Na het succes van hun pop-up Mexican Restaurant en Bar vorig jaar, keren Maria en Pepe terug met een nieuwe, ambitieuze editie. Hun doel blijft hetzelfde: bijdragen aan een betere wereld met heerlijk plantaardig Mexicaans eten, goede cocktails, en toffe workshops. Maak je op voor zwoele zomeravonden met muzikale optredens en salsapasjes, acht weken lang!
Blijven bijdragen

Dat alles doen Maria en Pepe (echte naam: Joost) niet voor de lol – en ook niet voor de winst. “Vorig jaar hadden we het doel quitte te spelen. Alle winst hebben we gedoneerd aan een organisatie in Mexico", vertelt de Rotterdamse Pepe. Die ervaring smaakte naar meer en dus wisten ze voor deze zomer een plekje te bemachtigen bij de culturele hub OASE aan de Maas met een prachtig zonnig terras.
Een nieuwe manier van ondernemen

Ze gaan verder dan alleen lekker eten en toffe workshops. Met de pop-up willen ze laten zien dat horeca vriendelijk, duurzaam en maatschappelijk relevant kan zijn. “Dat begint met een volledig plant-based – en dus cruelty free – menu”, stelt Pepe. “Daarnaast werken we zover dat kan met biologische producten en boeren die pesticiden beperken en de biodiversiteit bevorderen.”
Ook buiten de menukaart werken ze aan een betere wereld, geïnspireerd door geweldloze communicatie (NVC). Pepe legt uit: “De wereld is veel te veel gericht op consumeren en dat zorgt ervoor dat het steeds minder gaat om menselijke relaties, maar om winst maken.”
Liefdevolle horeca en partnerschap

Dat zien ze ook in de horeca. “Dat is een sector waar mensen-mensen werken, maar door hard werken en stress kun je onbedoeld onvriendelijk zijn tegen een collega. Met NVC probeer je eerst je eigen emoties te begrijpen en te luisteren naar anderen: de basis voor een veilige werkomgeving, volgens Maria en Pepe. Zo beginnen ze de dag vaak met een teamgesprek: hoe voelt iedereen zich? “Als ik weet dat mijn collega een slechte dag heeft, om maar wat te noemen, dan kan ik daar tijdens het werk rekening mee houden!”
Daarnaast vinden Maria en Pepe het belangrijk dat het bedrijf financieel transparant is. “Daarom werken we niet met salarissen, maar delen we de omzet met elkaar. Het team is zo super betrokken.”
Een menu met een missie

Tot slot zijn natuurlijk eten en muziek uiteindelijk perfecte ingrediënten om mensen samen te brengen. "We willen een ruimte creëren die verbonden is met de aarde en de gemeenschappen om ons heen”, zegt de van oorsprong Mexicaanse Maria. Op hun terras aan de Maas kunnen zo’n zestig tot honderd mensen zitten. “Maar de Mexicanen maken graag extra plaats: er is hier altijd plek, ook als er geen stoelen meer zijn. We regelen wel wat. Iedereen moet zich welkom voelen en lekker bij elkaar kunnen aanschuiven”, vindt ze.
Het eten is volledig Mexicaans, maar plantaardig. "We hebben taco’s met verschillende vullingen, zoals oesterzwammen”, zegt Maria enthousiast. Ook serveren ze traditionele Mexicaanse mole, een traditionele saus met wel 100 ingrediënten, aangepast naar Rotterdamse en plantaardige mogelijkheden. “Ook staan er heerlijk cocktails op de kaart, zoals de Frida met rum, ananas en bloemen”, deelt Maria. "En de Paloma, een minder slushy versie van de margarita met grapefruit."
Culturele avond

Naast een lekker hapje en drankje organiseren Maria en Pepe culturele activiteiten. "Op zondagen organiseren we workshops voor volwassenen en kinderen, zoals tortilla maken”, zegt Maria enthousiast. "Er is live Mexicaanse muziek met latin sounds en vrijdagavonden staan in het teken van salsafeesten.” Ook kunnen gasten vaak hun eigen playlist opzetten bij Maria en Pepe, vertellen ze.
Maria en Pepe openen hun pop-up op 11 juli met een privéfeest, gevolgd door een openbare opening op 12 juli. De pop-up zal tot 31 augustus bij OASE te vinden zijn.
Foto's door Michelle Urbiztondo