Laatste loodjes van 2025
Zo zijn er nog maar drie maanden over in het jaar, maar dat maakt voor de Rotterdamse horeca niet uit, daar speelt namelijk altijd wel wat. We hebben dit jaar al een paar mooie openingen mogen meemaken, maar er zitten er ook zeker nog een paar aan te komen. Dat is fijn, zo vooruitblikkend op de feestdagen. Sommige openingen liggen nog ietsje verder weg, maar dat geeft alleen maar aan dat 2026 ook weer een heel mooi horecajaar zal worden.
Mocht er een zaak aan onze radar ontsnapt zijn, schroom niet en laat het ons weten. Dat kan via onze social media of gewoon via de mail rotterdam@debuik.nl.
Nieuwe ontwikkelingen in het Centrum
Groothandelsgebouw

Het Groothandelsgebouw blijft ons maar nieuwe restaurants geven, en wij blijven enthousiast. Een van de nieuwste is Comedor, een Mexicaans pop-up restaurant waar op een laagdrempelige wijze mensen bij elkaar komen om goed te eten. Denk dus aan veel kleine gerechtjes om te delen en taco’s zullen ook zeker op de kaart voorbijkomen. De Buik is hier ook al een keertje langs geweest voor interview voor de opening.
Daarbij is Tan Do (bekend van Little V en voorheen DoDo) samen met Tim Wes en André Marques (de heren achter de Kunstfabriek) bezig met het oude Engels. Dit grote hoekpand zou een nieuwe interpretatie van DoDo moeten gaan huisvesten, een werelds grandcafé met veel liefde voor kunst en design.
Ook horen wij nog geruchten over een Japanse listening bar, opgezet door Jeff Hoogendijk (ook bekend als Bluntspeakers) en is er een bakker – de Broodhandel – bezig met het werven van crowdfunding om een desembakkerij te openen in het Groothandelsgebouw.
Van der Valk aan de Boompjes
In het voormalige kantoor van Rijkswaterstaat aan de Boompjes zou begin 2026 het nieuwe Van der Valk hotel openen, met helemaal bovenin een restaurant, maar vanwege de verduurzaming van het pand is de opening helaas een jaartje uitgesteld. Vanuit het restaurant heb je straks uitzicht over de gehele stad en de Maas.
Mies

Het boetiekhotel Morgan & Mees verandert haar restaurant stevig, dus wij merken dit aan als een nieuwe opening. Op 15 oktober openen de deuren van restaurant Mies. Mies is een plek waar je de hele dag door welkom bent, voor meer dan alleen eten.
De chef is een oude bekende, Lucas Jeffries, hij kookte onder meer bij Proefstand en Renilde in het Depot. Dus verwacht een lichte keuken met veel seizoensproducten.
De naam van het restaurant is een ode aan Mies Lanen, die in 1983 het pand liet bouwen als opleidingsinstituut voor jonge vrouwen.
Delftseblok

Onder het plan van het Delftseblok moet het Schiekadeblok straks huisvesting bieden aan het Volkshotel, restaurant, urban deli, co-workingspace en het moet een creatieve broedplaats worden.
De lokale partijen die er al zitten: Roodkapje en Burgertrut krijgen in het vernieuwd Delftseblok ook weer een plekje (zie ook hoofdbeeld, render van Delftseblok). Daarvoor zullen ze tijdelijk moeten verhuizen, maar Roodkapje heeft al sinds kort een tweede locatie op de Keileweg.
Don Don Shabu

Het hotpotrestaurant uit Den Haag krijgt ook een vestiging aan de Westewagenstraat in Rotterdam, in het voormalige V&D-pand. Het pand huisvest nu AIR Offices en biedt in de plint veel ruimte aan food & drinks, zoals bij Don Don Shabu, waarbij je twee uur onbeperkt kan genieten van verschillende soorten vlees en groentes ondergedompeld in een van de bouillons.
Casa Thai 2

Mai Mai Yakitori is helaas gesloten, maar Antonio, mede-eigenaar van Casa Thai en Mai Mai Yakitori, staat niet stil. Binnenkort opent op de voormalige plek van Yama de tweede locatie van Casa Thai, winnaar van de Favoriete Nieuwkomer 2023. Het menu zal voornamelijk bestaan uit Thais comfortfood, zoals het in Thailand gegeten wordt. Zo kan je hier ook kennismaken met Mookata, een traditionele vorm van Thaise barbecue.
By Ami – Wijnhaven

Het vrolijke By Ami opent eind oktober een derde zaak: By Ami Café. Shared dining wordt hier naar de middag gehaald en aangekleed in savannethema. Matcha en cocktails leven hier naast elkaar, net als de snickerbowl en de borrelkaart.
Ook leuk: By Ami Urban Bistro won dit jaar het beste terras van Rotterdam.
The Lobby

In juli 2023 is het bijzondere gebouw The Lobby op de Kruiskade officieel opgeleverd met een eigentijds ontwerp van KAAN Architecten. De verdere invulling laat nog even op zich wachten. Wij hebben meegekregen dat er in dit gebouw hoogwaardige horeca komt, met een entree en daghoreca in de plint, een restaurant hoger in het pand, dat doorloopt tot aan het paviljoen met een groene daktuin. Wat er precies gaat komen is nog niet zeker, al diverse onderenemers en chefs zijn geïnteresseerd.
The Post

In 2021 zijn de werkzaamheden van The Post officieel gestart, naast een woontoren zal in het pand ook het luxe vijfsterren Kimpton Hotel te vinden zijn, met 238 kamers, restaurant en bar. De ingang van het hotel bevindt zich aan de Stadhuisstraat, waar vroeger de personeelsingang naar het postkantoor was. De bouw is volop bezig en waarschijnlijk zal het hotel in 2026 haar deuren openen.
Overigens krijgt The Edge, precies aan de overkant van Post, ook ruimte voor horeca. En is er sprake van dat het hoekpand op Coolsingel 93, dat op dit moment herontwikkeld wordt, ook een restaurant krijgt.
Morena

Uit de familie van Iron Lady en Fat Fox is 1 oktober het Latijns-Amerikaanse Morena geopend. De kaart heeft invloeden vanuit het gehele continent, met bijvoorbeeld taco’s, ceviche, rib-eye en picanha. Een groot aanbod aan tequila en mezcal mag natuurlijk ook niet ontbreken, evenals de uitgebreide cocktailkaart.
Nieuwe functie Club Centraal

Club Centraal is al gesloten, maar Joris van Dongen, eigenaar van Stalles, heeft de ambitie om in het pand een verlengde van Stalles te maken. Dit deel zal zich meer focussen op feestjes, borrels en barsporten.
Leegstaande pand Ari en Jady tegenover Westerpaviljoen

Eerder dit jaar stonden er toch ineens bouwhekken om het pand van het voormalige café Ari. Het pand wordt opgeknapt en samengetrokken met het pand ernaast, waar eerst Jady burgers zat. Dit zorgt voor een nieuwe kans voor een grotere horecazaak. Er zijn al meerdere ondernemers wezen kijken, maar niemand lijkt nog 'gehapt' te hebben.
RaMen Tomoharu

Naast Kaapse Maria aan de Mauritsweg vestigt zich een nieuwe ramenzaak uit Tokyo. Je kon al even kennismaken op het CAMERA JAPAN festival in Fenix, wij zijn in ieder geval benieuwd naar de Japanse smaken die we hier kunnen proeven.
Werf

Over een nieuw restaurant bij project de Koningspoort, op de Oude Haven, wordt al langer gespeculeerd, maar nu heeft het ook een naam gekregen: Werf, en het zal deze herfst nog open gaan.
Joris van Welzenis, die jaren bij Het Witte Huis in de keuken heeft gestaan, is een van de nieuwe eigenaars.
Calan en Loef
Rotterdam is weer twee Hilton Hotels rijker, die ook nog eens naast elkaar liggen aan de Leuvehaven. Het Haven Hotel is het eerste Curio Collection hotel in Nederland en telt twee restaurants. LOEF Living Room & Café is een plek waar gasten wat kunnen eten, maar ook kunnen werken.
Naast LOEF vind je in het Haven Hotel ook nog Calan, een restaurant waarbij de verschillende smaken en culturen van Rotterdam gecombineerd worden. In de keuken staat Michael Verhagen, hiervoor chef bij sterrenrestaurant Fitzgerald*.
Pizzarestaurant in oude Amigo (Stadhuisplein)
Na de sluiting van Amigo kondigen ze aan terug te komen in een geheel nieuw concept: een pizzarestaurant met uitzicht op het Stadhuisplein en de Coolsingel, dit zal gebeuren onder leiding van chef Karim Aggoun en ondernemer Marcel Maan, die recent ook Beau openden en 't Fust en Coconuts vernieuwden op hetzelfde rijtje.
Chez Jan op Centraal Station

Een beetje een vreemde eend in de bijt, deze geliefde festivalcateraar komt namelijk met een eigen (pop-up)zaak op Rotterdam Centraal Station. De hotdogs zullen met een sneltreinvaart geleverd worden. Als deze pop-up slaagt zullen er meer locaties op stations komen.
Nieuwe openingen in Zuid
Baskent

Baskent is al sinds 1991 een begrip in Rotterdam voor klassieke (oost)Turkse gerechten en nu gaan ze uitbreiden, de twee panden naast Baskent gaan ook bij de zaak horen. Het pand dichtbij de metro is al in verbouwing en het pand richting de Kuip zal er later bijgevoegd worden. Voor een restaurant waar van 7 uur ‘s ochtends tot 1 uur ‘s nachts altijd mensen aan het eten zijn, is dit niet meer dan een logische stap.
Kaapse Brouwers onder DeBrug

Onder DeBrug, het oude pand van Unilever, komt de brouwerij van Kaapse Brouwers, inclusief proeflokaal. Begin dit jaar organiseerde ze hier al een klein feestje vanwege 11 jaar Kaapse Brouwers. Wij hopen dat we straks nog veel meer festivals mogen meemaken.
Hotel Chicago

Hoewel het hotel naar verwachting pas in 2028 zal openen, willen we hem toch al even in het rijtje benoemen. Op de Kop van Zuid, pal naast hotel New York, wordt er gebouwd aan Hotel Chicago, met restaurant en bakkerij.
Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum verhuist naar het Santos gebouw. Naast het museum komen er ook twee restaurants in het gebouw. Het rooftop restaurant zal voornamelijk voor evenementen gebruikt worden en het restaurant op de begane grond zal open zijn voor diner. Opening staat gepland voor begin 2026.
Deli Break naast Bar Break

Bar Break neemt het pand van hun buren over, waar Delikaat zat en opent hier Deli Break. Dit zal een sandwichbar en lunchspot worden, waarbij mede-eigenaar Salvo zijn Siciliaanse roots gaat showen. Dat betekent ook meer lekkers voor bij de cocktails in de originele Bar Break.
Fenix
Het Fenix kunstmuseum voor migratie opende eerder dit jaar met een flink aantal horecavoorzieningen, van bakkerij tot ijssalon en van café tot esperssobar. Maar er zit nog iets in de pen. Aan de westkant van het pand verrijst in de toekomst het danshuis. Tussen Fenix en het danshuis is nog ruimte voor een restaurant. De precieze invulling is nog niet bekend, maar er is veel ruimte daar, dus we zijn benieuwd.
Taarten van Asli
Via de makelaar begrepen wij dat aan de andere kant van Katendrecht, met zicht op de Maashaven, in het pand Loods Celebes een vestiging van Taarten van Asli zal komen. De sleuteloverdracht was in juli.
Pastry Company Zuidplein

De bekende pastecchizaak uit de Markthal opende eerder dit jaar een vestiging in Alexandrium en is nu bezig met een locatie in Zuidplein.
60 Seconds to Napoli
De Duitse succesformule van 60 seconds to Napoli waait over naar Nederland, Rotterdam om precies te zijn. Na 28 locaties door heel Duitsland (en er komen er nog meer aan), maakt de pizzeria nu ook een uitstapje naar haar westerburen. Ze zijn straks te vinden in The View aan de Rijnhaven, waar ook het vijfsterren Eurostars Rijnhaven Hotel zich bevindt.
Nieuwe openingen in Oost
Tiel

Tom Tieleman begint zijn eigen wijnbar met goed eten in het voormalig pand van Callaboose in Kralingen. De instapwijn wordt betaalbaar, er komt herkenbaar eten, maar je kan ook los gaan op topwijnen en bijzondere gerechten. Opening staat nu gepland voor begin september.
Oude Ster / Fred wordt zaak van team van Vicini

Wij hebben gehoord dat het team van Vicini iets nieuws gaat beginnen in het oude pand van STER op de punt van de Honingerdijk (waar daarvoor Fred** was gehuisvest). Veel weten we nog niet, maar het lijkt erop dat de chef van Trandem in de keuken gaat staan.
Havenziekenhuis
Het Havenziekenhuis zal een flinke metamorfose ondergaan en daarbij komt tussen de Maasboulevard en het Haringvliet een nieuwe passage met ruimte voor horeca en een terras. Op het dak werken ze aan een paviljoen, het ‘Stadsbalkon’, met uitzicht over zowel de Maas als de stad. De plek moet uitgroeien tot een nieuw Rotterdams icoon. De oplevering laat nog wel even op zich wachten; de opening staat pas gepland voor 2027.
Het Gemaal

Het gemaal aan het Oosplein is een van de grootste horecaontwikkelingen in de stad. Het was lang wachten op de vergunningen en die zijn nu rond. Nu is het zoeken naar de juiste verhuurder. Het pand is gigantisch. Eerdere plannen omvatten een foodcourt, een flink terrras en diverse ruimten voor spel en recreatie.
In de werven onder de grond, waar vroeger het water doorheen liep richting de Maas, is inmiddels fancy stripclub BonTon geopend, die met Herman den Blijker als ontwikkelend chef ook dinnershows gaan geven.
Nieuwe openingen in Noord
De Raaf

Het was een van onze meest gelikete posts op Instagram dit jaar: de aankondiging van de nieuwe zaak van Mickey Fentross en Melvin Oostrum in het oude stationsgebouw van Station Noord. Hier wordt het lekker bier drinken, pizza's eten van Panda Pizza en vooral dansen en spelen. De deuren lijken zich al binnen een maand te openen.
Le Nord

Wat doe je als je de kans krijgt om in te stappen bij het restaurant tegenover jouw restaurant? Mitchel Koedam, van La Cazuela, weet het wel: Die kans pak je met beide handen aan. Ondanks de nieuwe eigenaar, zal Le Nord nog wel blijven wat je van Le Nord gewend bent, al zien wij bijvoorbeeld op het terras als de eerste veranderingen.
On Other Drugs

Het terras was bij On Other Drugs al even geopend, maar – na veel gedoe met vergunningen – zal nog voor het einde van dit jaar het restaurant in het pand zelf ook eindelijk openen. De Balinese ingerichte zaak is een combinatie van rust en plezier, waar je kan werken en sporten, maar aan het einde van de werkdag ook goed kan eten of een borrel kan doen.
De keuken haalt de inspiratie uit Libanon, met gerechten zoals shakshuka, labneh of couscoussalade.
Yam Thai, Singh Flavours en nu YaiChan
Toen Yam Thai aankondigde te stoppen, werd het stokje overgedragen aan nieuwe eigenaren die er Singh Flavours openden.
Na een jaar weggeweest te zijn, in dat jaar een homestay op te hebben gezet in Thailand en aan huis kookworkshops te geven, zijn Arjen van der Vegt en Chan Roemkitjkran weer terug en hebben ze begin september het vernieuwde restaurant YaiChan geopend, op het vertrouwde plekje aan de Straatweg in Hilligersberg.
Het menu staat elke week weer vol met wisselende Thaise gerechten, die je ook kan afhalen, mochten ze vol zitten of als je thuis wil genieten van de Thaise keuken van Chan.
Nieuwe opening in West
Pasha Tatuni

Aan de Schiedamseweg opent binnenkort Pasha Tatuni, een Turks restaurant met invloeden uit de stad Mersin. Op het menu staat onder andere tatuni: Turks streetfood bestaande uit pittig gekruid vlees, ui en tomaten gerold in luchtig brood (ook wel lavash).
Pand naast De Ooievaar
Het pand tussen De Ooievaar en Café Oude Sluis krijgt een nieuwe bestemming. Pieter van De Ooievaar is druk bezig hiermee, maar er is nog een hoop werk te verzetten.
De Wilde Mossel

Na het vertrek uit Station Bergweg en het naderend einde van de brouwerij in de Glasfabriek in Schiedam, begint Eurobrouwers een eigen café aan het Middellandplein. Met gerechten van niemand minder dan chef Milan Gataric en een vibe tussen midcentury Italiaans en een ouderwetse bruine Belgische kroeg.
Nieuwe openingen net buiten Rotterdam
1nul8 aan het water
Waar de locatie in Noord al is geopend, laat 1nul8 aan het water nog even op zich wachten. Het restaurant in Zwijndrecht zal eind 2025 of begin 2026 haar deuren openen.
Distillers Hotel

In het monumentale pand in Schiedam opent in 2026 een nieuw boetiekhotel, onder leiding van Kick Smol. De jenevergeschiedenis van Schiedam zal hier op eigenwijze manier gerepresenteerd worden door een combinatie van een monumentale branderij en nieuwbouw.
Heb jij nog aanvullingen?
Heb jij nog tips over openingen voor komend jaar of hebben wij iets over het hoofd gezien, laat het ons weten via de mail: rotterdam@debuik.nl.
En vergeet je niet in te schrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief, dat kan makkelijk hieronder.