Nog niet heel lang geleden zag een avondje uit eten er als volgt uit: Je komt aan in het restaurant, je hangt je jas op, neemt plaats aan tafel, en de enige reden waarom je nog op staat is voor een bezoek aan het toilet, of om naar huis te gaan. Kortom, je wordt op je wenken bediend. Door omstandigheden loopt alles nu even anders, maar ook dat kan heel leuk zijn. Neem nou Hans en Ron, eigenaren van restaurant Leff in Oud-Beijerland: zij zorgen ervoor dat hun gerechten in een handomdraai bij jou in de keuken klaargemaakt kunnen worden. Daardoor ziet je avondje uit eten er nu zo uit:
De bereiding
Natuurlijk hebben de chefs van restaurant Leff het voorbereidende werk al gedaan. Het enige dat jij hoeft te doen is wat puntjes op de i te zetten. Gelukkig is dit geen hogere wiskunde, daar hebben de mannen voor gezorgd. Alle ingrediënten worden in porties, gelabeld en wel, thuisbezorgd. Op een instructiefolder worden de stappen uitgelegd en op de foto kan je zien hoe je het bord mooi op kunt maken.
Als je het driegangenmenu van Leff voor thuis bestelt, heb je per gang steeds de keuze uit drie gerechten. Bewapend met ingrediënten en instructies ga je aan de slag.
Steak tartaar met truffelmayonaise en eigeel crème
Aldus het voorgerecht, een klassieker die we kennen uit de Franse keuken: fijngehakt biefstuk dat in een ronde vorm wordt gedrukt, klassiek geserveerd met een eierdooier. Nu hoor ik je denken: ‘Hoe krijg ik dat vlees in zo’n mooie ronde vorm zonder uitsteekring?’ Dit dacht ik namelijk ook. Zonder uitsteekring kom je er gelukkig ook wel. Als je het vlees in een rond bakje met platte bodem drukt en deze vervolgens met een paar ferme tikken, ondersteboven tegen je hand aan slaat, laat het vlees vanzelf los. Je kan hiervoor bijvoorbeeld een crème brûlée schaaltje gebruiken. Garneer het vlees met eigeel crème en truffelmayonaise uit kleine spuitzakjes. Drapeer de croutons, Parmezaanse kaas en bieslook over het geheel en het eerste gerecht kan op tafel. Servir!
Kabeljauw met polenta en ratatouille
Voor de tweede gang heb je de keuze uit parelhoenfilet met aardappelmousseline, kabeljauw met polenta en ratatouille of aardappel-truffelsoep met broccoli en couscous. Wij kiezen voor proteïnen uit de zee en beginnen aan de bereiding – of eerder het afmaken – van het hoofdgerecht. De kabeljauw moet nog op smaak gebracht worden met peper en zout alvorens deze in de pan kan. De polenta kan zowel in het vet als in de oven. Als je geen frituurpan hebt kun je ze ook frituren in een steelpan met zonnebloemolie. Terwijl de polenta ligt te bakken gaat het stukje vis nog even de oven in en kun je de groenten opwarmen in een koekenpan. Als het goed is zijn alle ingrediënten na enkele minuten tegelijkertijd klaar en kan het tweede bord worden opgemaakt. De groenten en polenta leg je netjes neer tegen het stuk kabeljauw, en het visje laat je zwemmen in een saus van witte wijn.
Witte chocolade – passievrucht savarin
Na twee gangen en misschien wel drie glazen wijn heb je wellicht geen zin meer om heel veel werk in de keuken te verrichten. Geen zorgen, Hans en Ron begrijpen dat. Voor de derde gang hoef je namelijk alleen maar het bord op te maken. Met een klein spuitzakje vul je de bovenkant van de savarin met karamel. De rest van het bord garneer je met chocoladecrumble, merengue, hangop en frambozenijs. Ondanks het ultieme gemak waar je dit gerecht mee op tafel zet, is dit gerecht een zalige afsluiter van de drie gangen.
Leff voor Thuis wordt zowel in de Hoeksche Waard als (regio) Rotterdam bezorgd.