‘Bij Loes’ zit je te lunchen in een ansichtkaart

Een historische wandeling door Delfshaven móet je bijna wel afsluiten op het terras van Bij Loes.

22 Aug 2015 Guido Leurs

blogger Guido is travel/food blogger en grafisch ontwerper.

‘Bij Loes’ zit je te lunchen in een ansichtkaart

'Bij Loes', het klinkt lekker volks en daar houden we eigenlijk wel van. Gevestigd op de Voorhaven aan de Aelbrechtskolk met een uitzicht over nostalgische grachtenpanden en de monumentale molen vanaf een zonnig terras, is dit de plek waar je moet zijn na bijvoorbeeld een historische wandeling.

Ik vroeg me af waar je in Rotterdam op zondag in alle rust kunt genieten van een lekkere lunch, zonder stadse drukte om je heen. Ik kreeg de tip om eens Bij Loes langs te gaan en aangekomen in Delfshaven was ik verbaasd over het feit dat ik dit pittoreske stukje Rotterdam vergeten was. Ik dacht aan dat ik hier vroeger ronddwaalde in de kleine straatjes en bijzondere binnenplaatsen. Het gaf me altijd een dorps gevoel en het fijne is dat in Delfshaven die sfeer nooit verloren is gegaan. De exclusieve winkeltjes en vele ateliers maken dit stukje historisch Rotterdam nog specialer.

bij loes koffie

Je voelt je thuis

Eigenaresse Astrid is een gastvrouw zoals iedereen die graag heeft: aimabel, vriendelijk en goedlachs wijst ze me naar een plekje waar de koffie, afkomstig van Giraffe coffee roasters, aan tafel gemaakt wordt. Zo kan het dus ook: zoiets simpels als koffie inschenken wat extra sjeu geven door er een beleving op zich van te maken. Chapeau!

En dan de lunch: licht geroosterd desembrood met een huisgemaakte dressing en keuze uit zeven verschillende hoofdingrediënten. We worden heen en weer geslingerd tussen heerlijke humus via romige hüttenkäse en verse salades naar  soep waar je van wenst dat je de bodem van de kom nooit zal zien. Er is zelfs een keuze voor mensen die geen keuze kunnen maken: naar eigen wens iets samenstellen is geen probleem.

bij loes livar

Mijn keuze viel op Livarham: dun gesneden gerookte ham met een verse salade, zongedroogde tomaatjes en afgemaakt met een tapenade van uitgebakken spekjes, pijnboompitten, zilveruitjes en een dressing van kalfsfond. Kiezen is bijna ondoenlijk, want wat te denken van zachte kalfsmuis gemarineerd in groene pepermosterd en dragon met een salade van kappertjes, haricots verts, tonijnmayonaise en grove mosterd? Of gerookte zalm met furikakekruiden (Japans mengsel van gedroogde ingrediënten) en daarbij een salade van taugé met citroenrasp, olijfolie, soja-serehdressing en sesamzaadjes? Ik bedoel maar...

bij loes vitello tonato

Dit is hoe het hoort

De combinatie van smaken was werkelijk een groot feest. Eten is pas écht goed als het een bepaalde gekoesterde herinnering bij je oproept. In mijn geval moest ik denken aan mijn studententijd Spanje. Jaren geleden at ik in Segovia voor het eerst echt goede Spaanse tapas: die eerste hap wist gelijk al mijn zintuigen te raken en daarna was mijn kijk op tapas voorgoed veranderd. Bij Loes raakt ook al je zintuigen- proeven is geloven! Mijn advies voor dit weekend: fiets een eindje om, maak een gezellige wandeling door Historisch Delfshaven en ga lunchen bij Bij Loes.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Noortje 22 Aug 2015, 17:06

Lijkt me een super leuke plek! Alleen benieuwd of je er met mooi weer ook buiten kan zitten??

henk 24 Aug 2015, 8:18

ja hoor Noor ze hebben het fijnste terras aan de haven,en met een bootje mag je ook komen!En een heel fijn publiek,niet zoals ik hier gewend ben!

2 Mei 2016, 13:47

Tip opgevolgd : inderdaad heerlijk op het terrasje, hondje bakje water, gezellige geestige obers en het grootste probleem : wat te kiezen? Werd na veel moeite 2 dingen broodje Vitello Tonnato (zie foto) en een speciale Thaise tonijn, die superlekker was en waar ik goed op gelet heb : die ga ik thuis ook (proberen) namaken en haleerwege de maaltijd ruilden partner en ik van zitplaats en begonnen aan de 2e helft van de ander. Lekkere wijntjes en prijs/kwaliteitsverhouding die zonder meer goed is. Echt een aanrader!!

Lees ook deze verhalen
Trandem opent zondagse wijnbar boven Hofplein

Een pop-up wijnbar op de 10e verdieping boven het Hofplein, daar moet je bij zijn. Ga naar Trandem, maar wees er snel bij.

De Boshut in het Kralingse Bos: net wat spannender dan gemiddeld

Binnenkort opent in het Kralingse Bos De Boshut. Frank Huson en Maaike Groenewegen creëren een plek waar je kan genieten, zonder al te veel poespas.

By Ami Café: de nieuwe brunchplek in de Wijnhaven waar je nooit meer weg wil

De derde in de rij van een reeks opvallende zaken. By Ami Café kiest deze keer voor een middagconcept, aangekleed in savanne-thema. Opent eind oktober.