Ballroom-bazen Aziz Yagoub en Marc Zee willen met kerstmis laten zien wat hun chef Edward van Daalen nog meer in huis heeft dan ballen. Kreeg hij carte blanche? Dat weet ik niet. Wel dat hij zich met al zijn creativiteit stortte op ingrediënten die normaliter ook in de inmiddels toch wel beroemde gehaktballen (ik gebruik het woord met enige terughoudendheid, omdat het misschien tekort doet aan wat hier als meatballs wordt geserveerd) van Ballroom terugkeren.
(Ik kom nog even terug op de kwestie gehaktbal versus meatball: gehaktbal dekt wel de lading als het gaat om een bal van, zeg, kabeljauw; meatball niet natuurlijk en op de een of andere manier vind ik visbal of fishball weer niet zo lekker klinken.)
Kabeljauw met een mooie bite
Enfin, de creativiteit van Edward van Daalen leidde in dit geval tot een opvallend kerstmenu. Neem om te beginnen de amuse. Ons proefeters was een Scotch egg in het vooruitzicht gesteld. Dat is een gefrituurd ei in een korstdeegje. Maar in plaats daarvan kregen we een devil's egg, een eitje gevuld met wasabi-mayonaise en gepofte rijst - niks Schots aan. 'Hij blijft verassen, de chef,' werd ons verteld. Het was helemaal goed, ook door het glas bubbels waarmee het werd begeleid.
De kabeljauw kwam gestoomd op het bord met mooie, stevige winterpostelein, bloedsinaasappel en een tomaten vinaigrette. De vis was niet doodgestoomd, maar had een mooie bite en vormde een goede combinatie met het bittertje van de postelein, het zoetzuurtje van de sinaasappel en het zuurtje van de vinaigrette. We kregen er een Haymans gin-tonic bij van Old Tom-gin en Six o'clock-tonic, pittiger dan de traditionele witte wijn die je zou verwachten, maar vis kan in een gin-tonic ook goed zwemmen, zo bleek.
Het hoofdgerecht was met beef wellington uit de oven (rundvlees in bladerdeeg), kalfsjus en gepofte knoflook wat zwaarder, laten we zeggen goed voor een rijpe rode wijn. Maar hier was voorzien in de Mombassa Club-gin met kardamom, gemalen peper en kaneel en 1724-tonic. Je zat meteen in de tropen onder een draaiende propeller zoals in films met Humphrey Bogart.
Gin van Death's Door bij chocolade-bietentaart
Bij het nagerecht, chocolade-bietentaart met champagne-stoofperen-sorbet, werd de gin geserveerd in een borrelglas, dus met zonder iets. Het was een gin van Death's Door, een stokerij op Washington Island in de Amerikaanse staat Wisconsin. Je proefde het graan, dit was zo puur en zo lekker dat je bijna vergat te genieten van het lekkere dessert dat bewees dat de biet aan een opmars bezig is in de keuken. Edward van Daalen had er een mooie, romige saus van gemaakt die een mooie aardse smaak toevoegde aan de chocoladetaart.
Reserveren kan alleen via e-mail.
Kerstmenu's 2014: wat, waar & wat kost het?
Hieronder hebben we de restaurants in Rotterdam en omgeving met een of meer kerstmenu's nog eens op een rijtje gezet. Ons is niet altijd bekend of er op 24, 25 of 26 december nog plek is in een van de genoemde restaurants. We raden je aan om hoe dan ook contact op te nemen met het restaurant van je keuze en indien nog mogelijk te reserveren. Samenstelling: Julia Miteva.
Parkheuvel
Parkheuvel zou Parkheuvel niet zijn, als het de zaken niet rigoureus aanpakte: de zaken hier in de betekenis van kerstmis. Voor € 185 kun je rekenen op een achtgangenkerstdiner van de kostbaarste ingrediënten, waaronder langoustine, kaviaar, zeetong en kalfshartzwezerik. De langoustine wordt dun gesneden gemarineerd met tandorikruiden, limoensap en Arbequina olijfolie en geserveerd met krokante olijvenbrique, komkommer, gefermenteerde knoflook, geserveerd met een heldere groente gazpacho. De zacht gegaarde Noordzeetongfilet komt met koningskrab, gepocheerde rundermerg en truffel op tafel. Pièce de résistance is de Schotse grijspootpatrijs. Het bijbehorende wijnarrangement kost € 100.
Bird
DJ Woolderik, de chef van restaurant-jazzclub Bird, doet het deze kerst op zijn geheel eigen wijze. Eerst serveert hij een zesgangenkerstdiner en als klap op de vuurpijl kun je de avond besluiten met een kerstconcert van Frank McComb. Dit speelt zich af op 25 december. Kom je alleen eten, dan betaal je € 59,50. Wat kun je verwachten? Bij gang één een selderijkroketje, duxelles van paddenstoelen, een peulvruchtenterrine nen pickels, salade van geroosterde biet, granaatappel, yoghurt, artisjok en sinaasappel. Dan spaghatti zee-egel, dan risotto met bladgoud, dan konijnenbout, dan (gang vijf) kazen en tenslotte desserts waaronder gefrituurde pasta.
Destino
Ook Destino zet zijn beste beentje voor. Het tapasrestaurant aan de Zaagmolenkade biedt beide kerstdagen een vijfgangenmenu dat naar believen is uit te breiden tot zes of zeven gangen. Je begint met een salade van ingelegde bloemkool, granaatappel en pecannoten, krijgt daarna een carpaccio van octopus met miso, gedroogde kappertjes en gemarineerde komkommer, vervolgens pastinaaksoep, dan een parelgortrisotto met paddenstoelen, eidooier en manchego. Het hoofdgerecht is fazant gestoofd in cava met zoeteaardappelpuree en tenslotte natuurlijk kazen en desserts. Voor € 57,50 heb je een Feliz Navidad.
In de keuken van Floris
Bij In de keuken van Floris gaat tijdens de feestdagen extra aandacht uit naar optimale wijn/spijscombinaties. Gasten mogen bijzondere pairings verwachten,. Kerstavond is al volgeboekt, maar op de eerste en tweede kerstdag is nog een beperkt aantal plaatsen vrij en word je er met een glas champagne ontvangen. Patron-cuisinier Floris Versluijs en maître-sommelier Matthijs Struik hebben een uitgebreid elfgangenmenu samengesteld met bijpassende wijnen en andere dranken voor een all-in-prijs van € 142,50.
Quartier du Port
Bij Quartier du Port kun je de eerste kerstdag terecht voor een 'huiselijk' vijfgangendiner (€ 69,50). Zoals altijd werkt Chef Robert Huizinga met seizoensproducten. Op het menu staan boeren-wildpaté, kastanjecrèmesoep en gebraden patrijs. Wil je na het diner niet meteen naar huis? Ga dan voor het arrangement met één overnachting in het hotel (€ 125). Op de tweede kerstdag word je nog verwend met een ontbijt.
Proeflokaal ´t Sterretje
Proeflokaal ´t Sterretje in Schiedam biedt tijdens de kerstdagen keuze uit onder meer een driegangenbuffet (€ 29,50), een driegangendiner a la carte (€ 29,50) en een zesgangen walking dinner (€ 40). Vind je het leuk om de handen uit de mouwen te steken, ga dan voor een driegangen kookworkshop (prijs op aanvraag). ’s Middags heeft het rustieke restaurant ook genoeg te bieden: schuif aan voor een gezellige kerstlunch (€ 10- € 25) of een kerst high tea (€ 19,50) met zoete en hartige lekkernijen.
Memory Lane
Een no nonsense-Kerst beleef je bij Memory Lane. Bas en Joranne nodigen je de eerste kerstdag uit voor een vijfgangenbrunch (€ 55). Elk gerecht is een verrassing, net als de wijnen. Er is niet veel plek, dus reserveer snel voor een feestelijke brunch in een ongedwongen sfeer.
Fuiks
Waar de Maas en IJssel samenstromen vind je Fuiks. Op de voormalige scheepswerf ben je beide kerstdagen en kerstavond welkom voor een late-night kerstdiner. Op kerstavond bereiden de chefs speciaal een gerecht aan tafel. Op de eerste en tweede kerstdag serveert Fuiks een kerstmenu van drie of vier gangen. A la carte dineren in een quasi-kerstfeer is ook mogelijk.
Villa Thalia
In Villa Thalia wordt tijdens de Kerst niet speciaal uitgepakt, elk avond is het feest in het dinner theatre op de Kruiskade. Culinair supervisor François Geurds presenteert dus ook op beide kerstdagen zijn viergangenmenu met onder meer ceviche, sukade en kabeljauw. Tijdens het diner wordt een wervelende show met zang, dans en trapezewerk opgevoerd. De prijzen van een wijn/spijs-arrangement verschillen per rang: voor de eerste rang betaal je € 109,50, voor de tweede € 79,50.
HMB
Dit jaar viert HMB voor het eerst Kerst. Het restaurant in De Rotterdam is zowel op kerstavond als eerste en tweede kerstdag geopend. Gasten worden onthaald op een uitgebreid zesgangenmenu met onder meer coquille, truffel en hert (€ 80). Voor € 140 kan ook worden gekozen voor een feestelijk all-in arrangement met aperitief en wijnen. Lunchen is eveneens mogelijk, HMB serveert die op eerste kerstdag.
Karakter
In restaurant Karakter kun je dit jaar liefst drie kerstdagen terecht, de derde is op 27 december. Je kunt er kiezen voor een menu van vier (€ 45,50), vijf (€ 49,50) of zes gangen (€ 55,50). Op je bord komen onder meer paté van gans en hoevevarken, zeebaars en tortellini gevuld met gestoofde kalfswang.
Bavette
Vleesrestaurant Bavette in Maasland biedt tijdens de kerstdagen een vier- en vijfgangenmenu aan (€ 40/€ 50). Bij het aperitief wordt de befaamde Bavett- bitterbal geserveerd en in de keuken is er voor de gelegenheid een meat market waar je als gast zelf een stuk rundvlees uit kan kiezen.
FG Restaurant
Op beide kerstdagen en ook op kerstavond serveert het met twee Michelin sterren bekroonde FG Restaurant zowel voor lunch als diner een uitgebreid menu (€ 150/€ 175). Wat hij dan op tafel brengt, houdt François Geurds nog even geheim. Reken maar op een aantal gastronomische voltreffers. Ook FG Food Labs is op beide dagen geopend en serveert een vijf- of zevengangenkerstmenu.
SS Rotterdam
Wie de feestdagen in de grandeur van de jaren vijftig wil beleven, zal zich thuisvoelen in de twee restaurants van het SS Rotterdam. Voor € 45 krijg jein Lido een viergangendiner geserveerd. In Club Room, de voormalige huiskamer van het schip, mag je je verheugen op een culinair vijfgangenmenu voor € 119 inclusief live-muziek. De SS Rotterdam is zowel op kerstavond als eerste en tweede kerstdag geopend. Club Room biedt alleen op de eerste en tweede Kerstdag een arrangement aan.
Gusto
Traditiegetrouw opent Gusto zijn deuren op tweede kerstdag. ’s Middags verwelkomt gastheer Alex Verburg je voor een gezellige brunch van diverse antipasti en pasta’s (€ 29,50). ’s Avonds krijg je een klassiek Italiaans vijfgangendiner geserveerd (€ 47,50). We willen niet alles verklappen, maar het hoofdgerecht bestaat uit hertenfilet met gebakken custard, paddenstoelen, knolselderij en jus.
Z&M
Bij Z&M geniet je tijdens de kerst niet alleen van het zesgangendiner (€ 60), maar ook van het uitzicht op de historische Veerhaven. Liefhebbers kunnen nu al uitkijken naar groene waterzooi met waterkers, snoekbaars en gerookte paling.
Umami by Han
Umami by Han serveert op beide kerstdagen en tevens op kerstavond een fusion-viergangendiner van gebakken zalm met krokant korstje gepofte rijst, in panko gefrituurde koningsgarnaal met Chinese sjalot-vinaigrette en gestoomde rettichcake met wortel, ham en boomoor-paddenstoel. Dit en meer voor maar € 34,95. De futuristische sfeer krijg je er gratis bij.
Foto boven: chefkok Edward van Daalen van Ballroom bij het opmaken van het kabeljauwgerecht. Foto Marten van Dijl