Tegendraadse cocktails, zelfgemaakte syrups en verse ingrediënten. De bartenders van Stirr doen er alles aan om hun gasten te verrassen. Wil je weg van de gebaande paden? Ga dan op zoek naar de verborgen deur van deze cocktailbar aan de Eendrachtsweg.
Laat je niet verblinden door het witte neonlicht van coffeeshop ‘4 Floors’, want links naast het raam vind je de ingang van een knus cocktailwalhalla. Deur door, twee steile trappen omhoog en je wordt opgewacht door een boeddha-figuur. Mooie symboliek, want gastvrijheid is exact wat eigenaar Can Kizilca in gedachten heeft voor zijn cocktailbar. Wat hem betreft hoeft het niet druk te worden, hij besteedt liever extra aandacht aan zijn gasten.

Dat wordt meteen duidelijk bij binnenkomst. Als onze ogen gewend zijn aan het sfeerlicht, wacht een vriendelijke bardame ons op, om ons naar een zitje te begeleiden. In het oog springt meteen de bar; industrieel vormgegeven, bakstenen muur aan de achterzijde. Het is rauw en sfeervol. Langs de muren staan houten banken met kussens, krukjes en lage tafels. Grote ramen onthullen het uitzicht op de singel, de Arminius en de maan.
Wij nestelen ons op de tweede verdieping, naast de vide. Door het simpele meubilair en de huiselijke elementen, zoals kamerplanten en vloerkleden voel je je snel thuis. Zodra we zitten krijgen we een glas water met een subtiel drupje ‘orange bitters’. Dorst heb je bij de Stirr zelden, want het glas wordt regelmatig bijgeschonken.
Altijd een cocktail waar jij zin in hebt

De zwarte cocktailkaart laat zich niet makkelijk lezen in het gedimde sfeerlicht. Is dat een hint? Misschien wel. De jongens van Stirr schenken het liefst een combinatie van smaken waar jij trek in hebt. Wil je iets met gember, dan brouwen ze dat. Heb je liever ananas, geen probleem. Hebben ze het ingrediënt niet in huis, dan schudden ze een drankje uit hun mouw dat past bij die smaakbeleving.
Uit nieuwsgierigheid ontcijferen we met behulp van een waxinelichtje de cocktails op de kaart. Ik laat mijn oog vallen op The Augustus. Een zomerse cocktail die vernoemd is naar een Franse whiskeybrouwer uit Amerika: Augustus Bulleit. In 1830 creëerde deze pionier zijn eigen Kentucky Bourbon en verkocht deze sterke drank in Lousville, Kentucky. Jaren na zijn dood blaast achter-achter-achterkleinzoon Thomas Bulleit nieuw leven in het familierecept. We laten ook een zure cocktail met aardbei en citroen naar boven komen (Gypsy’s Rose) en we bestellen een Popular Culture.
Na drie slokken wil je niets anders

De cocktails zien er creatief uit en smaken verrassend. Elk drankje wordt geserveerd in een ander glas. The Gypsy’s Rose, toch een cocktail met gin (!), is prachtig rood van kleur en subtiel versierd met een stukje citroenschil. De bitterzoete Popular Culture is roze. De geur van de crème de peche doet licht denken aan yogi. Met de zomer in gedachten is mijn cocktail versierd met een bananenblad. Leuk detail aangezien je duidelijk de zelfgemaakte bananen-kardemomsiroop proeft. De afdronk is bananenzoet, maar al snel volgt de bourbon. Even wennen, maar na drie slokken wil je niets anders.
Een hele avond chillen is er, wat ons betreft, niet bij. Daar lenen de houten krukjes en banken zich niet voor. Maar een fijne plek om bij te kletsen en nieuwe smaken te ervaren, dat is Stirr zonder meer.
Binnenkort komen de mannen ook met een hapjeskaart die goed aansluit bij de cocktailsensaties.
So… stirr you later?