Zuid is het nieuwe West: het stuk Rotterdam waar echt nog wat mogelijk is, waar je nog voor weinig iets moois kan neerzetten op een bijzondere plek en waar het nog wat rauwer, ruiger en “Berlijnser” is dan boven de Maas. Zuid is meer dan de Kop van Zuid en dan het hippe Katendrecht. Op Zuid valt nog genoeg te ontdekken.
Allure

De Entrepothaven blijft een bijzonder stukje Rotterdam, grote jachten, oude mooi herontwikkelde panden, veel water. Maar de Rotterdammers lijken het haventje niet echt in hun hart te sluiten. In het geval van Allure is dat doodzonde. Het restaurant van chef Terry Priem en gastheer Brian Bennink doet haar naam eer aan: opvallende kleurrijke gerechten en inrichting, fijne wijnen en bubbels. Terry houdt ervan om te spelen met smaken, nooit heeft een gerecht maar één smaak, altijd vechten minstens vijf smaken om aandacht. Door de grote ramen kun je de Entrepothaven overigens goed in de smiezen houden en vervolgens besluiten om vaker langs dit stukje Zuid te gaan.
Dürüm Time

Charlois heeft veel onontdekte plekken; eerder al trokken we eropuit met chef en bewoner Pepijn Schmeink om alle culinaire uithoeken te verkennen. De zaak die me het best bijbleef is Dürüm Time op de Katendrechtse Lagedijk. Deze dijk is sowieso de moeite waard om een keer af te wandelen of fietsen. Hier vind je tentjes uit alle windstreken. Dürüm Time komt, zoals de naam doet vermoeden, uit het oosten. Het is een bijzonder hoekpand, met een soort sprookjesachtig decor. De houtoven staat centraal en het vlees, de groenten en zelfs het brood worden daarin bereid. De gerechten die er geserveerd worden, zullen de meeste Rotterdammers wel kennen, van mixed grill, döner tot köfte. Laat je daar niet door misleiden, het is allemaal simpel maar wel uitstekend van smaak.
Saté Lab

De saté van eigenaar Daan Kisman is ver buiten Rotterdam beroemd, want Saté-man is een echte festival-cateraar, ofwel foodtrucker. De mannen (soms een vrouw) staan daar achter lange, smalle houtskoolgrills perfecte Indonesische saté’s met tientallen tegelijk te bereiden. De Saté-man heeft een vaste spot op Zuid: een eigen lab in het schitterende Pretoriapand, in de Afrikaanderwijk. Hier serveren ze meer gerechten dan alleen saté. Maar het draait er wel allemaal om de saté. En om de verhalen die Daan en zijn collega’s er vol overgave bij vertellen. Ga vooral langs nadat de markt op het Afrikaanderplein is geweest.
Paul’s Posse
Geen enkele zaak op Katendrecht belichaamt het Katendrechtse gevoel zo goed als Paul’s Posse. De ruige hoge havenloods staat vol met vintage, de treinsporen liggen er nog voor de deur en de fietsers racen er langs van de Rijnhavenbrug (“de Hoerenloper”) naar het Deliplein. De kaart is bistro-achtig en het eten is betaalbaar. Eigenlijk is het zonde om alleen maar voor de plek en de inrichting te komen. Maar als je dan toch voor de bijzondere locatie gaat, reserveer dan een keer de “lodge”, het kleine poortwachterhuisje aan de Veerlaan.
Hotspot Hutspot
Voor de laatste ontdekking duiken we nog dieper Rotterdam Zuid in: tot in Lombardijen. Daar, aan het Spinozapark, ligt Hotspot Hutspot. Hun souschef Chanel Schriever deed dit jaar mee met Rotterdams Kooktalent en dat is niet voor niets; het eten is er goed. Het concept van Hotspot Hutspot is bijzonder: voor slechts acht euro eet je een driegangenmenu. De medewerkers worden extra getraind op sociale vaardigheden en de sfeer is er altijd fijn. Let op, ze zijn alleen van maandag tot en met donderdag open en hebben een wisselend weekmenu. Als je niet van avontuur houdt is het slim om even hun Facebook-pagina te checken vooraf.