(Spice) Girl Power in de keuken van Chili Time

Prikkel en test je smaakpapillen met de pittig(st)e curries van Chili Time aan de Westblaak, gemaakt door echte Thaise (Spice) Girls.

13 Sep 2015 Willemijn Dortant

blogger Willemijn studeert cultuursociologie en is als nieuwe inwoonster foodstad Rotterdam aan het ontdekken.

(Spice) Girl Power in de keuken van Chili Time

In de keuken van Chili Time staan vrouwen aan roer. Met hun pittige (curry) pasta's zetten zij menig gast in vuur en vlam. Bij Chili Time immers geen Thai-light variant van gepeperde gerechten. Blussen gebeurt gewoon met rijst, of een lekkere mango-juice. Met kwaliteit curries en een sfeervolle ambiance steekt Chili Time in zowel Kralingen als op de Westblaak de echte Thaise koks naar de kroon. 

Bij Chili Time staat Rotterdam in vuur en vlam

Voor wie ooit in Thailand heeft gereisd zal de vermelding ‘spicy’ bij een gerecht alle alarmbellen doen rinkelen. Immers: zo lief en nederig als de Thai zijn, zo vlammend is hun gebruik van specerijen. In de keuken van restaurant Chili Time wordt aan deze vurigheid niets ingeboet. Reden de pepertjes vermeld bij gerechten serieus te nemen, aldus eigenaar Kenneth. ‘Met de opening van Chili Time Kralingen in 2005 is een spicy tijdperk voor Rotterdam ingeluid. Normaliter passen Thaise restaurants de pepergraad van hun gerechten aan naar Westerse maatstaven. Daarmee verliest de traditionele keuken een stukje authenticiteit. Wij kiezen er daarom voor gerechten in hun originele gedaante te bereiden. Met een bijsluiter (lees: peperindicatie) weliswaar, zodat de ongeoefende proever niet met tranen in de ogen hoeft te zitten. Net als in Thailand wordt elk gerecht bovendien geserveerd met witte rijst. Een beproefde manier om een vurige tong te blussen’, aldus Kenneth.

Na Kralingse kneuterigheid nu ook een Blaakse Boost

Sinds een aantal jaar verovert de Thai cuisine terrein in de Europese horeca. Met haar gezonde imago gedijt de Thaise curry of wok goed in de trend van bewust en verantwoord eten. Kenneth: ‘In Rotterdam hebben zich de afgelopen jaren diverse kleine Thaise restaurants en take-aways geopend. Zo is ook Chili Time Kralingen opgezet, een intiem en romantisch restaurantje met een lokaal klantenbestand en een duidelijke buurtfunctie. Een groot restaurant met een ruimere opzet ontbrak tot op heden’. Met de opening van een tweede vestiging op West-Blaak vorig jaar is Chili Time het eerste Thaise restaurant van Rotterdam met meer dan honderd zitplaatsen. Uiteraard brengt grootschaligheid een andere sfeer. Kenneth: ‘Het is voor ons een uitdaging het warme gevoel van Chili Time in een dorp als Kralingen, ook op een zichtlocatie als Westblaak te creëren. Chili Time Westblaak richt zich vooral op toeristen, grote groepen, feesten en partijen. De locatie is gunstig voor mensen die in het centrum moeten zijn. Onze intentie is dan ook een groter publiek bekend te maken met de Thaise keuken’. En daar horen uiteraard handige publiciteitsfoefjes bij. Van zondag tot donderdag krijgen gasten bij elke driegangendiner de tweede gratis. Een uitgelezen commerciële strategie voor een volle tent, die verrassend genoeg niet resulteert in de massaliteit van een Oosterse All-You-Can-Eat. Net als op de Oude Dijk, betovert ook Chili Time Westblaak met een paradoxale combinatie van Zen-sereniteit vs. pikante smaakprikkelingen.

Opgepast: de Spice Girls zijn met kwaliteit gewapend

1Spice Girl kokkin bij Chili Time

In de keuken van Chili Time zwaaien vrouwelijke koks de scepter. Pittige dames, getuige hun deskundig gebruik van Thaise curry-pasta. Kenneth: ‘Echte killers! Als we met het personeel eten zie ik het vaak gebeuren dat deze dames hun eigen portie nog een tikje pittiger maken. Ik laat me niet uitdagen, maar het staat onze gasten natuurlijk vrij om de strijd met onze Spice Girls aan te gaan’. Als ik Kenneth vraag wat Chili Time een bezoek waard maakt is zijn antwoord unaniem: ‘Onze gerechten zijn nog beter dan dat je ze in Thailand zal krijgen. Ik ben zelf in Thailand geweest om te proeven en inspiratie op te doen, maar ik verzeker u zonder arrogantie dat de smaak van onze curry’s werkelijk beter is. Uiteraard hebben wij goede koks, maar dat is slechts een onderdeel van de succesformule. Het ware geheim? De beste currypasta’s van Thailand worden geëxporteerd naar Europa en Amerika. Daardoor beschikken Westerse koks veelal over de beste en meest smaakvolle ingrediënten, waar de Thai zelf nemen genoegen met tweederangs curries. Nog steeds lekker, maar niet zo intens van smaak.’

Smaakharmonie zowel uit als thuis

1Chili Time gerecht met tauge

Bij Chili Time staan uiteraard commerciële klassiekers op de kaart: Thom kha Kai (kokossoep); papaya salade, kleefrijst met mango, en Phad Thai (Thaise bami). Kenneth: ‘Dit zijn bekende gerechten die tegenwoordig ook te bereiden zijn met Wereldgerecht home-kits. Wilt u echt iets anders proberen, dan raadt ik u de specialiteit van het huis aan: Kaeng Phed. Dit is een milde rode curry, bereid met licht-pittige chili’s, verse spinazie en kokossaus. In dit gerecht komt de verfijnde harmonie van de Thaise keuken perfect terug: het pittige van chili met het romige van kokosmelk. Ook onze koude specials zoals Yam ped yang (geroosterde eend in zoete tamarinde saus) laten u proeven hoe uitgebalanceerd de compositie van smaken in een Thais gerecht hoort te zijn’. Ook het proberen waard: de sapjes van Iam Superjuice, eerder al gespot in Aziatische toko’s. Ogen in hun blik-vorm als een eenvoudige Fernandez, maar geven wel degelijk een bijzonder fruitige sensatie. Naast een diner buiten de deur, verzorgd Chili Time ook take-away en thuisbezorgd-diensten. Hiervoor geldt dezelfde kaart tegen een lager tarief, maar ook een stukje meer fantasie van uw zijde om de Thaise beleving te creëren. De luxe u in een Thais sprookje te begeven maakt een bezoek aan Chili Time dan ook zeker de moeite waard. Voelen dat u niet droomt? Een hapje chili breng u weer met beide voeten op de grond.

 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De titelstrijd voor de Rotterdamse Favoriete Nieuwkomer van 2025 gaat van start!

Wie wordt de Favoriete Nieuwkomer 2025 van de Buik van Rotterdam? Dat is aan jou! Bekijk hier de lijst met genomineerden voor 2025.

Dit wil je niet missen: lees hier alles over editie 3 van de Buik Magazine

De 3e editie van de Buik Magazine is gelanceerd en we praten je bij over deze superdikke glossy vol mooie verhalen over de foodcultuur in onze vier steden.

Glasz in Rotterdam: Franse finesse op open vuur en service die straalt

Bij Bar Glasz aan het water in Hillegersberg kom je voor goed Bretons eten, fijne service en mooie wijnen. Kortom: een totaalplaatje.