Bij de Buik zijn we dol op Italiaans eten. Voor de mooie producten, verse kruiden en pure smaken fietsen we graag een stukje om. Maar we zijn ook gek op brood, helemaal de Italiaanse varianten, zoals ciabatta, focaccia en piadina, het Italiaanse platbrood. Gelukkig komen die twee bij de onderstaande zaken prima samen in een Italiaans broodje. Buon appetito!
Panini
Tijdens een middagje shoppen in het centrum ben je hier vast weleens langsgelopen, wellicht zonder dat je wist dat het er zat. Trattoria Panini is een klein afhaaltentje aan het begin van het Binnenwegplein, naast de Donner. De panini's zijn echter groots, qua formaat en smaak. Doordeweeks staat er tijdens de lunchpauze een rij met zakenlui die een Prosciutto Cotto met gekookte ham, fontina en truffelmayonaise willen scoren en in het weekend onderbreekt het winkelend publiek hun koopwoede voor een panini met Bresaola, Parmezaan en pesto. Grote trek? Bestel er een pizzapunt (of twee) bij, wij verklappen niks!
Guliano
Dat je bij Guliano op de Meent een goed Italiaans broodje kunt scoren, hoeven we niet meer uitleggen. Voor hun Bistecca staan we met liefde een half uur in de rij, maar je moet ook echt de Gallo een keer geprobeerd hebben. Malse, gekruide kippendij met gekonfijte rode ui en citroenmayo. De menukaart biedt echter nog veel meer keuze, dus een eenmalig bezoek is niet genoeg. De truffelmayonaise die bij de Bistecca geserveerd wordt, kun je ook kopen voor thuis als je een poging wilt doen hun signature dish na te maken.
Panzero

Bij Guliano geen tafeltje weten te bemachtigen? Wees niet getreurd. Iets verder, de Botersloot op, vind je Panzero. Bij Panzero eet je bruschetta en puccia, een zacht, platbrood gebakken op steen met verschillende toppings. Hun paradepaardje is echter de panzarotto. Officieel geen brood gezien het met pizzadeeg gemaakt wordt, met daardoor niet minder lekker en ook prima te bestellen voor de lunch. Het gefrituurde of gebakken deegbuiltje wordt gevuld met ingrediënten zoals zachte mozzarella, tomaat, proscuitto of Nduja, een smeerbare salami. Laat de panzarotti even afkoelen nadat hij geserveerd is om blaren van de gesmolten kaas en tomatensaus te voorkomen.
L'Arancino
In het verlengde van de Meent, op de Jonker Fransstraat zit al bijna 10 jaar L’Arancino. Iedere zondag staan Rotterdamse Italianen hier in de rij om een versgebakken pizza of a la minute bereide pasta op te halen voor een zondagsdiner met di famiglia. Dan weet je dat het met de kwaliteit bij L’Arancino wel goed zit. Niet alleen de pizza en pasta gaan als warme broodjes over de toonbank. Zo ook de cartociatte, een warm, dichtgevouwen broodje met tomaat, mozzarella en vleeswaren. Ook kun je hier terecht voor een rijkelijk belegde ciabatta met producten uit Sicilië. De variant met pikante salami, auricchio kaas, paddenstoelen en rode peper is een aanrader.
La Mozza
Mozzarella, mozzarella en nog eens mozzarella. Loopt het water je al in de mond? Dan moet je een keer bij La Mozza geweest zijn. Ze hebben bij La Mozza echt wel broodjes zonder de romige kaas, maar je bent gek als je hier niet gaat voor een broodje met dikke klodders Fior di Latte Mozzarella, Mozzarella DOP of Bocconcini DOP. De broodjes zijn verder belegd met ingrediënten zoals gemarineerde artisjok, San Daniele ham of tonijn waar de kaas overheen gesmolten is. Ook verkopen ze bij La Mozza mozzarella to go. Waar wacht je nog op?
Da Giuseppe
Even snel een broodje halen is er bij Da Giuseppe niet bij. Deze Italiaanse trattoria in Kralingen heeft namelijk een aparte ciabattakaart met maar liefst 20 verschillende broodjes, waaronder 6 Ciabatte al Formaggio met Italiaanse kaas als grote held. Pecorino, gorgonzola, Parmezaanse kaas, mozzarella, mascarpone en Umbriaco Rosso (een koemelk kaas gerijpt in rode wijn); noem een kaas en je vindt hem terug op de kaart. Geen liefhebber? Ze hebben hier ook klassiekers zoals Vitello Tonato en ciabatta's met andere vleeswaren. Ga er thuis eerst maar eens goed voor zitten, zodat je eenmaal aangekomen niet met je mond vol tanden staat.
Il Capo
Il Capo zit in de levendige Lusthofstraat én op de bruisende Bergse Dorpsstraat. Ze maken hier ciabatta’s naar Napolitaans recept en ook hier is het assortiment enorm. We schreven eerder al over de ciabatta met porchetta, maar ook de specials Il Capo Pastrami en Pesce zijn niet te versmaden. Als je zin hebt in Italiaans met een twist, kun je ook gaan voor de Pulled Pork van Italiaans varkensvlees. Het broodje is verder belegd met aubergine, tomaat, rode ui, Parmezaanse kaas en pestomayonaise. Ook wanneer je even geen trek hebt in brood, kun je hier terecht voor pizza’s, salades en verschillende bites.
Nero Focacceria

Bij Nero Focacceria hebben ze van het focaccia bakken een kunst gemaakt. Het brood wordt dagelijks vers gebakken en belegd met de lekkerste ingrediënten. Op de kaart staan de klassiekers, maar ook een Italiaanse eiersalade of de focaccia met 4 ‘Seafood Squares’, mango en chili-korianderdressing. Probeer ook vooral de Polpetta di Eva met zelfgedraaide gehaktballen, kruidige tomatensaus en dragon-pestomayonaise. Het restaurant zit op de Bergse Rechter Rottekade en heeft een drijvend terras, direct aan de Rotte.
La Salute
Aan de andere kant van de Bergse Voorplas, in de Bergse Dorpsstraat, is La Salute gevestigd. Dit Italiaanse familierestaurant wordt gerund door Lisette en Libero, die er alles aan doen om hun gasten zich welkom te laten voelen. Bij het restaurant serveren ze Siciliaanse pizza en pasta, een ruime keuze aan broodjes met Italiaanse toppings en ook de piadine. Het Italiaanse platbrood wordt geserveerd als wrap met smeuïge, huisgemaakte tonijnsalade of mozzarella, Parmaham, tomaatjes en pestomayonaise. Net weer even anders dan de ciabatta of focaccia en als je geluk hebt, kun je de piadine in de tuin van La Salute oppeuzelen.