze generatie een beetje kwijt, best jammer."



Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
By Ami Café: de nieuwe brunchplek in de Wijnhaven waar je nooit meer weg wil

De derde in de rij van een reeks opvallende zaken. By Ami Café kiest deze keer voor een middagconcept, aangekleed in savanne-thema. Opent eind oktober.

Pastrami in de Pannekoekstraat bij Lemon’s Deli

Lemon's Deli heeft bekende favorieten zoals (huisgemaakte) pastrami, maar je kan er ook take-away maaltijden of culi-cadeaus halen

Reistip: ‘In Bilbao eet je zelfs bij een simpel café bizar goed’

Onze reistip voor de nazomer is Bilbao, lees alles over pintxos, sterrententen en mooie musea en ga erheen met Buitenlandsche Zaken.