Traditioneel moeders eten bij Walida in de Wijnhaven

Straks kun je in de Wijnhaven genieten van Marokkaanse gerechten bij Walida. De eigenaresse Ratiba is nog flink aan het verbouwen. Wij namen alvast een kijkje en spraken haar over haar allereerste zaak.

14 Apr 2019 Anna Smitsman

blogger Anna studeert journalistiek in Tilburg. Ze is geboren in Rotterdam en kon door de stage terugkeren naar haar moederschip. Ze houdt erg van lekker eten.

Traditioneel moeders eten bij Walida in de Wijnhaven

Er wordt nog flink verbouwd in het pand van Walida, maar in de zomer opent aan de Wijnhaven een nieuw Marokkaans restaurant. Eigenaresse Ratiba zit achter het concept en wil de cultuur van haar moeder meegeven aan de Rotterdammers. Naar Walida kun je straks voor zowel lunch als diner. Wij namen midden in de verbouwing alvast een kijkje bij Walida en spraken Ratiba over de plannen van haar allereerste horecazaak.

Tajine 


De vistajine van Ratiba's moeder

Walida betekent moeder in het Arabisch en deze naam is niet voor niets gekozen: "Iedereen houdt van moeders eten wat met veel liefde wordt gemaakt", vertelt Ratiba. "Wij streven ernaar dat het net zo gaat smaken als thuis." Walida wordt een plek waar je authentiek Marokkaans kunt eten. Ratiba wil mensen in contact brengen met haar cultuur. Zo staat het typische Marokkaanse gerecht tajine op de kaart. "Ik miste een plek in Rotterdam waar je leuk tajine kunt eten", laat Ratiba aan ons weten. Tajine zijn gerechten die in een gelijknamige aardewerken stoofpot worden gemaakt. Bij Walida wordt naar traditioneel gebruik de tajine op hete kolen geplaatst. De moeder van Ratiba maakte op de veranda de tajines op een houtskoolgrill en ze wilde deze traditie teruglaten komen in het restaurantje. "We hebben een speciale houtskoolgrill waar we de tajines op willen presenteren", vertelt Ratiba.

Naast de vele varianten tajine kun je ook genieten van andere Marokkaanse gerechten, zoals couscous en een mixgrill. Ook komt er een kip- en visbestilla , een hartige taart, op de kaart te staan. Ook voor de vegetariërs en veganisten valt er genoeg te smullen uit de Marokkaanse keuken, zoals vegetarische couscous, tajine en tapas. Rabita laat alle kruiden vers importeren uit Marokko.

Het bleef maar kriebelen 

Ratiba komt uit de marketingwereld. "Ik heb bij Perfetti Van Melle een tijdje gewerkt als regio rayonmanager", begint Ratiba. "Verder heb ik in de commerciële buitendienstwereld gewerkt." De eigenaresse heeft voorheen wel in restaurantjes gewerkt, maar Walida is haar eerste eigen horecazaak. Ze had altijd het idee om een eigen zaak te beginnen en dit bleef maar door haar hoofd spoken. "Het bleef maar kriebelen", aldus Ratiba. Uiteindelijk is ze begonnen met het schrijven van een plan en is ze haar droom achternagegaan.  

Wijnhaven 

Nadat ze haar plan had uitgeschreven, is ze op zoek gegaan naar een goede locatie. Ze is toen terecht gekomen bij het pand in de Wijnhaven 87. "Ik vind het ontzettend leuk dat het aan het water zit", vertelt de eigenaresse. Het terras van Walida komt dan ook straks aan het water te staan. Ratiba heeft expres gekozen voor een kleine ruimte. "Het is mijn allereerste restaurantje, dus ik wil graag klein en knus beginnen." Op het moment is ze nog druk aan het verbouwen. "Ik wil van niks iets maken." Het interieur is nog een verrassing, maar Ratiba verklapt wel alvast dat het pand een mix van klassieke- en moderne Arabische invloeden krijgt, zoals authentiek Marokkaanse. Walida is vanaf de zomer elke dag open van 12:00 tot 23:00.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
‘Als één tafel een kan hard lemonade bestelt, wil het hele terras een kan’

In dit verhaal bespreken we Hard lemonade, een ‘jenever mixed drink' bedacht door Nolet Family Distillery in Schiedam, bij de Pui, Bokaal en Biergarten.

Uit eten om de hoek: 14 x leuke restaurants in een woonwijk

Uit eten gaan kan ook gewoon om de hoek, in je woonwijk inplaats van in de drukke stad. Ontdek hier 14 leuke restaurants verstopt in een rustige woonwijk.

In gesprek met Tom Tieleman van Bar Restaurant Tiel in Kralingen

Binnenkort opent Bar Restaurant Tiel in Kralingen. De Buik spreekt met eigenaar Tom Tieleman en licht alvast een tipje van de sluier op van deze nieuwe zaak.