RotterTram: je buik rond eten tijdens een rondje Rotterdam

Misschien heb je ‘m al voorbij zien rijden: de RotterTram. Sinds juli rijdt de restauranttram van Suzanne Knegt langs de skyline van Rotterdam.

12 Jul 2018 Rosalinda van Bennekom

blogger Spontane schrijfster in spé. Wordt gelukkig van goed gezelschap, een goed boek of goede serie en goed eten. Kookt graag, maar gaat nóg liever uit eten.

Restaurant toevoegen aan favorieten

RotterTram

Willemsplein 85, Rotterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: Centrum Keuken: Internationaal Prijsniveau: Wat duurder Bekijk restaurant

RotterTram: je buik rond eten tijdens een rondje Rotterdam

Misschien heb je ‘m al voorbij zien rijden: de RotterTram. Sinds vorige week rijdt de restauranttram van Suzanne Knegt langs de skyline van Rotterdam. Wat je kunt verwachten? Een echte culinaire en culturele beleving. Onder het genot van een viergangendiner en bijbehorend drankarrangement rijd je in tweeënhalf uur langs de mooiste plekjes van onze Maasstad.

Wat is dat nou precies, die RotterTram?

Simpel gezegd is de RotterTram een instructietram die volledig omgebouwd is naar restauranttram. De tram komt uit 1969 en is verdeeld in drie delen: een voor- en achterzijde met beide 22 plaatsen en in het midden een keuken. De tram vertrekt vanaf de Willemskade en rijdt vervolgens langs Rotterdamse iconen zoals de Euromast, de Markthal, het Centraal Station, de Erasmusbrug en natuurlijk de Kuip. 

Wie zit erachter?


De initiatiefnemer van de RotterTram is Suzanne Knegt, voormalig marketingmedewerker bij de RET en een echte Rotterdammer. Suzanne had al jaren de droom om een restauranttram te beginnen en na een succesvolle crowdfundingsactie kon het echte werk eindelijk beginnen. De tram werd volledig gestript. Ook de stroom van de bovenleiding moest omgezet worden, zodat de keukenapparatuur geplaatst kon worden. Dat haar droom is uitgekomen, vindt Suzanne zelf nog erg onwerkelijk. Pas bij de lancering besefte ze dat ze het gewoon geflikt heeft. Wat Suzanne wil bereiken? “Ik wil onwijs veel mensen een leuke avond bieden met fantastisch eten. De RotterTram moet een unieke belevenis zijn die mensen voor altijd bijblijft.” 

Tijd voor een proefritje


Als we de tram binnenstappen, zien we dat er enorm veel aandacht is besteed aan de details. Alles is tramproof. Zo zien we in de tafels rondjes waar je je glas wijn, frisdrank of Rotterdams kraanwater in kunt zetten. Handig, want daardoor blijft alles stevig staan tijdens het rijden. Verder hangen er door de hele tram tablets waarop informatie over de stad en het menu te vinden is. Ook komt er een aantal typisch Rotterdamse uitspraken terug. Leuk voor de Rotterdammers onder ons, maar minstens zo leuk voor mensen die niet uit Rotterdam komen. 

Terwijl we wegrijden krijgen we al wat hapjes geserveerd. Er is onder andere tartare, zalm en Italiaanse ham, alles van de hand van chef-kok Ad Janssen, de horecapartner van de RotterTram. We moeten zeggen: het smaakt naar meer. Verder is het een hele belevenis, een ritje in zo’n bijzondere tram. Naast dat je zelf je ogen uitkijkt, heb je ook van het publiek enorm veel bekijks. Tijdens de proefrit zijn er van buiten heel wat wijzende vingers, verbaasde gezichten en goedkeurende knikken te zien. 

Een kijkje in de keuken

De keuken van de RotterTram is van alle gemakken voorzien: een koelkast, vriezer, ovens, inductieplaat, warmtekast enzovoort. Maar hoe wordt het eten nu precies bereid in zo’n kleine ruimte? Precies wat wij ons afvroegen. “In de RotterTram serveren we een viergangendiner. De voorbereidingen daarvoor treffen we in één van mijn zaken, bijvoorbeeld het Wapen van Rhoon, Bellevue of het Kasteel van Rhoon. Het eten wordt vervolgens in koelwagens naar de RotterTram gebracht”, vertelt Ad Janssen. In de RotterTram zijn twee ovens te vinden, een vereiste voor Ad. “Eén oven staat op 200 graden en één op 72 graden, zodat vlees op verschillende manieren gegaard kan worden. Zo kun je ook mooi rood vlees serveren. Op de inductieplaat worden de sausjes en de garnituren gemaakt. Vervolgens worden de borden uit de warmtekast gehaald en gedresseerd.” 

Het menu: wat kunnen we verwachten


Voor de periode van juni tot september is het menu bekend. Als voorgerecht wordt er een tonijntartare met komkommer, quinoa en zeewier geserveerd. Ook het tussengerecht bestaat uit vis: grote gebakken garnalen. Daarna krijg je vlees in de vorm van lamsstoofvlees. Het dessert omschrijft Ad als een moderne pina colada, met kokos en ijs. Lust je iets niet of ben je ergens allergisch voor? Laat het weten bij de reservering, dan wordt er iets anders voor je klaargemaakt. Hoe vaak het menu gaat wisselen is op dit moment nog niet bekend, maar het liefst zou Ad elke maand met een ander menu werken. Wel een zekerheid is dat er met seizoen producten gewerkt gaat worden. “Wat er op de markt is, daar gaan we leuke gerechten van maken”, aldus Ad.

Gaat dat zien

Wil je ook een rondje rijden in de RotterTram? Dat kan vanaf nu elke woensdag t/m zondag. De tram vertrekt om 18:30 uur vanaf de Willemskade, waar je om 21:00 uur weer terug bent. Verder kun je een twee- of een vierpersoonstafel boeken, maar ook een deel of zelfs de gehele tram afhuren. Perfect voor een (bedrijfs)feestje.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Frisse wind voor Osteria Liz met Miranda en Robert

Osteria Liz heeft nieuwe eigenaren: De Buik sprak hen over hun plannen voor het Italiaanse restaurant in het Liskwartier.

Uit ons magazine: interview met Maksut Aşkar

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Anatolische chef Maksut Aşkar.

Alles over de eerste Rotterdamse Kroegenparade

Lees hier alles over de allereerste Rotterdamse Kroegenparade op 29 november 2025.