Na 36 jaar schijnt bij Sunset Café eindelijk zon

Het beroemde Rotterdamse café Sunset is in juni 2023 verplaatst van de Botersloot in Rotterdam-Centrum naar de Noordsingel in het Oude Noorden.

27 Sep 2023 Marciëlle van der Kraan

blogger Marciëlle een ‘foodie’ noemen is een understatement. Ze is erg nieuwsgierig en het liefst probeert ze dan ook nieuwe producten of gerechten die haar smaakpapillen nog niet eerder hebben mogen waarnemen.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Sunset Café Noord

Noordsingel 37, Rotterdam Maaltijd: Borrelen Stadsdeel: Noord Keuken: Nederlands Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Na 36 jaar schijnt bij Sunset Café eindelijk zon

Nu zijn oude locatie op de Botersloot officieel gesloten is, is het voor Fer kok volop handen uit de mouwen bij Sunset Café aan de Noordsingel. "Van Sloot naar Singel", zoals de bedrijvige horecaondernemer zelf zegt. 

Voor het eerst in 36 jaar heeft Fer Kok een pand met een terras volop in de zon weten te bemachtigen. "We doen onze naam eindelijk eer aan." 

Een nieuwe plek  

Sinds 8 juni kunnen de trouwe gasten genieten van de klantgerichte service, eigenzinnige architectuur en een klassieke ambiance aan de groene Noordsingel. Een jaar of zeven geleden had Fer Kok, eigenaar van het Sunset Café, zijn oog al op het pand laten vallen. 

"Het zag er toen niet uit", vertelt hij serieus. "Ik dacht: ik kijk maar een deurtje verder. Toen zei een vriend later: 'Kijk nou toch nog eens een keertje naar die Noordsingel.' Je hebt hier de hele dag zon en het is een mooie plek in een stukje Rotterdam dat niet is gebombardeerd. Ruim twee weken later was het geregeld." 

Vinderskarma  


Tot op het bot werd het pand - waar voorheen Café De Ganz zat - gestript. "Wat je nu ziet qua inrichting, heb ik helemaal zelf verzonnen." Fer heeft een passie voor inrichten en menig architect is jaloers op zijn gave. "Ik heb een soort vinderskarma", lacht hij. "Als ik ga zoeken, dan vind ik altijd mooie dingen."

De prominent aanwezige trap van Sunset Café komt uit de jaren '30, de bar komt uit de Antwerpse haven en de lampen komen uit Londen uit de jaren '50. "Overal zit een verhaal achter." 

Brutaal 


Zijn passie voor horeca ontdekte hij al op 18-jarige leeftijd aan de boulevard van het zonovergoten Santa Monica, waar hij destijds woonde. "Ik wilde solliciteren bij Zucky’s Deli, maar ze hadden niemand nodig. Ik wilde daar per se werken dus vroeg naar de manager. Na zo’n twintig minuten kwam hij opdagen en hij zei meteen dat ze echt niemand nodig hadden."

Maar als Fer ergens zijn zinnen op zet, komt niemand daar zomaar tussen. "Ik zei dat ik het wel gratis wilde doen, maar dat de fooi dan van mij zou zijn." De manager keek de jonge Fer even aan en zei: 'I like the way you think. Tomorrow twelve ‘o clock.' Na een paar uur werken de volgende dag, werd Fer aangenomen voor zijn eerste horecabaantje. "Je moet gewoon brutaal zijn."

T-Bird Twins 

Een half jaar na Fers vertrek naar de Verenigde Staten, volgde ook zijn tweelingbroer. "We werden de T-Bird Twins genoemd of the twins from Holland. Op een gegeven moment kochten we samen een oldtimer en daar wilden we graag in Rotterdam mee gaan pochen." Zo kwamen Fer en zijn broer weer terug op het oude nest. "We reden naar Antwerpen, naar Parijs. We namen onze vriendinnetjes overal mee naartoe." 

Maar om te kunnen pochen moest er ook geld in het laatje belanden. Fer wilde het liefst geld verdienen met zijn passie en opende daarom in 1987 zijn eigen café in Rotterdam. Uiteindelijk is zijn tijd in Santa Monica de inspiratie voor Sunset Café geweest, want die Amerikaanse sfeer en klantgerichtheid miste hij nog in de stad. 

Blufkanussen 

"Sunset was denk ik ook een van de eerste zaken in Rotterdam waar personeel in uniform loopt: wit overhemd, zwarte das en wit slagersschort. Ik speel ook vooral jazz en rhythm & blues. Je creëert een bepaalde ambiance, waardoor je ander soort publiek trekt. Als ik gokmachines zou plaatsen en André Hazes zou draaien, komen daar hele andere mensen op af." 

En dat publiek kenmerkt volgens Fer het Sunset Café. "Mensen moeten zichzelf kunnen zijn, dus al die schreeuwlelijken of blufkanussen met de Porsche op de stoep ben ik niet van gediend." 

Upcoming 


In de nieuwe buurt denkt Fer dat dat wel goed moet komen. "Het ZOHO-kwartier is nu upcoming. Voor een goed café moet je hier zijn." En een goed café herken je volgens de Sunset-eigenaar aan drie dingen: "Een goede bak koffie, schone toiletten en een mooi getapt glas bier."  

Dat kun je volgens Fer bij Sunset Café allemaal krijgen en dat gaat voorlopig niet veranderen. "Ik heb niet voor niets een zaak opgebouwd en ik ben niet iemand die op z’n kont gaat zitten." Als de tijd daar is, zal zijn dochter de zaak overnemen. maar voor nu blijft Fer nog het liefst druk aan het werk op zijn nieuwe terras in de zon. "Weet je hoe je een Rotterdammer herkent? Z’n mouwen zijn altijd opgestroopt."

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

GP P 26 Okt 2023, 13:37

Altijd geweldig gezellig geweest op de Botersloot, of voor borrel, of een van de vele feestjes van Sozaro (gem.rt) Komen snel langs op je nieuwe locatie 👍😘

Lees ook deze verhalen
De Proef op de Sommelier met: Emy Koster

Voor de serie Proef op de sommelier gaat Niels van Laatum in gesprek met Rotterdamse sommeliers. In deze editie Emy Koster van Tres.

Thuiskomen bij Gamasot: Koreaanse gerechten in hartje Rotterdam

Bij Gamasot in de Pannekoekstraat proef je authentieke Koreaanse gerechten zoals bibimbap en bulgogi, geserveerd met huiselijke gastvrijheid.

Ian van Eck over de geuren van wijn: ‘puur parfum’

Ian van Eck praat ons op De Buik geregeld bij over wijnen. Deze keer gaat het geuren en welke invloed die kunnen hebben op je smaakpapillen.