Wanneer je in de Markthal bent en zin hebt in iets anders dan een patatje of gefrituurde vis, dan ben je bij The Manti aan het juiste adres. Sinds november vorig jaar serveren zij het gelijknamige Turkse gerecht, namelijk manti. Wat redelijk uitzonderlijk is, want zij zijn een van de weinigen die dit aanbieden in Nederland. Het kan dus goed zijn dat je dit gerecht nog niet kent, maar je moet het echt een keer gegeten hebben.
Turkse ravioli

Ook voor ons is dit de eerste keer dat wij manti (lees: mantuh) gaan proeven. Niet wetende wat we kunnen verwachten, geeft eigenaresse Hamide Bakir ons vooraf een kleine uitleg. Dit gerecht is volgens haar te vergelijken met Italiaanse ravioli. De kleine deegbuideltjes zijn gevuld met gekruid gehakt of aardappel, waarover een warme tomatensaus en een koude yoghurt-knoflooksaus zit. Het zijn pure sauzen zonder al te veel verschillende ingrediënten, zo bestaat de yoghurt-knoflooksaus echt alleen maar uit Turkse yoghurt, vers geperste knoflook en wat zout. Ondanks de eenvoud zijn deze sauzen samen juist heel lekker, waardoor dit gerecht niet zonder beide kan. Wij hebben de variant met gekruid gehakt, wat een heerlijke combinatie is met de zoete tomatensaus en de zurige yoghurt-knoflooksaus. Terwijl het grote porties zijn en het goed vult, blijven we er maar van eten.
Familiezaak in de Markthal

Dat we manti nog niet eerder geproefd hebben is niet zo gek, aangezien The Manti dit als een van de weinigen in de Benelux serveert. Iedereen in de Turkse gemeenschap heeft een eigen recept, dat soms in grote hoeveelheden tegelijk wordt gemaakt. Dat is de reden dat het niet veel buitenshuis gegeten wordt, waardoor je het ook niet snel op een menukaart zult zien staan. Hamide: “Voor een stamppot ga je meestal ook niet naar een restaurant, dat denken mensen ook bij manti. Terwijl we vaak horen dat het hier juist lekkerder is dan thuis!” Extra spannend om dan een stand rondom dit gerecht te beginnen, terwijl het land door lockdowns stilgelegd werd. Samen met haar moeder durfde Hamide toch deze stap te nemen en openden zij ondertussen bijna een jaar geleden The Manti. Het is hierdoor een echte familiezaak, want alles wordt volgens moeders recept gemaakt: van de sauzen en vullingen tot aan het deeg. Daarnaast staan er ook familieleden zelf in de stand en wordt het deeg voor de yaglama gemaakt door hun tante.
Voor een stamppot ga je meestal ook niet naar een restaurant.Hamide Bakir
Yaglama

Aangezien we de smaak te pakken hebben, zijn we nu ook heel benieuwd naar deze yaglama. Het wordt voor onze neus bereid, zodat we goed kunnen meekijken hoe dit gemaakt wordt. De basis bestaat uit verschillende lagen lavash, wat rond en dun brood is. Tussen deze lagen zit een rijke tomatensaus, gevuld met gehakt en verschillende groente zoals wortel en paprika. Op de bovenste laag wordt nog de yoghurt-knoflooksaus gegoten en vervolgens wordt het geheel in vieren gesneden, zodat je het zonder vieze handen op kunt eten. Tenminste, als we eenmaal de tactiek doorhebben. Je doet dit het beste door één laag lavash met een draaiende beweging om je vork te krijgen. Oefening baart kunst en na een paar mislukte pogingen, waardoor we alsnog onder de tomatensaus zitten, kunnen we onze eerste hap nemen. Je zou dit gerecht met lasagne kunnen vergelijken, al zijn hier de laagjes wat steviger en maakt de koude yoghurt-knoflooksaus het helemaal af.
Zodra je eenmaal bij The Manti langs bent geweest, smaakt het naar meer. Laat dat nu goed uitkomen, want ze hebben naast de klassieke manti nog vele andere soorten, zoals een gefrituurde variant. Die zetten we op het lijstje voor ons volgende bezoek.