De Griekse keuken heeft meer te bieden dan gyros. Bijvoorbeeld bougatsa: pakketjes van knisperend filodeeg met zoete of hartige vulling zoals vanilleroom, feta of gehakt. In Rotterdam alleen te verkrijgen bij de Griekse deli Filo-Filo aan de Nieuwe Binnenweg.
Traditionele Griekse snack
Filo-Filo wordt gerund door Stamatis Nonas en Antonis Stefanidis. Ze hebben het goed voor elkaar. Een mooie zaak (met een stenen muur, veel hout, wit en frisse, lichtgroene accenten) en een traditionele Grieks snack die tot nog toe in Nederland vrij onbekend is gebleven: bougatsa. ‘In Griekenland wordt bougatsa de hele dag door gegeten,’ vertelt Antonis. Een bougatsa met vanilleroom besprenkeld met poedersuiker en kaneel vormt, samen met een kop koffie, een rijk ontbijt. De rest van de dag wordt de variant met fetakaas gegeten.

In Nederland is bougatsa verder alleen in Amsterdam te verkrijgen. Niet verwonderlijk dus, dat deze deli in Rotterdam goed wordt bezocht. ‘Vooral mensen uit de Balkan weten ons te vinden,’ vertelt Stamatis. Maar ook steeds meer Nederlanders ontdekken de bougatsa van Filo-Filo. ‘Als ze over de drempel heen zijn, komen ze vaak terug.’ Ongetwijfeld niet alleen vanwege de bougatsa, die uit Griekenland wordt geïmporteerd, maar ook vanwege de tijd en aandacht die Stamatis en Antonis voor elke bezoeker hebben. Wie tijd heeft neemt plaats aan een van de houten tafels; bij mooi weer in de binnentuin. Wie geen tijd heeft kan zijn bougatsa on the go meenemen.
Smaken verschillen

‘Het is grappig om te merken dat iedereen een favoriete vulling heeft,’ zegt Antonis. ‘De vanilleroom en fetakaas is populair onder Grieken. Veel Turken en Nederlanders gaan voor de combinatie van fetakaas en spinazie. En bijvoorbeeld Serven kiezen voor de vulling met gehakt en eten die met yoghurt. Een goede combinatie.’ Of ze zelf ook een favoriet hebben? ‘De fetakaas,’ zegt Stamatis. ‘Ik heb inmiddels zoveel bougatsa gegeten, dat ik er even genoeg van heb,’ zegt Antonis lachend. Ik lach ongelovig terug want dat kan ik me niet voorstellen, maar dat terzijde. ‘Maar we zijn ons aanbod aan het uitbreiden’, vervolgt hij. ‘Nog een paar dagen en dan kun je hier ook terecht voor een bougatsa gevuld met een chocolade-hazelnootpasta.’
Lokale delicatessen

Naast de bougatsa staat er nog meer op het menu. Zoals hartige bladerdeegpasteitjes met worst of met bacon, kaas en tomatensaus, en boerentaarten met kip en prei. Een wand van de deli is bekleed met houten planken. Daarop worden diverse Griekse delicatessen uitgestald. Tahini met sinaasappel, met cacao en met honing. Extra vierge olijfolie. Peulvruchten als linzen, kikkererwten en bonen. Talloze varianten honing. Alles is afkomstig van lokale ondernemers in Griekenland.
Stamatis: ‘We zijn altijd op zoek naar de beste producten. We hebben een contactpersoon in Griekenland en ook familie en vrienden denken mee.’ Stamatis en Antonis gaan ook zelf op pad. ‘We zijn net terug van vakantie naar Athene. We trokken de stad uit om lokale ondernemers te bezoeken en vooral veel te proeven.’ Met resultaat, zo wordt me beloofd. Ik op mijn beurt beloof snel terug te komen voor de bougatsa met chocolade. En voor alle andere Griekse deegwaren.