In onze Maasstad is het vinden van een goed restaurant helemaal niet lastig; hippe bars, leuke lunchadressen en mooie restaurants te over. En het afgelopen jaar hebben we er heel wat top 10’s aan gewijd. Van de leukste wijken, Rotterdamse producten, ideeën voor de feestdagen, tot de mooiste terrassen, burgers, cocktails en cafés. Dit keer de restaurants waar je het best terecht kunt voor een gerecht met vis. Uiteraard begeleid door een mooi glas witte wijn - al gaat een tonijnsteak ook heel goed samen met een glas rood.
Put auteur dezes altijd uit eigen buik en geheugen, we zijn natuurlijk ook benieuwd naar waar jij heen gaat voor je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid omega-3. Laat het ons weten, dan gaan we fijn door met het schrijven van lijstjes.
Zeezout

Restaurant Zeezout heeft een prachtige locatie aan de Maas, mooi gedekte tafels in een niet te grote ruimte. Al met al gezellig zitten met heerlijke en eerlijke visgerechten. Ze hebben er een verrassingsmenu van de chef en een prima driegangen lunchmenu (à 35 euro p.p.). Al klinkt een tompouce van yellow tail tonijn (met kerrie, sesam en wasabi-ijs) of griet aan de graat gebakken (met knolselderijcrème, anchodine, taggiasche olijven, pancetta en bladselderij) ook als niet te versmaden.
Westerkade 11B
Las Palmas

Las Palmas was ooit misschien wel het bekendste visrestaurant van Rotterdam (Nederland?), al kun je tegenwoordig ook kiezen uit een ruime selectie vlees, wild en gevogelte. En sinds jaar en dag worden de tafels hier gevuld met oesters, schalen fruits de mer en bouillabaisse. Ze doen je in het restaurant van topkok Herman den Blijker graag een voorstel aan tafel, rekening houdend met jouw wensen en al ’t moois dat het seizoen te bieden heeft.
Wilhelminakade 330
Hotel New York

Iedere Rotterdammer is hoogstwaarschijnlijk op z’n tijd bij Hotel New York te vinden voor de kroketten met brood of de moorkop, maar het (fruits de mer) Plateau HNY is o-ver-heer-lijk. En daar is geen woord aan gelogen. Op dit enorme plateau – je kunt je tafelgenoot nog maar net zien – liggen onder andere diverse soorten oesters, krabpoten, kokkels en een halve warme kreeft, grote garnalen, mosselen en vongole in witte wijn.
Koninginnehoofd 1
Salt & Tasty

Foto: Jeroen Mooijman
Het is niet de eerste keer (en het zal ook niet de laatste keer zijn) dat we Salt & Tasty opnemen in een lijstje. Maar in dit piepkleine zaakje op het Kruisplein is het gewoon leuk zitten en lekker eten. Ze serveren er voornamelijk kleine hapjes, denk aan gerookte aalfilet, Hollandse garnalen, gerookte wilde Schote zalm, gebakken mosselen, kibbeling… Ze hebben er oesters per dozijn, inktvis wordt gefrituurd en de sashimi tonijn komt vers van het mes.
Kruisplein 20
The Fish Market
De nieuwste aanwinst op gebied van ‘vis in de Maasstad’ is The Fish Market op de Binnenrotte. Stapte je hier eerder binnen voor grote hoeveelheden sushi van Sumo, nu eet je er verse vis voor een schappelijke prijs. De kreeftensoep, broodje Hollandse garnalen en de scheermessen zijn zeker de moeite waard om te bestellen, al staat er zoveel lekkers op de kaart, dat je zeker nog ‘ns terug moet komen.
Binnenrotte 105-111
Ceviche y Maas

Peru heeft de meest veelzijdige keuken ter wereld en sinds begin dit jaar is Katendrecht verrijkt met het eerste Peruaanse restaurant van Rotterdam. Je eet er, zoals de naam al doet vermoeden, ceviche en veel, veel meer. Die ceviche is trouwens rauwe vis, tonijn of zalm, in een marinade van ‘tijgermelk’ (limoen, Peruaanse pepers en kruiden).
Delistraat 2
Fjord

Geen visrestaurant pur sang, maar Fjord mag zeker niet in het rijtje ontbreken. Ze voeren er een Noors-Frans-Mediterrane kaart. Oesters (Zeeuwse creuses, Zeeuwse platte en Gillardeau), sashimi (zalm, tonijn, coquille), octopus gestoofd in witte wijn, gegrilde sardientjes.
Blaak 776
Vislokaal Kaap

Op het altijd bruisende Deliplein (vooral ’s avonds met alle gekleurde lampjes) zit Vislokaal Kaap en daar eet je uitsluitend vis – of vegetarisch. Dikke aanrader is de stomende pan mosselen met huisgemaakte Franse frietjes en mayonaise. Of ga voor een ‘Real Captain’s Dinner’, met lichtgerookte biologische zalm met haringkuit, uitjes en paarse wortelsalade, kort gegrilde makreel met gepofte pompoen, paprika en zoute citroen (!).
Delistraat 48
Vis op de Dijk
Een jaar geleden opende in Kralingen Vis op de Dijk, waar je bij vader, moeder en zoon geniet van goeie vis voor een dito prijs. Neem je de Lunch op de Dijk, dan kun je daar een hele dag op teren: vissoep, garnalenkroket, rilette van zalm en mousse van makreel. Of een kabeljauwhaasje met Hollandse garnalen en wittewijnsaus, kibbeling met ravigottesaus, Bretonse vissoep met gruyere en croutons.
Oudedijk 235A