Grand Locale in Nieuw Kralingen is open

Het team achter Old Scuola heeft een nieuwe, grote, zaak geopend in Nieuw Kralingen. De Buik ging net voor de opening proeven bij Grand Locale.

26 Mrt 2025 Paul van den Hooven

blogger Je vindt Paul iedere zaterdag als marktslager/worstmaker/BBQ-er op de markt op het Noordplein. Voor hij dat werd, ‘reisde’ hij een 30 jaar door de culturen in de oude wijken van de stad als jongerenwerker en opbouwwerker en zat aan menig tafel.

Grand Locale in Nieuw Kralingen is open

Het team achter Old Scuola heeft een nieuwe, grote, zaak geopend op het randje van het Kralingse Bos, in de nieuwbouwwijk Nieuw Kralingen. De Buik ging net voor de opening proeven en we kunnen je aanraden: ga er vooral naartoe!

​Nieuw Kralingen in Crooswijk

In Crooswijk is een nieuwe wijk gebouwd. Die heet, heel toepasselijk, Nieuw Kralingen. Op de kop daarvan, meteen als je de Boezemlaan bent overgestoken en nog een stukje verder bent gelopen over de Paradijsbrug, ligt aan je linkerhand, aan het Bep van Klaverenplein 1, Rotterdams nieuwste horeca-etablissement: Grand Locale.

​Old Scuola en dan verder

Grand Locale mag dan nieuw zijn, het restaurant komt uit de koker van twee mannen die zich al langer manifesteren met Italiaanse horeca. In 2012 startten ingenieur Daniël van der Stel en archeoloog Marco Zander met een mini foodtruck, een pizzaoven op een aanhanger, om een leuke zomer te hebben. 

Die zomer werd heel leuk, er kwamen meer aanhangers en Old Scuola werd de grootste pizza-cateraar in de Benelux. Het tweetal opende ook twee Old Scuola restaurants in Rotterdam.

Grand Locale is de voortzetting van die 2 restaurants, maar dan een paar treden hoger op de culinaire ladder. Het restaurant laat zien dat de twee mannen meer kunnen dan pizza’s bakken.

Het menu kent een veelheid van Italiaanse gerechten. Gerechten waar hoe dan ook de houtgestookte oven een rol in speelt. Daarmee krijgt ieder gerecht een Old Scuola signatuur.

​Groot en lokaal

Grand Locale is een ruime zaak. Op de 400 vierkante meter kunnen 180 gasten binnen een plekje vinden. Aan het terras, van water en drukke Boezemlaan gescheiden door een ruime strook struiken, is plek voor nog eens 150 personen.

Grand, afgeleid van ‘grandissimo’, staat voor om te beginnen natuurlijk de grote, ruime zaak. Met onmiddellijk daarnaast de link naar de culinaire creaties en het interieur. Vaste architect Bastiaan Kalmeijer van Rotterdams bureau In Stability We Trust, maakte van de kale, betonnen ruimte die de tegenwoordige nieuwbouw tekent, een fraai ingericht geheel.

Een mix van klasse en minimalisme. Luxueuze banken in bordeaux-rood, chromen accenten, taverne tafels en een bijzondere lambrisering. Het ‘locale’ van de Italiaanse café-cultuur krijgt daardoor ook vorm. Het wordt daarmee een sociale ontmoetingsplaats met gezelligheid als belangrijkste aspect.

​Aan de lange tafel

Fijn detail, op het krantenrek naast de deur vinden we als enige periodiek De Buik. Italiaanse lunches horen plaats te vinden aan lange tafels. De plek waar familie, vrienden en buren met elkaar van het leven en het eten genieten.

Zo ook de lunch die wij krijgen. We zitten aan een donkerpaars beklede tafel met donkere, uitbundige bloemstukken. Fraaie borden en geslepen glas geven het geheel een barokke uitstraling. We hebben vanaf de tafel uitzicht op de keuken met twee (!) houtgestookte ovens.

​Proeverij van wijn, cocktails en alle gerechten op het menu

We krijgen een proeverij van diverse hapjes met bijpassende natuurwijnen. Voor de alcoholvrije gasten is er de mocktail Basil Smash. Lekker fris en passend bij alle gerechtjes.

In een doorlopende stroom maken we kennis met bijna alle gerechten van het menu. Van de antipasti proeven we lekker brood uit de houtoven met een overheerlijke zwarte knoflook boter, gefrituurde bruschetta, arancini, en stracciatella di buratta.

Dan volgt een wood fired lasagne met dunne pastavellen met bechamel en een rijke shortrib-saus, en papardelle ripiena met ricotta, citroen, cress en verschillende bonen in een romige saus.

Vervolgens vult de tafel zich met schalen met in de oven geroosterde kip met een fijne, krokante Parmezaan-korst, gehaktballetjes in tomatensaus en geroosterde en gerookte aubergine met een heerlijk focaccia. We raken al aardig gevuld met al deze hapjes maar proeven toch ook nog van de verschillende kleine pizza’s.

We sluiten af met een romige tiramisu.

​De wijnen

We proeven een witte, oranje en lichte rode natuurwijn die allemaal licht zijn en passen bij de gerechten. De wijnimporteur wil dat de wijnen voor iedereen toegankelijk zijn en dat is ook zo.

De Primitivo die als laatste geschonken wordt, komt als enige in een fles. Deze wijn is wat zwaarder dan de andere. Grand Locale heeft vrijwel geen wijnen op fles. Onderzoek leerde dat de CO2-voetafdruk van wijn voornamelijk veroorzaakt wordt door het glas van de flessen.

De wijnen van Grand Locale worden door geselecteerde wijnboeren geleverd op fust. Tom Broekhuizen van Bron Wines zoekt naar de gepassioneerde en toegewijde wijnmakers die deze filosofie omarmen.

Met een lekker bittere vermouth die bij de tiramisu wordt geschonken, genieten we na aan de lange tafel en de vele lege schalen, borden en bordjes, het gepraat van de gasten. Alles draagt bij aan de fijne Mediterrane sfeer.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.

Station Bergweg opent bezorghub in het Vroesenpark

In het Vroesenpark hoef je voortaan geen zware picknickmand meer mee te nemen. Via de bestelhub van Station Bergweg wordt je eten tot je kleedje bezorgd.

De Proef op de Sommelier met: Emy Koster

Voor de serie Proef op de sommelier gaat Niels van Laatum in gesprek met Rotterdamse sommeliers. In deze editie Emy Koster van Tres.