11 x smullen rondom het Mariniersmuseum

Ga langs bij de expositie ‘Tot op het bot’ van het Mariniersmuseum en ga daarna zelf de buurt tot op het bot ontdekken, met deze 11 tips van de Buik.

20 Sep 2024 Gesponsord

blogger Dit artikel is gesponsord. De Buik biedt merken en leveranciers de mogelijkheid om hun doelgroep te bereiken.

11 x smullen rondom het Mariniersmuseum

Echte Rotterdammers kunnen niet om het Mariniersmuseum heen. Naast het Witte Huis en bij de Oude Haven ligt het museum prachtig centraal. Dat betekent ook: voldoende te ontdekken als het om eten en drinken gaat. Dus ga langs bij de nieuwe expositie ‘Tot op het bot’ van het Mariniersmuseum en ga daarna zelf op missie in de buurt en ontdek deze elf smultips van de Buik van Rotterdam.

​Expositie: Tot op het bot


Het Mariniersmuseum ademt Rotterdam, gelegen in het hart van de historische haven, biedt dit museum een rijke verzameling aan maritieme geschiedenis. De nieuwe tentoonstelling "Tot op het bot" geeft bezoekers, dankzij indrukwekkende foto’s en interactieve displays krijgen, een zeldzaam kijkje achter de schermen van de plek waar mariniers als decennialang hun eerste militaire training doorlopen: het Mariniersopleidingscentrum op de Van Ghentkazerne in Rotterdam.

Een ontdekkingsreis van het maritieme erfgoed en een must see voor iedereen die de stad nog beter wil leren kennen.

Wij nemen je vervolgens graag mee op ontdekkingsreis naar de lekkerste hapjes en drankjes om je bezoek aan het Mariniersmuseum compleet te maken. Want wat is een betere manier om de stad te leren kennen dan door haar uitgesproken eetcultuur en heerlijke bars en restaurants?

​Oude Haven, Mariniersmuseum en 11 restauranttips in de buurt


De Oude Haven, waar het Mariniersmuseum zich bevindt is een stukje Rotterdam dat heel geschikt is voor toeristen en dagjesmensen. Met een horeca-aanbod dat deze groepen ook goed bedient. Denk aan mooie terrassen, veel internationale keukens met klassieke, vaak toegankelijke, gerechten en mooie kroegen voor een borrel met collega’s of familie.

Veel van onderstaande zaken vallen in deze categorieën, al sluiten we af met twee chiquere zaken die perfect passen onder de noemer ‘finedining’.

​1898Rotterdam


Het Mariniersmuseum ligt dicht bij het centrum en omringd door het water van onder andere de Wijnhaven en de Oude Haven. Hier staat ook de eerste wolkenkrabber van Europa (1898): Het Witte Huis.

Deze biedt nu onderdak aan twee fijne zaken: restobar 1898 en café Het Witte Huis. 1898 is een fijn restaurant dat zich richt op mooie gerechtjes om te delen. Het menu kent tapasachtige bordjes van over de hele wereld.

​Lot&Daan

Voor een fijne en relaxte lunch of koffie met gebak moet je even langs Lot&Daan. Neem plaats in een van de heerlijk zachte stoelen, aan de leestafel die vol ligt met inspirerende foodmagazines of geniet van een koffietje op een van de schommels.

De rustige muziek op de achtergrond maakt het een ideale plek om bijvoorbeeld te flexwerken. Probeer hun seizoensgebonden gerechten met lokale ingrediënten, gepresenteerd met oog voor detail.

​WowCrab

Krab-fans opgelet! Zo dicht bij het water verwacht je het misschien al: het Mariniersmuseum is omringd met supergoede visrestaurants.

WowCrab doet aan de ‘seafood boils’ ofwel verschillende soorten schaal- en schelpdieren die gezamenlijk gekookt worden in een fijne saus. Dit geheel wordt op je tafel gestort en dan mag je aan de slag en met je handen eten, wel eerst handschoenen aan en slabbetje om, want dit wordt echt genieten.

Oost-Wijnstraat 8-16

​Matelief


Een korte wandeling vanaf het museum brengt je naar Matelief, een trendy plek die erg artsy is ingericht. Matelief, de naam zegt het misschien al, is een plek waar je kunt samenkomen met familie en vrienden – je maten – en waar je kunt genieten van een lunch, diner of borrel: van tapas tot sushi.

Schuinboven Matelief vind je trouwens de Kubuswoningen van architect Piet Blom. Wist je dat je bij een van de kubussen binnen kunt kijken?

​91Spices


Voor liefhebbers van de Aziatische keuken is 91 Spices een must-visit. Dit restaurant, op loopafstand van het Mariniersmuseum, biedt een menu boordevol smaakvolle gerechten uit het subcontinent India.

Probeer hun verrukkelijke curry's, vegetarische gerechten of hun specialiteiten uit de tandoor oven. Je kunt er met pit eten, maar de smaken zijn altijd in balans.

​Stockholm

Stockholm is een bar, met naast de ocktails en andere dranken eigentijdse bites en gerechten. Er staan mooie visgerechten op, zoals tarbot of rode mul, maar ook voor vlees of vega zit je hier goed. Maar je komt hier natuurlijk voor de cocktails.

Fan van Espresso Martini? Deze weten ze bij Stockholm uitstekend te brouwen! Stockholm zit aan het water en het terras is onderdeel van de terrassenzee aan de sfeervolle Oude Haven.

​Apartt

In een tijd van culinaire sausjes en schuimpjes wil je af en toe ook een bord no-nonsense eten voor je neus, maar wel iets dat afwijkt van de grandcaféhap.

Daarvoor ben je bij Apartt op het juiste adres. Apartt staat bekend om de steaks van op hete stenen gegrilld zijn en om hun (kaas)fondue. Ook heel geschikte voor jonge etertjes.

​Popocatepetl

Het is even oefenen op de uitspraak van de naam van deze zaak, maar als je dat eenmaal onder de knie hebt kan een avond bij Popocatepetl niet meer op.

Voor liefhebbers van de toegankelijke Mexicaanse keuken is Popocatepetl een niet te missen plek. De keten heeft meerdere locaties in het land, maar Rotterdam heeft zijn eigen draai gegeven aan de formule. Er is ruime keuze uit Mexicaanse klassiekers, van nachos tot enchilladas.

Spaansepoort 71

​Fitzgerald*


Fitzgerald is in 2019 met een ster bekroond door Michelin en de chef die toen de scepter in de keuken zwaaide, staat nog immer aan het roer van de zaak. Zijn gerechten verraden zijn (Surinaamse) wortels en laten zien én proeven dat chef kiest voor verfijning en herkenbare smaken.

Wij zijn fan van zijn charlotteaardappel met kerrie en kouseband. Tegenwoordig is het ook prettig, maar wel chic, borrelen aan de bar van Fitzgerald.

​On Cru


Binnen bij On Cru (foto: Mies Media)

Ook bij On Cru kun je je bezoek aan het Mariniersmuseum in stijl afsluiten. In dit statige pand aan het Haringvliet word je volledig in de watten gelegd door gastvrouw Denise en chef Kelvin.

Ook is er een schitterende tuin achter het pand voor de mooiere dagen, al zitten wij ook graag binnen, in de prachtig ingerichte zaak. Zo kunnen we de open keuken goed gade slaan en extra genieten van wat er op ons bordje komt.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit zijn ze: de fijnste terrassen aan het water in Rotterdam

Met heet weer het terras op? Kan gewoon! Buik zet de leukste restaurants en terrassen aan het water in Rotterdam voor je op een rij.

Bistrobar ’t Leeuwtje: eten met kwaliteit buiten de stad

Uit pure nieuwsgierigheid reisde de Buik af om Bistrobar ’t Leeuwtje te ontdekken, een verrassende plek buiten de stad.

La Dolce Vita in Kralingen

Een facelift, een verbeterde kaart, een paar extra kwaliteitswijnen en una stella nascente is herboren. Met Bar di Vicini is Kralingen nóg leuker geworden.