Na zeven mooie jaren is het voor Rose Tieleman, eigenaresse van Osteria Liz, tijd voor een nieuwe uitdaging. Liz is verkocht en wordt per 1 november overgenomen. Zelf stort Rose zich op nieuwe, ondernemende plannen. Wij spraken haar over de zeven jaren bij Liz en haar plannen voor later.
Even terug in de tijd
Voordat we vooruitkijken, gaan we kort even terug in de tijd. In 2016 opende Rose samen met haar vader, Aryan Tieleman, brasserie Nieuw Noord [waar nu Diepnoord gevestigd is, red.]. Twee jaar later volgde het Italiaanse Osteria Liz in een prachtig pand aan de Berkelselaan in Rotterdam-Noord.
De jaren daarna waren intens. De coronapandemie bracht extra druk met zich mee in de vorm van veranderende regels, problemen met personeel en continu schakelen. “Ik werkte keihard, eigenlijk te hard”, vertelt Rose.
Nieuw Noord onderging een wijziging en ging vanaf 2021 door het leven als Aziatische bistro Noni, maar dat moest helaas ook zijn deuren sluiten in 2022.
Nieuw hoofdstuk voor vader en dochter

De beslissing om Liz te verkopen kwam voor Rose na die jaren dan ook niet uit de lucht vallen. Samen met haar vader Aryan Tieleman, eveneens horecaondernemer en bekend van zaken zoals het Westerpaviljoen, Loos en Hotel New York, runde ze zeven jaar lang Osteria Liz.
“Mijn vader is inmiddels 75, voor hem is het wel een keer goed geweest. Daarnaast had ik al langer andere ideeën die ik graag wilde uitvoeren”, vertelt Rose.
Rose werkt bijna haar hele leven al in de horeca en groeide op in een familie waar ondernemen in de horeca in het bloed zit. “Ik was nog maar 24 toen ik begon, inmiddels ben ik 36. Dan ga je anders kijken naar wat je wil. Liz loopt goed, het is een prachtige zaak, met een geweldige locatie. Maar ik merkte dat ik behoefte had aan iets nieuws”, zegt ze.
De ‘Rotterdamse Gordon Ramsay’

Wat gaat Rose nu doen? Eén ding is zeker: stilzitten zal ze niet. “Het leukste aan het opstarten van nieuwe horecazaken vind ik het bedenken van concepten: hoe het eruit moet zien, wat er op de menukaart komt. Zodra een zaak stabiel draait, kun je daar niet zomaar weer alles aan veranderen”, legt Rose uit.
Daarom pakt ze het nu anders aan. Rose gaat beginnende horecaondernemers helpen bij het ontwikkelen van het concept voor hun zaak. “Ook wil ik ondernemers ondersteunen die al een zaak hebben, maar waarbij het minder goed gaat.”
"Je moet me eigenlijk zien als een Rotterdamse Gordon Ramsay, maar dan vrouwelijk, en met een rauw randje”, zegt ze lachend.
Blijven spiegelen voor verbeterpunten
Als Rose terugkijkt op de afgelopen jaren bij Liz, zijn het vooral de mensen die het waardevol maakten. “In het weekend kwamen de gasten uit Amsterdam of nog verder buiten de stad, en doordeweeks kwamen de mensen uit de buurt. Zij zorgden ervoor dat Liz voelde als een warme deken, echt als een tweede thuis”, vertelt Rose.
De jaren op de vloer leverden niet alleen mooie momenten op, maar ook waardevolle inzichten. “Het belangrijkste is dat je jezelf altijd moet blijven spiegelen. Je moet nooit denken dat je het beste uit jezelf hebt gehaald, want er zijn altijd verbeterpunten”, legt ze uit.
Liz blijft Liz
En wat gebeurt er nu met Liz? De zaak is verkocht. De nieuwe eigenaren zullen Liz in grote lijnen laten zoals Liz is, maar daarover hoor je binnenkort nog wat meer op de Buik.