Het is een ruwe diamant. Van buiten lijkt Dürüm Time een standaard afhaalrestaurant in Charlois. Binnen doet het denken aan een Turkse berghut. Inclusief waterval en houten banken.
Het is een ruwe diamant. Van buiten lijkt Dürüm Time een standaard afhaalrestaurant in Charlois. Binnen doet het denken aan een Turkse berghut. Inclusief waterval en houten banken.
Eigenaar meneer Karacan (51) runde 20 jaar lang een bouwbedrijf. Terwijl hij kluste in huizen en restaurants, droomde hij van zijn eigen eethuis. Twee jaar geleden keek hij rond in zijn magazijn aan de Katendrechtse Lagedijk 36 en zag iets wat niemand anders zag.
“Ik stopte met mijn bedrijf en begon te klussen in het magazijn. Mijn vrienden dachten: wat doet hij?! Mijn vrouw zei: ‘Je bent gek!’ Zij zag alleen maar stapels met stenen.” Zonder budget en met een flinke dosis volharding bouwde hij steentje voor steentje zijn grillhuis op. Hij gebruikte tuindeuren, badkamertegels en overgebleven boomstammen uit het Zuiderpark.
In het voorjaar van 2016 ging Dürüm Time voor het eerst open. Het resultaat is verrassend. Het interieur staat bol van herinneringen aan zijn geboorteregio Erzincan, een Turkse regio die bekend staat om haar bergen en watervallen. De banken en tafels maakte hij van boomstammen, er is een vijvertje met vissen en een watervalletje en achterin bouwde hij een open keuken met een houtskoolgrill en diepe steenoven. Leuk detail: de muurschilderingen onthullen de plek waar meneer Karacan is geboren.
“Net als de inrichting, is ons menu gericht op de natuur. We halen om de twee uur vers vlees en grillen het rechtstreeks op het vuur. Elke ochtend maken we verse broden”, legt hij uit in gebrekkig Nederlands. Zijn vrouw, die ook in het restaurant werkt, zorgt voor de ondertiteling.
De gerechten zijn simpel en geijkt op het bekende afhaalmenu: mixed grill, döner schotel en köfte. Maar Dürüm Time biedt ook gerechten uit de Turkse keuken, zoals pilav, linzensoep, etli ekmek en gözleme. De gegrilde lamskoteletten en kippenpootjes zijn om je vingers bij af te likken. Je proeft het vuur.
“Het boutique restaurant is nog niet klaar, hoor”, zegt Karacan. “Ik ga de waterval uitbreiden met een watermolen en ik maak nog meer tafels en muurschilderingen. Het liefst zou ik een grote Dürüm Time openen in het centrum.” Zijn vrouw schiet in de lach: “Hij is nog lang niet uitgedroomd. Teveel dromen is niet goed voor je!”
Dit artikel is tevens gepubliceerd in het maartnummer van de Uitagenda
De Buik ging langs bij Madame Saigon, de dromerig gedecoreerde Vietnamees, net om de hoek van de Witte de With-straat.
Rotterdam barst van de plekken waar mixologie tot kunst is verheven. Samen met Sligro selecteerden we 8 cocktailbars waar je deze zomer niet omheen kunt.
Ontdek de 12 beste plekken voor smashburgers in Rotterdam. Van sappige classics tot creatieve specials: er is voor iedereen wat in Rotterdam.
Geniet van de volgende voordelen: