ROTT. Brouwers Lisette en Olivier zijn al een tijdje bezig met het brouwen van bier. Dit was tot voor kort een hobby: thuis op het vuur experimenteren met verschillende soorten hop, mout, gist en spelen met het brouwschema. Na veel enthousiasme van vrienden over het bier is het nog steeds een hobby, maar vanaf nu op veel grotere schaal. 
 
            
            Het begin van ROTT. Brouwers
Lisette en Olivier zijn al twee jaar bezig met het brouwen van bier op driehoog achter. Thuis in de keuken op het gasfornuis experimenteren zij met het brouwen van verschillende soorten bieren. De bieren worden voorgelegd aan een kritisch panel van vrienden, familie, bekenden en bierliefhebbers. Zij waren allemaal zo enthousiast dat er op een avond bij Proeflokaal Reijngoud werd besloten om ‘echt’ bier te gaan maken. Het idee is deels ontstaan uit hobby en deels uit de gedachte dat Rotterdam nog meer eigen craftbier kan gebruiken. De naam ROTT. is bewust gekozen en typisch Rotterdams, hetgeen de brouwers ook willen uitstralen. Rot van Rotterdam en de natte t die de Rotterdammert achter z’n woorden plakt. Omdat de thuisinstallatie te klein is geworden, zijn Lisette en Olivier op zoek gegaan naar mogelijkheden om groter te kunnen brouwen. Omdat het merk Rotterdams is en voor en door de Rotterdammert, was de voorwaarde dat dit een locatie was binnen de Rotterdamse grenzen. Zodoende zijn zij terecht gekomen bij Steffelaar. Het leuke aan deze brouwerij is dat je hier als particulier je eigen bier kan brouwen. Niks is machinaal gestuurd dus kan je zelf spelen om het lekkerste biertje te produceren. 
Het biertje wat ROTT. Brouwers nu maken is de ROTT.straf, een IPA met Amerikaanse hoppen. Fris en fruitig, bloemig en met een straffe afdronk. Dit recept is ontstaan na veel testen. Omdat zij liefhebbers zijn van craftbier wilden Lisette en Olivier een biertje maken met een stevige bitterheid en veel hop. Nadat vrienden de verschillende variaties van dit biertje hadden geproefd, is uiteindelijk het finale recept ontstaan. Iets minder bitter, maar daardoor wat soepeler te drinken. Het ontwikkelen van een smaakvol biertje kost tijd. Eerst veel experimenteren, een dag brouwen, drie tot vier weken gisten en daarna nog even lekker op fles laten rijpen. Vanaf begin 2017 is de ROTT.straf verkrijgbaar via een bestelling op de website en gaan ze langs bij verschillende Rotterdamse hotspots waar de bierliefhebber graag komt. Wanneer de ROTT.straf aanslaat, gaan Lisette en Olivier verder met het brouwen van andere speciale bieren.

Bierbrouwen bij Steffelaar
Als particulier of ondernemer kan je bij bierbrouwerij Steffelaar tanks huren en dus je eigen bier brouwen. Dit gebeurt allemaal handmatig zonder enige computersturing. Dus een stukje kundigheid is wel een vereiste. Voor de huurbrouwers bij Steffelaar worden er bijeenkomsten georganiseerd. Daarmee probeert Wouter een biercommunity op te bouwen met maar één doel voor ogen: samen het allerlekkerste bier van Rotterdam maken. Zelf heeft Wouter twee speciaalbiertjes, Steffelaar Goud (dit is een blond biertje) en Steffelaar Stout (dit is een donker biertje). De flesjes van Steffelaar zijn zwart met een etiket waar de kleur geel in zit. Het flesje van de ROTT.straf is ook zwart, en krijgt een blauwkleurig etiket, ontworpen door Robbert van der Vegt. Lisette en Olivier hopen natuurlijk op een succes en willen de lijn speciaalbieren in de toekomst uitbreiden. Dan worden de kleuren van het etiket en de biernaam aangepast. Maar altijd wordt de naam ROTT. verwerkt in de biernaam die de smaak van het bier verwoordt. We moeten nog even wachten tot de ROTT.straf IPA van ROTT. Brouwers op de markt komt, maar het is het wachten zeker waard tot begin januari. 
