Een restaurant in een industriële omgeving zagen we vaker het afgelopen decennium. Vaak bedacht vanaf de tekentafel. Bij De Proefstand geldt het omgekeerde: de omgeving is daadwerkelijk de ruime, ruige fabriek, de verfijning vind je op het bord en in het glas in deze mooie aanwinst in Krimpen aan de Lek. En dan zit je ook nog op een eiland in de Nieuwe Maas.
De stad uit voor de verfijning in een industriële omgeving

Een klein stukje reizen vanaf Rotterdam voor een dagje/avondje uit? Restaurant De Proefstand, gelegen op de Zaag, is dat reisje meer dan waard. Je bent er zo met de auto of beter nog met de watertaxi.
De Zaag is een eiland in de Nieuwe Maas ten oosten van Rotterdam, bijna tegen Krimpen aan de Lek aan. De Proefstand ligt te midden van het scheepsindustriële erfgoed, dat de omgeving van Rotterdam zo kenmerkt. Het restaurant bevindt zich in de voormalige kantine van een motorenfabriek, wat leuk afsteekt tegen de verfijning op het bord.
Chef Lucas Jeffries, onder meer bekend van Renilde, kookt met seizoensproducten in de hoofdrol van lokale leveranciers, vaak van de Krimpenerwaard.
Van kantine naar restaurant

De kantine van de Motorenfabriek uit 1885 is zo’n anderhalf jaar geleden omgetoverd tot een ruimtelijk en stijlvol restaurant met hier en daar een knipoog naar het verleden. Zo speelt metaal een groot onderdeel bij de entree en in het interieur en kun je achter de bar nog de fabriek inkijken.
In een zaak waar je makkelijk 200 man kwijt zou kunnen, is ervoor gekozen om 35 couverts te serveren. Dit brengt een exclusiviteit en rust met zich mee in de sfeer.
Compact menu en overzichtelijke openingstijden bij De Proefstand

Het restaurant is donderdag tot en met zaterdag geopend voor een drie- of viergangendiner, plus een vrijdagmiddagborrel en in het weekend is er een à-la-carte lunch, die met een beetje geluk van het weer, op het terras geserveerd wordt.
Op de laatste van de maand zijn er fijne live donderdagdeuntjes. Het menu, vol met biologische en lokale producten, verandert maandelijks en afhankelijk van de beschikbaarheid in sommige gevallen zelfs dagelijks. De stijl van de Australische chef is puur en simpel.
De all-in ervaring: het viergangenmenu

Om te beginnen een appelcider en een goed stuk zuurdesembrood met opgeklopte boter, gevolgd door een huisgemaakte kalfsbitterbal met grove mosterd.
Waarna we doorgaan voor een viergangenmenu. De restaurantmanager Ines Weingarten maakt ons enthousiast voor een pairing van wijnen, maar ook voor de bijpassende alcoholvrije dranken. Dus besluiten we van elk één te bestellen voor de all-in ervaring.
Sap bij elke gang

Ines maakt alle alcoholvrije sappen zelf en bedenkt eveneens de combinatie met het menu. Dat begint met de wortel-, duindoorn- en gembersap voor bij het voorgerecht, een groene aspergetartelette met uiencompote, pecorino van schapenkaas.
Deze is afkomstig van schapen uit de directe omgeving, Krimpen aan de Lek. Een heerlijke romige, krokante en umami start, die de smaak van asperge wel wat overweldigt.
Gang twee bestaat uit een fris zuur en vettig gerecht van op de huid geschroeide makreel met een antiboise en seizoensgroenten. Het doet heel zomers aan en het gerecht sluit goed aan bij de bijzondere Shiraz rosé uit de Languedoc, met de smaken van aardbei. Ook de appel miso sap met umami, zoute smaak is goed gevonden.
De Hollandse maaltijd on steriods
Chef Lucas en souschef Simon komen aan tafel met het hoofdgerecht. “Het is veel maar we geven graag ruim. Mocht het te weinig zijn, komen we gewoon nog een keer langs”, voegt Lucas met een knipoog toe terwijl meerdere borden op tafel worden gezet.
Voor ons staat een kalfsribeye met chimichurri en gepofte tomaat. Daarbij wordt een salade van koolrabilint met verse doperwten, doperwtencrème en munt, als ook röstifriet met sambalmayonaise geserveerd.
Een tafel vol, met een Hollandse maaltijd van aardappelen, groenten en vlees, een AVG-tje on steriods. Misschien minder uitdagend dan de eerste twee gangen, maar alles tot in perfectie gegaard en op smaak gebracht.
De perfecte afsluiter

Wat is er nu fijner dan een diner afsluiten met een knaller van een dessert? De parfait van vijgenblad, met komkommergranita en zuring, groene aardbeien en allerlei verschillende kruiden uit de omgeving, is zo’n knaller.
Vijgenblad heeft een geweldige pure vijgensmaak en de kruiden zorgen ervoor dat elke hap een andere smaakbeleving geeft. Ook hier heeft Ines weer een leuke combinatie voor bedacht met een watermeloen en aardbeiensap en een Riesling uit Duitsland.
Na het diner stap je zo de frisse avondlucht in en kan er nog wel een kleine wandeling over het eiland vanaf, voordat de auto of de boot gepakt wordt, terug naar de grote stad.