Aan de Hoogstraat is in februari een nieuw restaurant geopend: Sabajo Concept Bar. Eigenaren Sharifah en Sergio Essed zijn de nieuwe bar gestart om een plek te creëren waar mensen samenkomen, elkaar inspireren en genieten van de Surinaamse keuken.
Aan de Hoogstraat is in februari een nieuw restaurant geopend: Sabajo Concept Bar. Eigenaren Sharifah en Sergio Essed zijn de nieuwe bar gestart om een plek te creëren waar mensen samenkomen, elkaar inspireren en genieten van de Surinaamse keuken.
Broer en zus Sergio en Sharifah droomden er al tijden van om samen een restaurant te openen. Beiden hebben ervaring in verschillende branches die ze bij Sabajo laten samenkomen. Sergio werkt al ruim twintig jaar in de horeca en heeft in de cultuursector gewerkt. Sharifah studeert Fiscaal Recht en pakt alle financiële zaken bij Sabajo op. Tijdens een bezoek aan het voormalige restaurant COCO hadden ze het erover hoe mooi ze het pand vonden en graag zelf een zaak wilden starten. Het lot sloeg toe. Een aantal weken later kwam het tweetal een advertentie tegen dat het pand te koop stond en grepen de kans. In januari hebben ze de sleutel gekregen en na een maand verbouwen is Sabajo geopend voor het publiek.
Bij Sabajo draait alles om het 'voor ons, door ons'. Sabajo is meer dan een restaurant. Het is ook een plek om inspiratie op te doen, te leren van elkaar en connecties te maken. Ieder weekend worden er bij Sabajo verschillende events georganiseerd, zoals de 'Thank God It’s Friday Borrel'. Ook zijn er events om elkaar te motiveren, zoals speeches van personen met een bijzondere boodschap. Hetgeen wat zij misten in Rotterdam gaan ze nu samen doen met andere Rotterdammers. De relatie met gerechten uit de Surinaamse keuken maakt Sabajo wat het is.
Sabajo is de achternaam van de grootmoeder van het tweetal. Vroeger kwam de hele familie samen bij hun oma om hier gezamenlijk te eten. Het eten bij oma gaf de inheems-Surinaamse familie een gevoel van samenhorigheid en liefde, wat de familie nog meer met elkaar verbond. Dit gevoel van eensgezindheid in combinatie met de liefde voor eten die ze al vanaf kleins af aan meekrijgen willen ze bij Sabajo doorgeven aan anderen. "Binnen onze familie is onze oma altijd al het middelpunt geweest, ze gaf iedereen liefde en zorgde ervoor dat de familie bij elkaar kwam."
De Surinaamse gemeenschap bestaat uit veel verschillende bevolkingsgroepen, waardoor de Surinaamse keuken gevarieerde invloeden vanuit de hele wereld heeft. Het doel van het duo is om mensen eten uit al deze culturen te laten proeven. Op de menukaart van Sabajo staat een tal van gerechten. Van een klassieke Surinaamse Tjauw Min of aardappelsalade tot gerechten uit andere landen met een Surinaamse twist, bijvoorbeeld sushi. De sushi is aangevuld met een aantal ingrediënten die je vaak terug ziet komen in de Surinaamse keuken.
Zo serveren ze de 'Colakreek roll'. De roll is vernoemd naar de rivier Colakreek en is gevuld met zalm, komkommer, gembermayonaise, ketjap, met hieromheen tempura. Niet alleen het eten heeft een Surinaamse twist. Bij Sabajo serveren ze verschillende cocktails gemaakt met Surinaamse dranken, bijvoorbeeld de Suriname Mule. Geïnspireerd op de Moscow Mule maar dan met traditionele Surinaamse rum, Borgoe.
Sharifah en Sergio hebben grootste plannen voor de conceptbar en kunnen niet wachten om deze met andere Rotterdammers te delen. Momenteel serveren ze hier alleen diner maar binnenkort kan je bij Sabajo ook lunchen. Ze zijn van woensdag tot en met maandag geopend vanaf 17.00 uur.
Geniet van de volgende voordelen: