Koh

Dan ga je naar Mallorca, heb je zin in tapas, eindig je bij een Thai… Maar niet zomaar een Thai! Eentje in de leukste wijk van de hoofdstad Palma, namelijk Santa Catalina. Reserveren is een must, want ze zitten altijd vol. Op de kaart vind je krab & garnaal dumplings, crispy beef wontons en uiteraard de rode, gele én groene vlees-, vis- en schaaldierencurry’s. Bestel er een kommetje jasmijnrijst, gewokte groente en een homemade kumquat gin-tonic voor erbij – je avond kan wat Thais dineren betreft niet meer stuk. Slenter daarna door de straatjes van Santa Catalina, waar salsacafés en rooftopbars elkaar afwisselen met pincho-tentjes en karaokebars.
Simply Delicious by Ronen

Lunchen bij Simply Delicious in Palma is simply delicious! De chef/eigenaar Ronen Levy kookt naar de keuken van zijn herkomst, namelijk Israëlisch. En hij doet dat zodanig dat je de kommetjes met huisgemaakte humus, shakshuka (eenpansgerechtje met ei, gekruide tomatensaus en heel veel verschillende groenten) en labane (dikke yoghurtsaus) leeg wilt likken. Daarnaast is er nog het warme naanbrood, de frisse side salad en niet te vergeten de falafel. Daar wil ik even bij stil staan. Bestel. De. Falafel.
Bodega d’es Port

Je bent op Mallorca dus dan wil je natuurlijk tapas eten. En niet zomaar tapas. Nee, je wilt de beste. Reis dan af naar Port D’Alcudia, in het noorden van het eiland. Daar vind je namelijk Bodega d’es Port. Aan de buitenkant denk je wellicht, “mwah, deze laat ik even links liggen,” maar als je de menukaart eenmaal opengeslagen hebt, zit er maar één ding op: heel veel verschillende en bovenal smakelijke tapas bestellen. Tip: gambas aglio a olio en de lokale tumbet (aubergines, aardappel, rode paprika en een sofrito van tomaat). Buen apetito!
Verde Teja

Vanuit de haven van Alcudia is het zo’n tien minuten rijden naar plaatsje Alcudia. Omringt door een oude stadsmuur (waar je ook overheen kan lopen), lijkt et alsof je het verleden binnenstapt. Waar er elke dinsdag en zondag markt is en de opa’s en oma’s iedere ochtend een cortado met een ensaimada bestellen om de dag ervoor te bespreken. Een pittoresk dorpje, met van die gekleurde, houten deuren, cactussen op straat en rondvliegende zwaluwen. In een zijstraat zit het ecologische zaakje Verde Teja. De eigenaresse maakt iedere dag al haar baksels zelf met ingrediënten van het eiland en plaatst het resultaat iedere ochtend op de Facebookpagina. Zo kun je zien of er die dag bananenbroodmuffins, avocadowraps, seitan saté of toch de specialiteit coca mallorquina (platbrood met o.a. rode paprika) geserveerd wordt.
BellaVerde

Om in de groene en biologische sferen te blijven, verdient het restaurant BellaVerde in Port Pollenca ook een plek in dit lijstje. Je kan er zowel lunchen als dineren aan witte tafels in een romantische tuin onder vijgenbomen. Naast de verschillende vegetarische en veganistische gerechten is er een uitgebreide wijnkaart aanwezig en heb je bij ieder gerecht niet het gevoel alleen maar op groente te kauwen. Het is smaakvol. Het is vers. Het heeft karakter. Dat kan ook niet anders, aangezien de eigenaresse en chef Svenja Galle een smaakvolle vrouw is die werkt met lokale en seizoensgebonden producten. Ga je voor de groene gazpacho, de spicy curry met tofu, de warme geitenkaassalade met gegrilde pastinaak of toch voor het gevulde filodeegpakketje…
Mare Nostrum

Ik moet je heel eerlijk bekennen, dit is mijn persoonlijke favoriet. Zo eentje die je liever niet prijsgeeft. Maar goed, je schrijft voor De Buik, dus ook parels van restaurants moeten gedeeld worden. Mare Nostrum is een restaurant dat je niet snel gaat vergeten. Het zit ‘m in de combinatie: locatie, interieur, eigenaar, menu, wijnen, niveau, service, producten, huisgemaakt, desserts – oftewel, het complete plaatje. Reserveren is overigens een must, want deze zaak zit meestal een maand van tevoren al helemaal volgeboekt. Het foodfestijn bestaat uit een set-menu van zes á zeven gangen. Daar horen uiteraard bijpassende (lokale) wijnen bij en als afsluiter een toren met verschillende dessertjes. Het is een feest! Verfijnde, smaakvolle en verrassende gerechten doen vermoeden dat de betreffende chef op sterrenniveau opereert. Dan verschijnt de rekening; €25 voor het menu (say what?!), de bubbels en amuses zijn van het huis, de wijnen ongeveer €15 per persoon. We verlaten met stomheid geslagen (maar ook met volle portemonnee) het pand.
Es Baluard

Wat denk je van cocktails drinken in een oud fort, met op de achtergrond funky lounge muziek, palmbomen en een modern zeilschepenhaventje? Juist ja, daar wil je heel graag een Bloody Mary drinken! Laat je beach hair vooral thuis, maar vergeet daarentegen je goedgevulde portemonnee niet. Voor een gemiddelde cocktail betaal je €9, maar dan drink je deze wel op de hotspot van Palma.
5 Oceanos

Over cocktails en funky lounge muziek gesproken, 5 Oceanos vlakbij Alcudia is the place to be wat betreft cocktails en smoothies, funky lounge muziek en chillen op lounge bankjes met op de achtergrond een ondergaande zon. Daarbij komt dat El Japo, een Japanse vrouw, iedere dag vanaf 19.00 verse sushi staat klaar te maken. Tip! Kom hier op zondag rond een uurtje of vijf, zoek een lekker loungebankje uit, bestel een cocktail en huisgemaakte nachos, bestel vooral nog een cocktail, vraag de sushikaart, bestel een aantal rollen en de Wakame boontjes (wellicht wel twee keer), relax met de livemuziek en zie de zon in de zee zakken. Deze ultieme spot op Mallorca is ook zeker een must!
Nola

Gerechten uit de cajun and creole keuken van New Orleans, Amerika, waar zou je die nu het beste kunnen eten? Precies, in New Orleans, Amerika. Echter, in de wijk Santa Cantalina in Palma zit Nola, waar cajun and creole food for the soul op het menu staat, bluesmuziek gedraaid wordt en het voelt alsof je het Louisiana van de vorige eeuw binnenstapt. Cajun and creole food, wat is dat dan precies? Een combinatie van robuuste, country-style gerechten en verfijnde, city-style gerechten. Oftewel, mosselen met een creoolse wittewijnsaus en jalapenos pepers of ribs met huisgemaakt bbq-saus en zoete mais met Dijon boter uit de oven. De fried pickles zijn een klassieker op het menu en uiteraard mag het cornbread ook niet ontbreken. Bestel er een Twists cocktail bij (op basis van huisgemaakte limonade) en dan doet het trompetwerk van Louis Armstrong de rest. Blues the night away!
Ponderosa

Met je voeten in het zand, de zeewind door je haren en een ijskoude G&T aan je lippen. Dit is geen dagdroom, dit is Ponderosa, aan het strand van het plaatsje Muro. Een strandtent hoe wij ‘m graag zien: houten vlonders, rieten parasolletjes, vriendelijke en snelle service en bovenal heerlijk eten en drinken onder het mom ‘0 km slow food’. Tip! Vergeet er niet voor zowel de lunch als het diner een tafeltje te reserveren. Met name in het weekend zit de beachtent vol met lokale gezinnen, families en vrienden die enorme pannen paella bestellen of zich te goed doen aan de huisgemaakte ibericoham-kroketjes, giga calamaris met aïoli, sopas mallorquinas (lokale soep met heel veel groenten), verse pasta met garnalen of de ‘low back’ (lokaal rundvlees gemarineerd in tijm en knoflookolie). Dit is zo’n strandtent waar je niet meer weg wilt, of in ieder geval nog een keer terugkomt. Vamos a la playa!
Es Raco de Ronda

Vino Ecologico. Klinkt wellicht een beetje stoffig, dat is het absoluut niet. Sterker nog, het is de lekkerste (rode) wijn die ik op het eiland gedronken heb! Je vindt ‘m in Alcudia, bij pinchosbar Es Raco de Ronda. Alles wat je er eet en drinkt kun je ook kopen en de eigenaren (een Spaans stel) zijn ook zo vriendelijk je er van alles over te vertellen. Een verscholen barretje, waar de locals genieten van la buena vida. Voor de geïnteresseerden de wijn: een Tempranillo uit 2015 met de naam Protocolo.
Sa Roqueta

Een Italiaanse, of beter gezegd een Siciliaanse chef met een scheve koksmuts op – ken je ze? Voordat ik bij Sa Roqueta ging dineren dacht ik dat ze alleen nog maar in foute B-films voorkwamen. Gelukkig helpt Antonio je uit die droom. Hij en zijn vrouw serveren verse pasta’s met verse pastasauzen. En als ik het woord ‘vers’ gebruik, dan bedoel ik; handgerolde spaghettislierten met a la minute gemaakte pomodorrisaus. Het is vers. Het is eenvoudig. Het is overheerlijk. Ga er niet naartoe als je haast hebt of hangry bent, ze nemen de tijd. Voor alles. Van het brengen van zelfgebakken brood met homemade aïoli tot het maken en uitserveren van de pasta. Tranquillo is het thema. Wel met een brede glimlach en een ondergaande zon in de haven van Alcudia.
Canela

Modern mediterraan, Asian fusion – termen die ik liever niet gebruik, maar die de keuken van het restaurant Canela in Palma wel goed omschrijven. Een bistro (zo noemen zij zichzelf) die ik liever een altijd verrassende, zeer verfijnde en smaakvolle zaak wil noemen. Opgedeeld in vier verschillende ruimtes: terras op een Spaans pleintje aan de overkant van het restaurant, een ‘Parisian bistro’ met twintig houten tafeltjes, een Mediterraan gestyled gedeelte en een aantal zitplaatsen aan een bar - noem ze chef tables - met uitzicht op de open keuken. Tip! Reserveer (wat sowieso een must is om hier te kunnen lunchen en/of dineren) een plek aan die bar. Uniek kijkje in de keuken van chef-kok Fabian Fuster. Zowel de menukaart als de wijnen wisselen per seizoen en onder het mom ‘sharing is caring’ raad ik je aan zoveel mogelijk verschillende gerechten te bestellen. Alles is namelijk lekker.
Como en Casa

Een redelijk eenvoudige menukaart, op een redelijk eenvoudig terras, met een redelijk eenvoudige inrichting. Op het eerste oog een redelijk eenvoudige tent dus. Restaurant Como en Casa in Port d’Alcudia doet aan een eenvoudig thuis denken, waar uitermate lekker word gekookt! Huisgemaakte bospaddenstoelenkroketjes, patatas bravas, tomymoz salade (verse mozzarella, Spaanse vleestomaten en homemade pesto), gegrilde garnalen met ananas en een koriander-yoghurtdressing, Indiase gele curry met kip, jasmijnrijst en naanbrood. Zoals je kunt lezen. de gerechten zijn allesbehalve eenvoudig. Alsof je bij iemand thuis aan het dineren bent. De chef werkt uitsluitend met lokale en verse producten, alles is homemade en daardoor ontzettend smaakvol. Bienvenido a como en casa!
Giovanni L

Zou jij het liefste iedere dag een ijsje eten? Op vakantie kan dat zeker! Ben je in de hoofdstad Palma dan kan en mag je niet langs de ijscobar Giovanni L lopen, zonder er minstens twee bollen ijs te hebben besteld. Feestelijke bakken ijs met uiteenlopende smaken en een open keuken waar het ijs live gemaakt wordt – één ding is zeker, je krijgt het er in ieder geval niet koud van. Voorheen was het ijs van Giovanni Lasagna (ja, dat is zijn achternaam) alleen in Palma te koop, tegenwoordig runt hij meerdere ijscobars op het eiland.