Eerste hulp bij bier brouwen

Lucas gaat een dag op stap met brouwvereniging Rotterdam en leert alle fijne kneepjes van het bierbrouwen

11 Mrt 2019 Lucas Boot

blogger Groeide op met zijn vaders klassieker: rookworst met ketchup en bonen. Besloot culinair meer uit het leven te halen en startte een cateringbedrijf en tekstbureau voor foodcopy.

  • 11 Mrt 2019

Eerste hulp bij bier brouwen

Bucketlistmateriaal: een eigen bier maken. We proberen iets van die wens te brouwen tijdens een workshop van Brouwvereniging Rotterdam

Was het leven soms maar zo eenvoudig als bier brouwen. "Het komt neer op het maken van suikerwater waar je een aantal beestjes aan toevoegt die het werk voor je doen doen", grapt bestuurslid John tijdens de theorieles. Bier brouwen is niettemin een kunst. Foutjes worden meteen afgestraft. Vergelijk het met het bereiden van een eenvoudige salade caprese. Kinderlijk simpel, maar oneffenheden kun je niet verhullen.  

Pale Ale  

Brouwmeester Frank zet ondertussen de pit onder de brouwketel aan voor de eerste stap van het proces: het maischen. In feite maak je hiermee suikerwater waar later in het proces de smaakmakers van het bier aan worden toegevoegd, afhankelijk van het soort dat je brouwt. Frank stelt voor om vandaag een Pale Ale te maken. Daarvoor gaan straks drie soorten hop mee de pan in.  

Schrotenkoker 


Eerst moeten we mout schroten, zoals dat heet. Mout is ontkiemd graan, meestal gerst. Tijdens het schroten breekt een machine de graankorrels, waardoor de enzymen en het zetmeel optimaal kunnen badderen in het warme water van Franks ketel (het maischen). "Tijdens dit proces worden de enzymen en het zetmeel omgezet in suikers", legt hij uit. Het amylase-proces, voor de scheikundigen. Tussendoor zetten we een lepel van het brouwsel aan de lippen. En inderdaad: suikerwater!  

Besmettingsgevaar 


Na een paar uur 'trekken', filteren we met hulp van Frank het wort, zoals de moutextractie heet. Hierna gaat het goedje aan de kook om te ontsmetten en voegen we de hop toe. De vuistregel is: hoe langer je de hop meekookt, hoe meer bitters er vrijkomen. Het recept voor de Pale Ale van Frank houdt het midden tussen bitter en aromatisch. Niet te lang laten meekoken, dus.  

Cooling down 


Na de kook is het spitsuur. Het is zaak om het warme wort zo snel mogelijk terug te koelen tot 25 graden. Des te sneller kan het gist erbij en is de kans op infecties het kleinst. "Hier kan je je hele wort verzieken en kun je opnieuw beginnen", weet Frank uit ervaring. "Ontsmet alvast maar een paar jerrycans." Met het wort op een veilige temperatuur giet Frank de hele handel over. Gist erbij. Waterslot erop zodat het koolzuur kan ontsnappen. De jerrycans gaan mee naar huis voor de vergisting.  

Geduld beproeven 


"Want drinkbaar is het nu nog lang niet", verzekeren bierbrouwers Erik en Cees. Het duurt een week of twee tot drie voordat het wort goed is vergist. Daarna mag het thuis nog eens twee á drie weken in de fles voor de nagisting. De beloning is je eigen bier waarover je met nonchalante trots en bravoure je vrienden inlicht. En hoe het dan smaakt? Dat moet je zelf maar ontdekken… 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Rif010 laat zien dat het surfgevoel geen oceaan nodig heeft

Voor een goede wave hoef je niet ver te reizen. Rif010 biedt naast lekker eten ook surflessen aan, waardoor jij je als een vis in het water voelt.

Het culinaire slotakkoord van Marco Somer bij De Harmonie

Marco Somer en Sabine Kromkamp stoppen na deze kerst met De Harmonie. De Buik blikt terug met ze, en vooruit.

De Stoofboot: stoofvlees, friet en een biertje op de Rotte

Bar Alaska en Rivercity slaan de handen ineen voor de Stoofboot. Een rondvaart over de Rotte met stoofvlees, dekentjes, goed gezelschap en een biertje.