Iedereen die weleens via de ring langs Diergaarde Blijdorp Rotterdam in is komen rijden, is vast een keer langs het monumentale hoekpand gereden waarin het Statencafé zit. Op de hoek van de Statensingel en Statenweg runnen Sven Beijk en Wim de Klerk sinds 2020 hun buurtrestaurant.
Zes dagen per week zijn ze open voor lunch, borrel en diner, buiten op het zonnige terras of binnen aan het raam of op de vide. Onder de pui, in het avondzonnetje, gingen we er borrelen en dineren.
De hele wijk op het terras

Het Statencafé ligt middenin Blijdorp en is daardoor gemakkelijk te bereiken vanaf het Centraal Station en Rotterdam-Noord. Het restaurant is in 2020 gestart door de twee ondernemers, die zelf ook in de wijk wonen. Niet alleen uit liefde voor gastvrijheid en mooie horeca, maar ook uit liefde voor de buurt. Dit merk je meteen als je plaatsneemt. De hele buurt wordt weerspiegeld in het publiek.
Vriendinnen die bijpraten met een fles wijn op tafel, een gezin met jonge kinderen voor een vroeg diner of een romantische date samen op een bankje tegen het raam aan: alles past op het ruime terras. Binnen vind je op de begane grond tafeltjes, plekjes aan het raam en aan de bar. Op de vide boven zijn er nog meer plekken. Meer dan genoeg ruimte, ook wanneer je met een grotere groep bent.
Voor ieder wat wils

Op de uitgebreide kaart is genoeg te vinden. Vanaf 12.00 uur kan er geluncht worden met verschillende clubsandwiches en caféklassiekers zoals een kroketten met brood of kipsaté met friet en satésaus. Daarnaast een selectie 'Eggs & Brioche': Benedict, Florentine, Norwegian en meer. Op de gezonde tour? Geen probleem, er staan ook salades en wisselende soepen op de kaart.
Wij komen voor het diner, maar gaan eerst aan de borrel. En hoe kun je beter proosten dan met bubbels? Die serveren ze bij Statencafé in feestelijke miniflesjes. Perfect om in de drank altijd de juiste mousse te houden, die lekker bruist op je tong.
Keuzestress
Kiezen is geen eenvoudige opgave bij Statencafé, dus we besluiten tot een oester bij de prosecco, gevolgd door een gulle portie nacho’s met huisgemaakte guacamole om onszelf wat uitstel van executie te geven. Een uitstekende strategie bij keuzestress is om goed op te letten wat er zoal om je heen besteld wordt.
Klassieke cafégerechten zoals steak frites en fish & chips zijn altijd verleidelijk, en tegen de stevige Statenburger zeggen we liefst ook geen nee. En dan is het ook nog mosselseizoen, iets dat het Statencafé serieus neemt met maar liefst drie bereidingen (klassiek, Aziatisch en met roquefort) op de kaart.
Een tien voor de curry

Uiteindelijk zwichten we voor de vis van de week en een vegetarische curry. De dorade wordt geserveerd met een gulle portie garnalen, gegrilde groene asperges en een mooie groene kruidenolie. Een perfect zomergerecht.
De Thaise curry met gegrilde groenten, geserveerd met rijst en cassave, is fantastisch. We denken niet direct aan curry als we aanschuiven bij een eetcafé, maar Statencafé scoort hoog op de uitvoering. Smaakvol, tjokvol groenten en voldoende pittig. Hier komen we volgende week voor terug!
Uitgebreide drankenkaart

Bij het Statencafé is er een ruim aanbod wijnen, zowel rood als wit, die per glas gaan. In verschillende prijsklassen is er voor elk gerecht wel een bijpassende wijn te vinden. Wij kiezen voor een glas verdejo, dat door de citrustonen goed bij zowel de vis als de curry past.
Na lang twijfelen slaan we het dessert over en sluiten in plaats daarvan af met een cocktail. De keuze valt op een amaretto sour (aanrader!) en een Driving Rosy voor de BOB, een mocktail met rose lemonade, limoen en VirGin. En we moeten zeggen, we hebben vervelendere woensdagavonden gehad.