Moeders manti uniek bij The Manti in de Markthal

In de Markthal kun je bij The Manti terecht voor manti en andere Turkse gerechten, zoals hingel en yaglama. Direct opeten, afhalen of bezorgen is mogelijk.

22 Okt 2021 Tahira Kik

blogger Tahira werkt in de mediawereld. Door haar passie voor verhalen en liefde voor eten, ontdekt ze graag nieuwe eettentjes waarover ze met net zoveel plezier schrijft.

Restaurant toevoegen aan favorieten

The Manti

Dominee Jan Scharpstraat 298Unit 41, Rotterdam Maaltijd: LunchDiner Stadsdeel: Centrum Keuken: Turks Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant
  • 22 Okt 2021

Moeders manti uniek bij The Manti in de Markthal

Wanneer je in de Markthal bent en zin hebt in iets anders dan een patatje of gefrituurde vis, dan ben je bij The Manti aan het juiste adres. Sinds november vorig jaar serveren zij het gelijknamige Turkse gerecht, namelijk manti. Wat redelijk uitzonderlijk is, want zij zijn een van de weinigen die dit aanbieden in Nederland. Het kan dus goed zijn dat je dit gerecht nog niet kent, maar je moet het echt een keer gegeten hebben.

Turkse ravioli 


Ook voor ons is dit de eerste keer dat wij manti (lees: mantuh) gaan proeven. Niet wetende wat we kunnen verwachten, geeft eigenaresse Hamide Bakir ons vooraf een kleine uitleg. Dit gerecht is volgens haar te vergelijken met Italiaanse ravioli. De kleine deegbuideltjes zijn gevuld met gekruid gehakt of aardappel, waarover een warme tomatensaus en een koude yoghurt-knoflooksaus zit. Het zijn pure sauzen zonder al te veel verschillende ingrediënten, zo bestaat de yoghurt-knoflooksaus echt alleen maar uit Turkse yoghurt, vers geperste knoflook en wat zout. Ondanks de eenvoud zijn deze sauzen samen juist heel lekker, waardoor dit gerecht niet zonder beide kan. Wij hebben de variant met gekruid gehakt, wat een heerlijke combinatie is met de zoete tomatensaus en de zurige yoghurt-knoflooksaus. Terwijl het grote porties zijn en het goed vult, blijven we er maar van eten. 

Familiezaak in de Markthal 


Dat we manti nog niet eerder geproefd hebben is niet zo gek, aangezien The Manti dit als een van de weinigen in de Benelux serveert. Iedereen in de Turkse gemeenschap heeft een eigen recept, dat soms in grote hoeveelheden tegelijk wordt gemaakt. Dat is de reden dat het niet veel buitenshuis gegeten wordt, waardoor je het ook niet snel op een menukaart zult zien staan. Hamide: “Voor een stamppot ga je meestal ook niet naar een restaurant, dat denken mensen ook bij manti. Terwijl we vaak horen dat het hier juist lekkerder is dan thuis!” Extra spannend om dan een stand rondom dit gerecht te beginnen, terwijl het land door lockdowns stilgelegd werd. Samen met haar moeder durfde Hamide toch deze stap te nemen en openden zij ondertussen bijna een jaar geleden The Manti. Het is hierdoor een echte familiezaak, want alles wordt volgens moeders recept gemaakt: van de sauzen en vullingen tot aan het deeg. Daarnaast staan er ook familieleden zelf in de stand en wordt het deeg voor de yaglama gemaakt door hun tante.

Voor een stamppot ga je meestal ook niet naar een restaurant.Hamide Bakir

Yaglama 


Aangezien we de smaak te pakken hebben, zijn we nu ook heel benieuwd naar deze yaglama. Het wordt voor onze neus bereid, zodat we goed kunnen meekijken hoe dit gemaakt wordt. De basis bestaat uit verschillende lagen lavash, wat rond en dun brood is. Tussen deze lagen zit een rijke tomatensaus, gevuld met gehakt en verschillende groente zoals wortel en paprika. Op de bovenste laag wordt nog de yoghurt-knoflooksaus gegoten en vervolgens wordt het geheel in vieren gesneden, zodat je het zonder vieze handen op kunt eten. Tenminste, als we eenmaal de tactiek doorhebben. Je doet dit het beste door één laag lavash met een draaiende beweging om je vork te krijgen. Oefening baart kunst en na een paar mislukte pogingen, waardoor we alsnog onder de tomatensaus zitten, kunnen we onze eerste hap nemen. Je zou dit gerecht met lasagne kunnen vergelijken, al zijn hier de laagjes wat steviger en maakt de koude yoghurt-knoflooksaus het helemaal af.

Zodra je eenmaal bij The Manti langs bent geweest, smaakt het naar meer. Laat dat nu goed uitkomen, want ze hebben naast de klassieke manti nog vele andere soorten, zoals een gefrituurde variant. Die zetten we op het lijstje voor ons volgende bezoek.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Frisse wind voor Osteria Liz met Miranda en Robert

Osteria Liz heeft nieuwe eigenaren: De Buik sprak hen over hun plannen voor het Italiaanse restaurant in het Liskwartier.

Uit ons magazine: interview met Maksut Aşkar

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Anatolische chef Maksut Aşkar.

Alles over de eerste Rotterdamse Kroegenparade

Lees hier alles over de allereerste Rotterdamse Kroegenparade op 29 november 2025.