Genoeg van het bolletje vanille- of aardbeienijs? Geeft niks, er is namelijk veel meer te beleven in de Rotterdamse ijssalons. Deze bijzondere smaken moét je echt geprobeerd hebben.
Genoeg van het bolletje vanille- of aardbeienijs? Geeft niks, er is namelijk veel meer te beleven in de Rotterdamse ijssalons. Deze bijzondere smaken moét je echt geprobeerd hebben.
Foto: Liesbeth Hoogenboom
Krap een maand na de opening van Frozen Spoon is de familie Alizadeh nog aan het uittesten welke smaken in de smaak vallen bij de Rotterdammers. Met stip op één staat vooralsnog het saffraanijs, bereid met rozenwater en pistache. De smaak is moeilijk te omschrijven: zowel zacht als intens, niet zo kruidig als kaneel en bloemiger dan vanille. Proeven dus. Het kan in een hoorntje, maar lekkerder is voor de coupe te gaan waar op de bodem faludeh zit, halfbevroren noedels van zetmeel en rozenwater. Echte Perzische en Afghaanse smaken, gewoon aan de Hoogstraat 158.
Ook nieuw in de stad, is het plakijs van Mado, dat je eet met mes en vork. Met een beetje moeite laat het zich tot een bolletje scheppen, maar volgens Turks gebruik eet je het in op elkaar gestapelde plakken, eventueel tussen twee helften baklava. De basis voor het ijsmengsel is geitenmelk. De volle karakteristieke smaak is het best te herkennen in het ijs met vijgen, waarschijnlijk omdat de combi vijgen met geitenkaas vrij bekend is. Deze smaak wordt bereid zonder suiker en is ideaal voor onwillige ijseters die eigenlijk elk ijsje te zoet vinden. Mado heeft ook macarons met ijs en ijsbonbons op de kaart. De beroemde Turkse ijsketen is te vinden aan de Coolsingel 45.
Als je geluk hebt, heeft Giedo Koppendraaijer van Gie Gelato augurkensorbetijs in de vitrine liggen. Veel klanten vinden het een aardige curiositeit om een lepeltje van de proeven en kiezen dan snel weer voor het vertrouwde vanille. Zonde, echt! Want ook een hele bol van dit aparte sorbetijs blijft lekker. Het is fris-zuur zoals je verwacht van augurk en licht zoet door de toevoeging van honing, zodat je niet het idee hebt dat je een pot zure bommen aan het wegwerken bent. Het tweede bolletje op je hoorntje, dat mag het neutrale vanille zijn, voor de balans. Dit vriendelijke buurtzaakje, dat wordt gerund door moeder en zoon, zit aan de Stadhoudersweg 91D.
Ben jij er zo eentje die chocolade pas de moeite waard vindt bij 75 procent cacao? Spoed je naar de IJssalon voor het black androgyn sorbetijs met Valrhona Araguani-chocolade uit Venezuela. Ondanks dat het sorbetijs is, doet de textuur toch romig aan. Het heeft de intense smaak van bittere chocolade, waar je echt van moet houden. Bij twijfel: combineer hem met een bolletje verse munt of citoensorbet. Alle vestigingen hebben deze chocobom, wij proefden hem aan de Meent 69A.
Capri is sinds 1957 een begrip voor Rotterdamse ijsliefhebbers. De eerste kinderen die hier hun ijsje kregen van opa en oma komen er nu met hún kleinkinderen. Zoals bij de meeste ijssalons, is het assortiment groter dan de ruimte in de schapen en rouleren smaken. Voerde Capri in mei nog het bijzondere lemongrass ijs, in het hoogseizoen wordt het assortiment iets meer naar de smaak van de gemiddelde Rotterdammer. Bijzonder en uniek voor Capri is de mandorlato: roomijs met chocolade, pinda en amandel. Als vanouds aan de Karel Doormanstraat 334.
Lekker maar zó bedrieglijk, die limoncello. Je kunt het een hele zomeravond lang doorloeberen en pas op de bodem van de fles realiseer je je dat het echt géén limonade is. Bij Angelo Betti, net als Capri een ouwe getrouwe in Rotterdam, kun je ongestoord genieten van het frisse limoncello-sorbetijs zonder dat je er tipsy van wordt. Een meer Italiaanse smaak dan deze, hebben we nog nergens gevonden. Angelo Betti vind je aan de Schiekade 6B.
Op de dessertkaart van een Thais of Indonesisch restaurant zou deze palet cleanser niet misstaan. De mengeling van gember en citroengras met een hint (géén kick) van rode peper is tegelijkertijd intens en verfrissend. Ideaal voor na een pittige maaltijd of als je gewoon zin hebt in iets heel anders. Deze smaak is ook geschikt voor mensen die bij de aanblik van rode peper al rood aanlopen. Volgens de eigenaren van Gie Gelato vinden zelfs de kinderen uit de buurt het lekker. En dat geloven we direct. Op naar de Stadhoudersweg 91D, dus.
Cross-overs zoals je die kent van de pizza-shoarma (ideale oplossing voor het eeuwige dilemma wat eten we na het stappen?) bestaan ook in de ijswereld. IJs, taart of chocola? Doe lekker allemaal tegelijk. De IJssalon heeft de oplossing met de cheesecake, met serieuze brokken cake als topping.
De ijsvariant van de populaire red velvet taart en de echte Tony Chocolonely karamel-zeezout vonden we bij Frozen Spoon. Capri schept deze zomer baklava-ijs. De crunch is wel een beetje uit het filodeeg, maar een kniesoor die daarop let.
De derde in de rij van een reeks opvallende zaken. By Ami Café kiest deze keer voor een middagconcept, aangekleed in savanne-thema. Opent eind oktober.
In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.
Lemon's Deli heeft bekende favorieten zoals (huisgemaakte) pastrami, maar je kan er ook take-away maaltijden of culi-cadeaus halen
Geniet van de volgende voordelen: