Een beetje verstopt in een zijstraatje van de Oude Binnenweg vind je biologisch restaurant Open. Al zestien jaar lang staat Fenna aan het roer en wijkt ze niet af van het concept; gezonde pastas en riante salades in een huiselijke omgeving. Inmiddels is de kaart uitgebreid met curry's, noedels en andere wereldse gerechten, maar nog altijd alles zelfgemaakt.
Fenna wil haar gasten laten ervaren dat vers en ambachtelijk eten niet duur hoeft te zijn. De drang om dat te bewijzen ontstond door de volgens Fenna ‘platte horeca’ die zestien jaar geleden heerste in Rotterdam. ‘Je at óf in een vreetschuur óf je moest veel neerleggen voor een tafel in een tuttige tent.’ Dat het anders kon pikte ze op tijdens haar reisjes naar Berlijn. Zonder enige ervaring in de horeca durfde ze het aan iets vergelijkbaars in eigen stad neer te zetten.
Het pand was al snel gekozen. Toen Fenna hoorde over de verhuisplannen van de kapper twijfelde ze geen moment. Ze wist van het pand een knusse plek met een ongedwongen sfeer te creëren. Er staan lange stamtafels en stoelen met een hoog klaslokaalgehalte, de bloemetjes op tafel lijken recht uit eigen tuin te komen. Fenna zit vol met ideeën. Een terras aan de voorkant, wisselende exposities en op de verhoging bij de entree een zithoek. Compleet met plofbank en zacht tapijtje. Er staat ook een mooie boekenkast, maar helaas tijdelijk. Het is namelijk een reizende bibliotheek in een koffer die binnenkort weer een andere bestemming krijgt.
Tante Truus tussen de intellectuelen
De bezoeker van Open is moeilijk te omschrijven. Volgens Fenna komt zowat iedereen over de vloer: ‘Studenten, gezinnen... en vooral Schouwburgpubliek! Want die zit hier om de hoek.’ Aan het begin van de week kan het nog wel eens vol zitten met pakken, want dan is de zaak af te huren voor vergaderingen. Deze mix van mensen is wat ze vanaf het begin al wenste: ‘In deze stad werd nogal in hokjes gedacht, terwijl in Amsterdam tante Truus tussen de intellectuelen zat. Dat zie je hier nu ook steeds meer.’ Om deze verscheidenheid in haar zaak te behouden wil ze niemand uitsluiten. ‘Daarom ga ik bijvoorbeeld niet all the way vegetarisch, want niet iedereen waardeert dat.’
Het vlees blijft dus. Wel biologisch, want eerlijke en gezonde producten staan centraal in de keuken van Open. De menukaart verandert met de seizoenen mee, maar blijft trouw aan de basis. Zo is er altijd ruime keuze aan pasta’s, soepen en super salads. Na een goed gevulde Popeye’s favorite, die vanwege de babyspinazie naar het tekenfilmfiguurtje is vernoemd, loop je meer dan voldaan de deur uit. Dat kan je eigen deur zijn, want catering verzorgt Open ook. Fenna noemt haar gerechten simpel die ‘je thuis ook kunt maken, maar dan wel iets lekkerder’. Ondanks de eenvoud experimenteert ze graag met nieuwe of aparte producten: ‘Van de zomer schepten we veganistisch ijs van Professor Grunschnabel.’ Ze laat me proeven van Brasil Basil Lime: een bolletje waarbij de suiker nou eens niet overheerst. De verse limoen en kruidige basilicum pik ik er zo uit!
IFFR om de hoek
Veel van de menukaart komt uit eigen keuken, maar Fenna is van het idee afgestapt om echt alles zelf te willen doen. ‘Waarom niet samenwerken met mensen die goed zijn in hun vak, dacht ik op een gegeven moment.’ En zo is het idee ontstaan om er Man Met Bril Koffie te schenken, met wat lekkers van Urban Bakery erbij. Samenwerken met andere lokale ondernemers gaat Fenna dus niet uit de weg. Tijdens het International Film Festval Rotterdam is Open elke dag open en wordt er een menu voor een tientje geserveerd. ‘En het staat binnen no time op tafel, zodat de gasten de film niet missen.’
Foto: restaurant Open