Kade 87, lief papa-en-mama-zaakje in Kralingen

Kade 87 is een intiem, sfeervol restaurantje aan de Admiraliteitskade met een grootsteeds aanbod van hightea's, wijnen en de betere vleessoorten.

9 Feb 2015 Esther Wienese

blogger Esther is zelfstandig redacteur, adviseur en woordvoerder. Ze houdt van water, ruimte en Rotterdam. Haar favoriete bezigheid: lunchen met vriendinnen.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Kade 87

Admiraliteitskade 87, Rotterdam Maaltijd: LunchDiner Stadsdeel: Oost Keuken: FransNederlands Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Kade 87, lief papa-en-mama-zaakje in Kralingen

Kade 87 is een restaurant/proeflokaal aan de Admiraliteitskade in Kralingen. Gasten komen er voor de ambiance, de ruime keuze aan vleesgerechten op de kaart en voor de wijnen. Op vrijdag en zaterdag wordt er ook volop 'gehightead'. Esther Wienese ging er voor De Buik eten.

Knus en gezellig is het in Kade 87. Het heeft de sfeer van een herberg waar je heel lang wilt blijven. Een taupekleurige stenen vloer, een enorme kleurige bar, een roestige kroonluchter, nostalgische zwart-wit foto’s, wijnflessen tegen de muur, ruim opgestelde hoge en lage tafels, zicht op de keuken, lekkere muziek en een goede akoestiek. Openslaande deuren leiden naar een deels overdekt terras - waar het op koude dagen door de warmtelampen prima toeven is - met uitzicht op een rij imposante kastanjebomen en op de boten in het haventje het Boerengat.  

Het kersverse paar Karel Langendoen (53) en Tanja de Romijn (47) – ze kenden elkaar als kind en vonden elkaar vier jaar geleden terug via Facebook - runt Kade 87 sinds maart 2013. Voor beiden is het hun eerste eigen zaak. Samen met chef-kok Dennis Verwey vormen ze een hecht team. Als de zaak open is, zijn Tanja en Karel er in principe altijd allebei. Ook hun schoonvader en financier komt graag in het familiebedrijfje, of zoals huisvriend Hans Schmidt (van de vis) het noemt: het papa-en-mama zaakje. Karel: 'We zijn aandachtig, lief en zorgzaam en dat komt ook zo over op onze gasten.' 

Desgewenst alleen schnitzels

De vaste dinerkaart bestaat voor 75 procent uit vleesgerechten, zoals een Black Angus-steak, entrecôte, ribeye en lamsrack. Voor de visliefhebber is er de 'catch Kade 87', de wisselende viskeuze van de dag, en er is altijd een vegetarische schotel van de chef. Op de ‘speciale kaart’ staan gerechten die klanten eerder hebben gegeten als daghap en die ze terug vroegen. Zoals de wagyusteak, een Livarvarken en de ossenhaas-saté ('Een hardloper, vooral tijdens de lunch'). Karel en Tanja komen hun gasten ook anderszins graag tegemoet: 'Laatst belde iemand dat hij wilde komen eten met mensen die alleen van schnitzels hielden. Als we zoiets bijtijds weten regelen we dat.'

Op vrijdag en zaterdag staat het reserveerboek vol met high tea’s. Voor € 24,95 krijg je onbeperkt thee, zelfgemaakte brownie, cheesecake, muffin, appelkaneeltaart, chocoladetruffel (van de hand van de vader van Dennis, een gepensioneerd banketbakker), scones, groente uiche en sandwiches met tonijn, kaas en vitello tonato.

Kade 87 biedt meer dan zeventig verschillende wijnen en champagnes, waarvan er circa vijftig per glas worden geschonken. Dus bij ieder gerecht een passende wijn. Karel: 'Op mijn 23e heb ik mijn papiertje gehaald en vond ik dat ik het wist. Wat een bravoure. Het was puur theoretische kennis.' Tijdens een leerperiode bij de veel oudere sommelier van restaurant Fagel besefte hij dat wijsheid met de jaren komt. 'Inmiddels heb ik al mijn wijnen beleefd en bij elk een verhaal.' Daarnaast zweert Karel bij het aperitief. 'Mensen vergeten het vaak, maar beginnen met een glas champagne, een port of een echte vermout is zo mooi.' 

Lasagnequiche met komkommer en wortelcrème

En toen gingen we eten. En drinken. Als aperitief de rosé brut Gales, een Luxemburgse Moezel, die werd gepromoot met een bordje op de bar. Erbij een heerlijke amuse charmant geserveerd op een leisteen: een sushi van zoetzure komkommer, roomkaas, tomaten, bieslook en wortelcrème. Als voorgerecht delen we de salade geitenkaas met honing en noten (€ 8,75). Erbij drinken we een welriekend en smakend glas Zuid-Afrikaanse Delaire Graff Estate Chenin Blanc (€ 8,50). 

Daarna smult mijn tafelgenoot van de vegetarische schotel van de dag: een mooie lasagne quiche van laagjes aardappel, pompoen, rode ui, tomaten en tijm (€ 19,75).  Voor mij is er de coq au vin, een piepkuiken dat door de bereiding als wild smaakt, op een bedje van sappige warme groenten en aardappels (€ 21,75). Erbij drinken we een stevige rode wijn van hetzelfde huis als de witte (€ 10). 

Door het voorgerecht te delen, hebben we ruimte gehouden voor de dessert 'Proeverij Kade 87': een dessert van twintig verschillende hapjes, beeldschoon gepresenteerd op een grote langwerpige tegel (€ 8,00 per persoon),  met om het af te maken een glas dessertwijn Chateau Violet Sauternes (€ 9,50). Wat een heerlijke avond.

 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Alex vd Made 9 Feb 2015, 9:12

Hallo, Lijkt me gezellig , zo n herberg. ik zou wel graag wat meer informatie willen hebben over het vlees en de zuivel. Bv, waar komt de Black Angus steak vandaan. En de kaas? In de zuivelindustrie is veel leed, Kalfjes die na de geboorte gescheiden worden en stiertjes die hun korte leven alleen maar binnen zitten. De schrijvers van De Buik mogen best eens wat kritischer zijn. Ik vraag me echter af of ze wel op de hoogte zijn van de industrie. Zijn de eigenaren ook lief en aandachtig voor de dieren? Niet genoeg denk ik.

Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.