Bezoekers die voor het eerst in Hotel New York zijn, zie je niet zelden een foto maken van de wandschildering van Klaas Gubbels (een theepot natuurlijk) met de tekst van Cornelis Bastiaan Vaandrager: 'De kroketten in het restaurant zijn aan de kleine kant'. Dat vinden ze leuk, bezoekers die voor de eerste keer in Hotel New York zijn. Ze tikken elkaar op de schouder, wijzen naar de theepot en zeggen dan: 'Laten we die dan maar niet nemen.' Of ze vragen aan de ober: 'Zijn ze echt zo klein, de kroketten?' Altijd lachen met bezoekers die voor het eerst in Hotel New York zijn - en die héb je, want Hotel New York is nog altijd een toeristische trekpleister, twintig jaar nadat het zijn deuren opende in het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn.
Kroketten
Trouwens: met die kroketten zit het wel goed. Op de kaart vind je ze onder de kindergerechten en bij de broodjes. Hollandse garnalenkroketjes staan dan weer wel op de grotemensenkaart, maar de verkleinende vorm is niet bedoeld als bevestiging van het statement op de muur. Garnalenkroketten zijn altijd en overal aan de kleine kant.
Hotel New York is een fenomeen. In 1993 was de Wilhelminapier het toonbeeld van vergane glorie. De activiteiten van de Rotterdamse haven hadden zich steeds meer naar het westen verplaatst, de Kop van Zuid zou worden ontwikkeld tot een tweede stadscentrum en Hotel New York speelde in die ontwikkeling een pioniersrol.
Nog altijd heeft het café-restaurant met plaats voor 400 gasten een onweerstaanbare aantrekkingskracht op een breed publiek. Op zondagmiddag komen de gezinnen met kinderen, op door-de-weekse ochtenden is de leestafel het kantoor van zzp'ers, tussen de middag wordt er gretig geluncht en 's avonds heerst er het rumoer zoals dat ook moet hebben geklonken in de eetzalen van de zeekastelen van de Holland Amerika Lijn.
Oesterbar
De kaart is gevarieerd, met van oudsher een ruime keuze aan vis, schelp- en schaaldieren. De oesterbar is wat dat betreft een apart bezoek waard. Wat is er feestelijker dan een plateau met fruits de mer, met crustacés of met creuses? Oesters zijn er in verschillende soorten uit Frankrijk en uit Zeeland, ze worden per half dozijn verkocht.
Erg gedurfde gerechten heeft Hotel New York niet op de kaart. Het zijn de klassiekers die overheersen: varkenshaas met mosterdroomsaus en bloemkool, hertenbiefstuk met gekonfijte appel en rode kool, grootmoeders kalfssukade met andijviestamppot, zeewolffilet uit de oven (foto) of gegrilde tonijn. Hetzelfde patroon doet zich voor bij de lunchgerechten: kipsaté, vitello tonnato, carpaccio, gerookte zalm, zelfs erwtensoep met rookworst.
Vernieuwend zoals twintig jaar geleden is Hotel New York niet meer, maar het is uitgegroeid tot een niet meer weg te denken icoon waar Rotterdammers graag worden gezien.