Proeflokaal Kade 87 in Kralingen draait om twee dingen. Vlees en wijn. Enorme rekken vol wijnen uit de hele wereld. Ruim 40 wijnen kunnen bij het restaurant aan de Admiraliteitskade 87 per glas besteld worden. En om het vlees kun je al evenmin heen: een prachtige droogkast vol Lakenvelder-vlees. Proeflokaal Kade 87 ligt aan het sfeervolle Boerengat, dus het ook het terras is de moeite waard.
Afgelopen week ben ik twee keer geweest bij Proeflokaal Kade 87. De naam verraadt de locatie aan de Admiraliteitskade, namelijk huisnummer 87. In dit pand was het voormalig Jan Huygen Steak House gevestigd. De brallerige sfeer van toen heeft anno 2015 plaats gemaakt voor een verfijnde dinerervaring. Het interieur heeft een zakelijke uitstraling. Proeflokaal 87 heeft een aanbod van meer dan 80 verschillende wijnflessen voor de veeleisende drankliefhebber. In het logo zit niet voor niets een wijnglas. In de bar worden zowel rode als witte wijnen speciaal op temperatuur gehouden.
High Tea met losse thee in zijden zakjes
De eerste keer kwam ik langs voor een familie high tea. Bij Proeflokaal Kade 87 wordt het merk Mighty Leaf thee geschonken. De thee wordt onbeperkt doorgeschonken bij de High Tea en je kan telkens weer een nieuwe smaakje kiezen. Onmiddellijk na het inschenken van de thee kregen wij de volgende lekkernijen: een sandwich oude-kaassalade, zalm-bladerdeeghapje, sandwich met vitello tonnato, miniquiche met rode ui, kaashapjes, verse scones met zelfgemaakte jam en krentenbolletjes. De zoetigheden omvatten soesjes, cheesecakes, brownies, en kokos rochers. We krijgen deze High Tea amper op en vinden het alle vier goed en vers smaken. Bijna alle gerechten zijn huisgemaakte producten.
Terug voor dinner

Na een rondje om het Kralingse Plas geskate te hebben met een goede vriendin, stel ik voor om naar Kade 87 te gaan voor diner. De High Tea van afgelopen week was mij zeer goed bevallen en daarom was ik ook benieuwd naar wat de menukaart mij kon bieden. Ik neem wederom plaats op het terras. Er staan niet veel hoofdgerechten op, een kwartpagina maar. De wijnkaart echter staat tjokvol, net als de rekken binnen het restaurant waar de flessen tot aan het plafond reiken. Vriendinnetje kiest een mals gebakken eendenborst met mango en ik ga voor de mixed grill bestaande uit lamskotelet, biefstuk spies, varkenshaasje, spareribs en kip, geserveerd met een gepofte aardappel op een langwerpige grijze tegel. De patat is onbeperkt, maar voor de koude salade moet extra 1,50 betaald worden. Maar dan krijg je absoluut een royale portie slamix die voldoende is voor twee personen met huisgemaakte croutons en een frisse dressing.
Lakenvelder dryaged Hollandse rundersteak

Eigenaren Karel en Tanja waren een dagje vrij en dus vraag ik chefkok Dennis Verwey het hemd van het lijf. Op beide dagen werd ik door twee serveersters goed en professioneel bediend. Ik ben benieuwd naar paradepaardje van Proeflokaal 87, namelijk het vlees. Dennis begint gelijk over de dry aged steak. Deze wordt in een speciale koele droogkast 21 dagen gedroogd, waardoor het vlees uiteindelijk 20 procent aan vocht verliest en donkerder en rijker in smaak wordt.
De steaks zijn afkomstig van Lakenvelder, dat zijn typisch Hollandse runderen (je herkent ze aan de witte vlak om hun buik en rug) die vaak als melkkoeien in het gras staan, maar ook hier op het bord belanden. Slechts enkele restaurants in Rotterdam serveren deze Lakenvelders. Slager Kaldenberg die verbonden is aan de groothandel Sligro levert bij Kade 87 het vlees.

Honderden flessen wijnen uit allerlei landen en streken bieden een ongelooflijke keuze; namelijk veertig wijnen kunnen per glas besteld worden. Een gezellig terras met loungebanken die binnenkort in de zomer tot bijna het randje van de kade reiken. Ideaal voor een zakelijke lunch of een fraaie High Tea.