Carlo van Ast wilde iets vrolijks en energieks om de donkere coronaperiode door te komen. Daarom opende hij Macho Mama; een frisse, moderne zaak waar Mexicaans street food wordt gemaakt. Het begon met een pop-up store in Dordrecht en sinds begin februari is er nu ook een filiaal in Kralingen.
De geboorte van Macho Mama
“Het idee voor Macho Mama zit al meer dan zes jaar in mijn hoofd”, vertelt Carlo. Hij is ook eigenaar van restaurant Buddingh in Dordrecht. “Toen vorig jaar de horeca voor de tweede keer moest sluiten, is Macho Mama geboren. Het was iets positiefs om aan te werken en het hele team was enthousiast.” De burrito’s en quesadilla’s werden in Dordrecht zo een groot succes, dat Rotterdam nu ook een Macho Mama binnen de stadsgrenzen mag verwelkomen.
Gezond en milieuvriendelijk

Bij Macho Mama verkopen ze ‘gezond fastfood’. Bij de term fastfood denk je al snel aan een vette, ongezonde hap, maar dat is niet wat je krijgt bij deze Mexicaan. Sterker nog, ze denken dat ze het meest gezonde fastfood op de markt zijn. “Ons eten is wel snel, maar niet ongezond. We maken geen gebruik van kleurstoffen of conserveringsmiddelen. Alles maken we elke dag vers. Daarbij hebben we naast vlees, ook groenten en tofu als toppings. Het is goed eten en ik denk dat we daarmee echt iets kunnen toevoegen aan de markt.”
Je kan zelf je eigen maaltijd samenstellen en hebt hiervoor veel keuze. Wil je graag gezond, dan kies je voor meer groente. Maar heb je toch zin in iets vetter, dan kan je er ook drie lagen kaas en vlees opgooien. Bij deze Mexicaan gaan ze niet alleen voor gezond, maar vinden ze ook het milieu belangrijk. “Bij andere restaurants werd ik wel eens moe dat er zoveel plastic werd weggegooid. Bij Macho Mama wilde ik dat anders doen. We gebruiken zoveel mogelijk papier of rietsuiker. Ik heb voor het eerst dat ik meer papierafval heb dan plastic.”
Geïnspireerd door de straat

Als je gaat afhalen bij de vestiging in Rotterdam, is de kans groot dat je Chris Coppen zal tegenkomen. Hij runt daar de zaak. “Je kan hier zeven dagen in de week eten en geen dag is hetzelfde. Je raakt nooit verveeld. We hebben het een keer door iemand laten uitrekenen en met ons menu heb je meer dan twee miljoen opties.” De brede keuze is niet het enige waardoor Macho Mama je kan aantrekken. Vanaf meters afstand wordt je blik al getrokken door de felroze buitenkant van het restaurant. Eenmaal dichterbij, is het kleurrijke en artistieke interieur niet te missen. “Het eten dat we maken is Mexicaans street food, dus we wilden de straat ook terugbrengen in ons interieur”, vertelt Chris. “Op straat zie je veel graffiti en daar hebben we het op geïnspireerd. En door de donkere tijd van corona, hebben we ervoor gekozen een zaak te openen met veel kleur.”
In Rotterdam kun je voorlopig alleen afhalen en bestellen bij Macho Mama. Maar we mogen je een geheimpje verklappen: op 1 april opent er in Dordrecht een nieuwe Macho Mama met terras. Wil jij, zodra het weer kan, met een Corona (het Mexicaanse biertje, welteverstaan) en een bak nachos of een burrito op het terras zitten, dan is Macho Mama waar je moet zijn.