Rebelz aan de Rotte is een uniek restaurant in Rotterdam Noord dat vandaag haar deuren opent. Het doel van initiatiefnemers Karin Nijman en Klaasjan Krook? Ex-gedetineerde vrouwen een betere toekomst bieden door hen op te leiden tot kok of gastvrouw. En de gast natuurlijk de schoonheid van Midden-Oosterse keuken te laten proeven, maar dat kan haast niet mislukken met Syrische chef-kok Maher Al Sabbagh. De Buik is alvast wezen proeven.
Een bijzondere missie
Karin en Klaasjan hebben een bijzondere missie gerealiseerd. De twee bieden ex-gedetineerde vrouwen namelijk een betere toekomst op de arbeidsmarkt door hen werkplekken te bieden in hun restaurant Rebelz aan de Rotte. De vrouwen worden naast het vaste team dat er al is, opgeleid tot kokkin of gastvrouw. Karin is werkzaam bij de stichting Back on Trek. Back on Trek begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidssector. Door de begeleiding van Back on Trek zijn er sinds 2014 al veel ex-gedetineerde vrouwen aan een baan geholpen. Een horecaomgeving bleek hier de beste plek voor. Voor Karin en Klaasjan was dit de drijfveer om hun eigen droom én en die van een ander te realiseren. Hun definitie van een rebel? Iemand die het de moeite waard vindt om te vechten voor een beter bestaan.
De smaak van het Midden-Oosten
De chef-kok in Rebelz is de Syrische Maher al Sabbagh. In de keuken van Rebelz wordt de Midden-Oosterse keuken gemixt met de mediterrane keuken. Chef Maher maakt zeer verfijnde, doch ‘simpele’ gerechten. Hij legt uit dat als de basis ingrediënten van goede kwaliteit zijn, er simpelweg niet veel meer aan toegevoegd hoeft te worden. Ook vertelt Maher dat de Midden-Oosterse keuken om drie dingen gaat: zien, proeven en stil staan. En dat is wat we deden: we namen de gerechten in ons op, proefden en stonden even stil bij de delicieuze smaken.
Vooraf krijgen we een van de oudste gerechten uit het Midden-Oosten genaamd Moutabal geserveerd. Een mengsel van gegrilde aubergine, yoghurt en tahin. Tahin is een pasta gemaakt van sesamzaad en is tevens de basis van humus. De Moutabal wordt gegarneerd met mint en granaatappelpitten, die het zachte gerecht een bite geven.

Als hoofdgerecht serveert Maher ons gekonfijte eend. De malse eendenbouten zijn in hun eigen vet gegaard en worden geserveerd met bloedsinasappel, venkelzaad, sjalot aardappelen en rucola.

Het dessert bestaat uit yoghurt, een stokje vanille, honing, rode vruchten en gekarameliseerde pistachenoten. De yoghurt is lekker lobbig en het zout van de pistachenoten is mooi in balans met de zoete honing en de rode vruchten. Ook zet Maher een taart met een bodem van amandel en een frisse citroen curd voor ons op tafel.

Ook het interieur heeft een verhaal
Het interieur van Rebelz is ontworpen door kunstenaarsduo Arno Coenen en Iris Roskam. Zij zijn onder meer bekend van Horn of Plenty, het mozaïekwerk dat het plafond van de Markthal siert. Rebelz aan de Rotte heeft een fris interieur. De zaak vangt veel daglicht en de muur heeft een frisse kleur groen. De muurschilderingen en het grote logo van Rebelz op de muur omschrijf ik als retromodern. Rebelz heeft mooi houten meubilair en op elke tafel een wit tafellaken, wat de zaak ook iets klassieks geeft.
Rebelz aan de Rotte moet een instituut voor verbetering zijn. Niet alleen voor de ex-gedetineerden, maar ook voor de bezoeker. Het duo heeft dit uitgangspunt geprobeerd te verwerken in het interieur. Zo is de vloer als het ware een gymzaalvloer, wat het institutionele representeert en is de zaak overal gedecoreerd met witte lichtbollen, die de toekomst moeten representeren. Ook hebben Arno en Iris exclusief voor Rebelz een bier gebrouwen: Rebelz Astli. Een fris Syrisch bier, bestaand uit hibiscus, granaatappel, dadel en uiteraard hop. Ga er maar vanuit dat alle zintuigen geprikkeld worden bij Rebelz.
