Van Rotterdam naar Zeeland: ‘Hier werken we hyperlokaal’

De jonge Rotterdamse chef Michael van der Kroft gaat hyperlokaal te werk in Zeeuws restaurant Petit.

22 Feb 2018 Charlotte Hamilton

blogger Een negentienjarig journalistiek student en foodie. Denkt ’s ochtends na over wat ze ’s avonds gaat koken. Ze heeft een studentenbudget maar geeft vervolgens al haar geld uit aan etentjes.

Van Rotterdam naar Zeeland: ‘Hier werken we hyperlokaal’

Toen Michael van der Kroft uit Rotterdam naar Bruinisse verhuisde werd hij verliefd op het Zeeuwse landschap. Die nieuwe inspiratie wilde hij naar het bord brengen. Dat gaat hij nu doen in de nieuwe zaak Petit Kitchen & Bar. Wij willen daar uiteraard alles van weten en vuren onze vragen af op chef Van der Kroft. 

Uit het Zeeuwse 

Michael heeft altijd in Rotterdam gewoond en stond in de keukens van onder andere Aloha en Tosca. Michael wilde graag hyperlokaal werken en volgens hem kan dat het beste in Zeeland. “Hier heb je verse producten die je kan verkrijgen op loopafstand.” Restaurant Petit zal alle producten vers halen, bij bijvoorbeeld de Zeeuwse groentevrouw, visboer en slager: “Onze leveranciers geven hun hart en ziel om ons het mooiste te bieden dat er in Zeeland te vinden is. Natuur staat centraal in ons restaurant en dat zal je lekker terugzien op het bord”, aldus Michael. Bij Petit kun je aanschuiven voor een tastingmenu van vier tot zeven gangen, maar ook á la carte dineren is mogelijk bij de Zeeuwse zaak.


Van het seizoen


Met een hyperlokale insteek ligt het in de lijn der verwachting dat het eten van seizoensgebonden producten centraal komt te staan. “We vinden het belangrijk dat je weet wat je eet, waar het vandaan komt en welke stappen er worden gemaakt voordat iets op je bord komt. Daarom koken we seizoensgebonden gerechten”, vertelt Michael. Bij Petit is 95% van de producten van Nederlandse bodem. “Het koken met ingrediënten van het seizoen is eerst een uitdaging, maar omdat je je verkleint, word je verplicht om creatief te denken. Dat levert weer mooie dingen op”, vertelt Jeroen Hoep, eigenaar van Petit. “Sommige seizoenen zijn moeilijker dan andere: in de winter heb je minder producten en daar moet je van tevoren op inspelen. Wij doen dat bijvoorbeeld door producten direct te verwerken en op te slaan, of door fermenteren.”


Diner en wijnbar 

Gastvrouw Emy Koster laat weten dat Petit open gaat per 8 maart. "Van donderdag tot maandag zijn we open en serveren we diner. Ook in de wijnbar kun je terecht voor een glas wijn van de uitgebreide wijnkaart met vele opties per glas, lekkere cocktails en interessante bieren". Het team is er klaar voor en heeft grootse ambities voor Petit: “Onze visie voor de komende jaren is dat Petit Kitchen & Bar niet meer weg te denken zal zijn uit Bruinisse. Voor de lokale bewoners maar ook voor mensen van buiten Bruinisse. Dat dit een mooie plek wordt om te eten of te borrelen.”

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.

Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.

‘Als één tafel een kan hard lemonade bestelt, wil het hele terras een kan’

In dit verhaal bespreken we Hard lemonade, een ‘jenever mixed drink' bedacht door Nolet Family Distillery in Schiedam, bij de Pui, Bokaal en Biergarten.