Highstreet: de eerste hotdogbar in R'dam

Morgen opent Highstreet Hotdogs op de Hoogstraat. Robbert So Kiem Hwat verklapt alvast wat je er aan diverse gourmet style-worsten je er mag verwachten.

1 Jun 2015 Robbert So Kiem Hwat

blogger Robbert is documentairemaker en fotograaf. Hij fotografeerde onder andere het pasverschenen boek 'Rotterdams Straatvoer' van Erik van Loo (Parkheuvel).

Highstreet: de eerste hotdogbar in R'dam

De hotdogs van Hans Worst zijn al een begrip in Rotterdam, vanaf morgen komt er een tweede hotdog-oultet bij: Highstreet Hotdogs op de Hoogstraat. Van de eigenaren van Memory Lane. Robbert So Kiem Hwat over hotdogtrends in de VS en in Rotterdam.

Hotdogs zijn naar Europa komen overwaaien uit de Verenigde Staten, maar ooit was het omgekeerd. In de 19e eeuw waren het de Europese immigranten die de frankfurters introduceerden in Amerika. De Franks of Wieners werden op straat verkocht met zuurkool en mosterd.

De Duitse immigrant Charles Feltman serveerde de worstjes het eerst op een broodje. Op deze manier konden klanten zijn Coney Island red hots met hun handen eten. Omdat de herkomst van het vlees niet duidelijk was, werd het broodje in de volksmond al snel hot dog genoemd. Een andere verklaring voor de naam was de verwijzing naar de teckel, of dachshund, die dezelfde vorm als een broodje worst zou hebben. De Dog werd een eet-rage. De originele hot dog wordt nog steeds in Coney Island, Brooklyn verkocht onder de naam van een leerling van Feltman: Nathan’s original.

L.A.: hotdoghoofdstad

Op dit moment is Los Angeles de grootste hot dog verslindende stad ter wereld met meer dan 39 miljoen broodjes worst per jaar. Vooral in honkbalstadions is de consumptie hoog. De National Hot Dog and Sausage Council voorspelt dat honkbal fans dit seizoen meer dan 18,5 miljoen broodjes worst zullen eten, waarvan wederom een groot deel in Los Angeles door Dodgers fans. De strijd tussen welke honkbalclub de beste hot dog heeft, wordt bijna even verhit uitgevochten als de strijd naar de World Series.

Zo strijden de Dodger Dogs tegen de Fenway Franks van de Red Sox, tegen de Nathan’s die verkocht worden in het Yankee stadium… er heerst grote rivaliteit en daarmee evolueert het originele broodje natuurlijk. Ook de gebruiken rond de Dogs zijn in de jaren gegroeid. In het Yankee Stadium lopen verkopers op en neer over de tribunes. Koop je bij een van hen een broodje worst… dan moet je kunnen vangen, ze komen met een boogje naar je toe.

Opmars van de hotdog

Tijdens Spring Training in Arizona dit jaar was ik te gast op het all-you-can-eat-hot-dog-terras van het LA Dodgers stadion in Glendale, waar ik enkele plaatselijke etiquetteregels kreeg toegefluisterd. Zo eet men een 15 centimeter lange hotdog in niet meer dan vijf happen, nooit van een bord maar uit de hand, is tomatenketchup toegestaan tot maximaal 18 jaar, mosterd, zuurwaren, ui, kaas en chili mogen wel en wordt er ten slotte uitsluitend bier, soda, limonade of ijsthee bij een hotdog geschonken. De traditie is aan strikte regels gebonden en te grote afwijkingen zijn not done.

De foodie-hitlijsten spreken overigens andere taal. Topscorers in de grote Amerikaanse steden als Rosamunde Sausage Grill in Brooklyn serveren worst gemaakt van eend en vijgen, wild zwijn met appel en cranberry of zijn zelfs vegetarisch. De flamboyante gourmet-style hotdog is hier in opmars. Elk jaar worden hitlijsten gemaakt. Maar waar vind je nu echt die ideale, met liefde gemaakte hot dog? Waar de hotdog-chef die jaar in jaar uit met worsten en broodjes priegelt en steeds weer nieuwe inzichten bereikt? Inderdaad, in Rotterdam.

Hans Worst

Nu streetfood in zwang komt in Nederland, zo ook de a la minute gemaakte gourmet style-hotdogs. Rotterdammers worden al sinds 2002 verwend door de dik, vet en lekker-worsten uit de kraam van Hans Worst op de Coolsingel. Het feit dat Hans Worst niet meer weg te denken is van de hoek Coolsingel-Beursplein, maakt hem het hotdogicoon van Rotterdam.

Hans braadt zijn bioworsten op een olievat, flambeert ze met Jack Daniels en serveert onder een wisselend bed van ingrediënten. Zuurkool, augurk, ui, andijvie, spek, Trinidad Scorpion-sambal, chilibonen, tomatencondiment, een wat futuristisch aandoende kaassaus… het staat allemaal in zijn kar. De worst is een feest en het op straat opeten zonder zelf morsig te worden is een vrolijke uitdaging.

Maar de Hot Dogs van Hans Worst zijn naast vertrouwd Rotterdams ook voor anderen een omweg waard. Dat vanwege de liefde waarmee zijn worst wordt bereid, zijn sauzen, zelfgemaakte strelend zachte piccalilly en sinds anderhalve week ook de met krokant spek geroosterde pepers en paprika’s. Een hotdog van Hans spat in je hoofd uit elkaar, een smaakbom die zijn weerga niet kent. Soms kan de explosie iets te veel zijn.

Als Hans vraagt ‘Do you like it hot’ maakt hij geen grap. Ik kreeg op Piccalilli Food Camp een streng peperpitjes binnen en werd langzaam paars. ‘O, geef die gast effe een colaatje’, zegt Hans bezorgd tegen zijn dochter. '’t Is ook zo weer weg hoor.' En inderdaad, de ontploffing in mijn hoofd verdwijnt als sneeuw voor de zon. Hans is naast peperliefhebber ook peperkenner. Op dit moment worden er in Nederland heel veel pepers gekruist en ontwikkeld. Hans houdt het in de gaten. Zo heeft iedere chef zijn eigen voorliefdes.

Highstreet Hotdog

Het is een lang gekoesterde wens van Hans om een Hot Dog Diner te openen in Rotterdam, maar het vinden van de perfecte locatie is niet eenvoudig en kost veel tijd. Het horeca ondernemerskoppel Joranne en Bas, van Memory Lane, zijn hem nu voor. Morgen opent Highstreet Hotdogs, de eerste hotdogbar van Rotterdam op de Hoogstraat. Afgelopen week werden wij uitgenodigd om de puntjes in de oven te zien gaan. In de kelder van Highstreet hotdog zit een kleine bakkerij. Bakker Chris heeft samen met eigenaar Bas gezocht naar het perfecte puntje voor onder de worst.

Wollig krokant moest het worden. Hoe doe je dat? De ingrediënten zijn belangrijk: bloem, water, zout, gist. En belangrijk is ze op temperatuur af te kneden zegt Chris eenvoudig. Het resultaat is mooi. Het broodje zit tussen hard en zacht in. Het kleine krokantje voegt iets toe aan de worst en is ook stevig genoeg om de topping te kunnen dragen.

Op het menubord prijken zowel de klassiekers als een paar gourmets. De basis is steeds het broodje van Chris van boven ingesneden met een mooi gekruide worst van varken en een vleug mosterdzaad. Bijzondere Highstreet Dogs zijn El Mexicano (met guacamole, sour cream, japlapeños, tomatensalsa, mais en verse koriander), ?????? (met wakame, pickled gember, wasabimayonaise, teriyaki saus en bonitoflakes) en een vegetarische not dog op basis van aubergine en hazelnoot.

Zoals de traditie voorschrijft, eet je bij Highstreet Hotdog niet van een bord maar krijg je een plateau mee met een papieren placemat, waar ook je drinken op staat. Boven de 18 zou dat Brooklyn Lager-bier kunnen zijn, dat van de tap geschonken wordt, daarmee een onbewuste verwijzing naar het stadsdeel van New York waar de ooit de Coney Island Red Hot is ontstaan.

En hoe smaken de Highstreet Hotdogs? Het werd ons helaas niet gegund om een van de smaakcombinaties op het menu te testen en misschien is dat maar beter zo. Onder de rook van Hans moeten nieuwe Hotdog makers de tijd en het vertrouwen krijgen zich te kunnen ontwikkelen. Proef dus zelf!

Hans Worst is wat mij betreft een MUST EAT voor elke Rotterdammer. En ga vooral ook proeven op de Hoogstraat. Ze zijn vanaf dinsdag open. Zou het niet prachtig zijn als Rotterdam met meer dan een Red Hot Talent het Mekka van de Hot Dog zou worden?

 

High End Hotdogs Hans Worst
Hoek Coolsingel - Beursplein, Rotterdam, 010-4189516
http://www.hansworst.nl
Hotdog €5,-
Open: di, wo, vr, za, zo van 11.30 uur tot 18.00 uur 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Alex vd Made 1 Jun 2015, 9:10

Van welke varkens komt het vlees? Waar komen ze vandaan, hoe leven ze?

Erik Nieuwenboom 5 Jun 2015, 11:14

Beetje verwarrend artikel. Gaat het nu over High Street Hotdogs (zoals de titel suggereert) of over Hans Worst?

robbert 7 Jun 2015, 18:22

Beste Erik, de titel wordt door de eindredactie bepaald. Dit item gaat over hot dogs en de ontwikkeling hiervan in Rotterdam. Lijkt me niet heel erg verwarrend maar ik kan me natuurlijk schromelijk vergissen.

Lees ook deze verhalen
De beste kapsalon van Rotterdam volgens de lezers van de Buik

Friet, shoarma, gesmolten kaas, salade en knoflooksaus: dit zijn de beste kapsalons van Rotterdam volgens de lezers van de Buik van Rotterdam.

Lake Seven: eten en avontuur aan het water

Voor wie even wil ontsnappen uit de stad, maar wel beleving en eten op maat wil, is Lake Seven aan de Zevenhuizerplas de juiste eatertainment plek.

Mango lassi, pani puri en meer: een avond bij Bombay Curry House

Ontdek Bombay Curry House: klassieke en verrassende Indiase gerechten, verse naan, tandoori en heerlijke mango lassi.