Als je denkt dat je alle toffe plekken van Rotterdam kent, heb je het mis. Pal naast de startbaan van Rotterdam Airport ligt Brasserie Waalhaven. Het is een replica van het restaurant zoals dat op het gebombardeerde gelijknamige vliegveld stond. Het gebouw ademt uiteraard die historie. Toch ga je vooral naar Brasserie Waalhaven voor de ruimte, het weidse uitzicht en de rust. Op een luchthaven!
Wees niet bang! Brasserie Waalhaven is geen hectische eetplek zoals Schiphol er velen van kent. Brasserie Waalhaven is ook geen misleidende naam voor een te duur buffetrestaurant. Waalhaven is echt een brasserie met dito eten en dito bediening. En hoewel de Brasserie wel degelijk op de luchthaven ligt, kan je het restaurant niet bezoeken als je wacht op je vlucht naar Malaga of Londen. Huh?

Het verhaal zit zo. Ergens helemaal achteraan op Rotterdam Airport op de Malpensabaan ligt Brasserie Waalhaven. Een fier gebouw met ruime gratis parkeergelegenheid en geweldig zicht op de start en landingsbanen van het vliegveld. Eigenaar Eric van Welzen mikt dan ook helemaal niet op passagiers. Die bedient hij wel via zijn Erasmus Catering.
Zwartwit beelden van de Waalhaven
Brasserie Waalhaven richt zich op gewone mensen. En dat klinkt misschien gek. Maar reizigers hebben haast, bij Waalhaven moet je vooral de tijd nemen. Ga heerlijk zitten op de loungebanken, geniet van de mooie zwartwit foto’s, kijk naar de ondergaande zon of probeer te achterhalen wat de bestemming is van de Transaviakist die voorbij rolt.
En ook qua eten is het alles behalve de snelle hap. Tuurlijk de onvermijdelijke pannenkoeken, kroketten en de borrelhappen staan op de kaart. Maar Waalhaven is en blijft een echte brasserie. De bediening is klassiek in zwart en wit gekleed, de tafels fraai gedekt en je zit goed op stoelen of leren banken die tamelijk ruim staan opgesteld.
Maar goed, we komen vandaag voor het eten. Lief neemt een trio van vis en ik kies voor de vitello tonato. En? Met beide gerechten is helemaal niets mis. De vitello smaakt zoals die hoort te smaken. De opmaak van de borden valt op. Beheerst creatief.

Voor het hoofdgerecht komen er licht gebakken linzen met pasta op tafel en sicilliaanse varkensmedaillons. Lief is ondersteboven van de smaak van de linzen. “Ik weet niet wat ze met die linzen hebben gedaan…maar het is heerlijk.” Verklaard tegenstander van al te veel groente op het bord als ik ben, moet ik haar toch gelijk geven.
Spaanse doordrinkwijn
De medaillons krijgen extra smaak door even uitgebakken spinata romana. Friet en salade komen in een aparte bakjes. Bij het hoofdgerecht drinken we een witte Rueda Cassamana. Fris, zomerse doordrinkwijn. Maar dat doen we vandaag niet want met de auto.
Ook bij het dessert valt de aankleding op. Stroopwafelijs met caramelsaus in uiterst royale hoeveelheden en een hele stroopwafel maken het erg machtig voor een man alleen. Gelukkig is er hulp van Lief. Het is haar favoriete ijssmaak.
Sowieso valt Brasserie Waalhaven bij haar in de smaak en dan met name de inrichting. De hoge raampartijen, de ruime opzet van de tafels en de vele canvas zwartwit beelden van het vroegere vliegveld Waalhaven bekoren haar.

Ze wil eigenlijk snel weer naar Brasserie Waalhaven. Niet voor het eten (er zijn nog zoveel andere restaurants die we naarstig moeten bezoeken) maar voor de kinderen. Want speeltuin en tal van passerende vliegtuigen vallen zonder meer in de smaak bij het kroost. En als die het naar hun zin hebben, kunnen de ouders ook heerlijk genieten op het terras!