Een Mexicaans fine dining restaurant: dat hebben we nog niet in Rotterdam. Frits en Patricio hopen in augustus hun restaurant en mezcaleria Masa te openen aan de 's-Gravendijkwal op de grens van het centrum en Rotterdam-West. Ze combineren hier de typische Mexicaanse technieken en smaken met lokale ingrediënten in een laagdrempelige en ontspannen setting.
Tijdens hun pop-ups kun je vast kennis maken met hun eten en mezcales (zie onderaan).
De liefde voor Mexico verbindt

Foto: Hannah Rosalie Photografie
Patricio en Frits ontmoetten elkaar toen ze samenwerkten bij Louise Petit Restaurant. Al heel snel raakten ze goed bevriend door hun liefde voor de Mexicaanse keuken, waar hun collega’s ook veel profijt van hadden. Patricio: "We kookten toen altijd Mexicaans eten voor onze collega's en waren al snel heel veel tijd daarmee bezig. Nadat de keuken sloot waren we vaak nog bezig met de voorbereidingen voor het personeelseten van de volgende dag."
Aan de slag
Frits ging hierna rondreizen in Mexico en Patricio ging aan de slag als chef bij Man Met Bril Koffie. In die periode begonnen ze te werken aan het idee dat uiteindelijk uitgewerkt zou worden tot Masa. Toen Frits terug was uit Mexico konden ze eindelijk echt aan de slag. Patricio: "We waren enthousiast over onze plannen en besloten dat we hier zo snel mogelijk mee wilden starten." Toen vonden ze een pand aan de ’s-Gravendijkwal.
Ontspannen sfeer

Foto: Hannah Rosalie Photography
Hun Mexicaanse restaurant en mezcaleria komt waar nu nog restaurant Look gevestigd is. Wie denkt dat je bij Masa een kleurrijk interieur terugziet met felle kleuren, sombrero's aan de muur en cactussen verspreid door de zaak, komt bedrogen uit. Patricio: "Zo zien restaurants in Mexico er niet uit. We willen een vibe creëren alsof je in Oaxaca mezcal aan het drinken bent in een kleine mezcaleria."
Frits: "We gaan veel natuurlijke materialen gebruiken, zoals hout, leer en beton. Daarnaast willen we heel erg veel kaarsen in de zaak, zodat we zo weinig mogelijk kunstmatig licht hoeven te gebruiken en een gezellige, ontspannen sfeer ontstaat."
Mexicaanse fine dining

Foto: Hannah Rosalie Photography
Bij Masa komt veel aandacht voor mezcal en zullen ze verschillende varianten schenken en verwerken in cocktails. Patricio: "We krijgen wel echt goede mezcales van kleine producenten en houden rekening met de herkomst van de drank en dat het op traditionele wijze gemaakt wordt." Ook serveren ze straks Mexicaans geïnspireerde fine dining gerechtjes.
Frits: "Masa is een restaurant en bar. Het eten wordt een moderne versie van Mexicaans eten, waarbij met name de focus ligt op de technieken en smaken uit de Mexicaanse keuken, gemaakt met veel lokale ingrediënten." Zo kun je denken aan taco’s met gestoofde Nederlandse eendenbout, of tostada’s met aardbeien en Brabandse kaas. Ook herken je in de desserts Mexico terug, zoals een panna cotta van kokos en kardemom, geserveerd met tepache-karamel en jalapeñogranité.
Mais en mezcal

Foto: Hannah Rosalie Photography
Patricio: "Je ziet veel Mexicaanse restaurants die de authentieke gerechten willen maken, maar dat is lastig want dat betekent dat je veel producten moet importeren en wat je gebruikt niet vers is. Wij proberen die twee werelden samen te brengen." Toch komt één belangrijk ingrediënt voor de gerechten wel uit Mexico.
"Je hebt in Mexico zo’n zestig verschillende soorten mais. Omdat dat gedroogd wordt, kun je dat ook gemakkelijk importeren." Geinspireerd door andere restaurants die traditionele gerechten aanpassen op lokale ingrediënten, zullen ze ook slechts mais en mezcal importeren en de rest van de ingrediënten lokaal verkrijgen. "Zonder die twee kunnen we niet, de zaak is tenslotte vernoemd naar het maisdeeg waarmee de tortilla’s gemaakt worden."
Crowdfunding en pop-ups
Om hun droom van Masa te realiseren, zijn Patricio en Frits gestart met een crowdfunding campagne en hopen ze in augustus open te gaan. Tot die tijd organiseren ze verschillende pop-ups in de stad in samenwerking met andere restaurants. Op die manier kun je toch al kennismaken met de heren en hun Mexicaanse restaurant Masa.
Op donderdag 22 juni staat nog een diner gepland bij Fermin aan het Noordplein, waarvoor tickets inmiddels beschikbaar zijn. Op 15 en 24 juni organiseren ze borrel popups bij Amehoela en bij Bar Cult met barfood. Hiervoor hoef je niet te reserveren.
Steun van alle kanten
Patricio: "De steun die we hebben gekregen vanuit de horeca is fantastisch. Van de zaken die samen met ons de pop-ups doen en de zaken die ons geholpen hebben met de crowdfunding pagina en het dele van posts op onze social media. Daar zijn we erg dankbaar voor."
Kun jij niet wachten totdat Masa opent? Neem dan een kijkje op hun crowdfunding pagina, doe een bijdrage en houd vooral hun socials goed in de gaten voor meer nieuws over de pop-up en de aanloop naar hun zaak.
Kopfoto: Hannah Rosalie Photograpy