Tussen Café de Zondebok en coffeeshop Witte de With kun je Casa Thai vinden. In 2022 opende het Thaise restaurant de deuren en sindsdien zit het constant stampvol. Bij dit restaurant word je uit je comfortzone gehaald en vind je niet alleen traditionele maar vooral moderne Thaise gerechten.
Evolutie van de Thaise keuken

Eigenaren Antonio en Akkarima vonden het tijd voor een Thais restaurant waarbij de Thaise keuken net zo evolueert als bijvoorbeeld de Japanse keuken. “Thaise mensen zijn heel erg van stick to the recipe, maar wees open-minded als je hier komt”, vertelt Antonio, die zelf niet Thaise maar Surinaams-Chinese roots heeft.
Akkarima, met wie Antonio al tien jaar samen is, is wel Thaise. “Maar ik vind de Thaise keuken wel het lekkerst van heel Azië.”
Bloesemtakken binnen en terras op de Witte de Withstraat

Hoewel je binnen onder prachtige, roze bloesemtakken of aan de spectaculaire bar kunt zitten, kiezen wij voor een andere topplek: het terras waar je nog heerlijk kunt genieten van de avondzon. Het is druk in de Witte de Withstraat en ook het terras van Casa Thai zit vol met tevreden gasten.
Bij aankomst krijgen we meteen de vraag: “Zoet, zuur, bitter, pittig, waar houden jullie van?” En op basis van je voorkeuren zorgt de zus van Antonio dat je de lekkerste cocktails voor je neus krijgt.
Prachtige cocktails

Binnen een mum van tijd staan twee prachtige cocktails voor ons neus: een hele zachte zomerse met kokosrum, vanille en limoen en een licht pittig met mango, sinaasappel en citroen. Het zou zonde zijn als je het eten bij Casa Thai zou overslaan, toch is een avondje lekker cocktails drinken hier zeker geen slecht plan.
Niet lang nadat de cocktails zijn geserveerd, worden ook de eerste twee gerechtjes op tafel gezet. We laten ons verrassen en krijgen gamba’s met traditionele Thaise saus die zout en tegelijkertijd fris van smaak is. Ook krijgen we een crispy chicken salade met munt, koriander en dille. De kip is heerlijk mals en gemarineerd in limoen, vissaus en chili.
Thaise menukaart met gerechten buiten de comfortzone

De hele menukaart is door Antonio samengesteld. “Ik ga meerdere keren per jaar naar Thailand om te sparren met andere chefs”, vertelt Antonio. “Ik ga maar heel kort, want ik wil niet te lang weg zijn van het restaurant.”
“We veranderen onze menukaart elke twee maanden. Die pad thai, viskoekjes en saté hebben we nu wel gehad, het waren onze best verkochte gerechten. We willen mensen een beetje buiten hun comfortzone laten treden en dingen laten proberen die ze niet kennen.”
Thaise noedelsoep en viscurry

Een van de gerechten die in Nederland bijna niet te vinden is, is de Thaise noedelsoep die geserveerd wordt met vissaus en chili, zodat je ‘m precies naar eigen smaak kunt bijstellen. Met kippenbouillon met rijstnoedels, limoen, daiko en krokant vet hebben we nog nooit zo duidelijk de vijfde smaak umami kunnen proeven als in dit gerecht.
Verder mochten we een geweldige pittige viscurry proeven met gember, kokos, Thaise basilucum en kurkuma die geserveerd wordt met rauwe sperziebonen, noodles en taugé die je kunt toevoegen om de curry minder pittig te maken. Precies zoals het in Thailand ook geserveerd wordt.
Voor Antonio, die hiervoor bij sterrenzaken als Zeezout, FG en Fitzgerald heeft gewerkt, is dit zijn favoriete gerecht. “Veel mensen vinden dat het een aparte smaak heeft, je moet ervan houden. Het is heel sterk van smaak, maar dat vind ik juist lekker.”
Vaste gasten uit Rotterdam en van heinde en ver

Als toetje krijgen we mango sticky rice met een groene, dunne pindasaus. De mango is goed rijp en daardoor lekker zacht en zoet. Verder krijgen we gebakken banaan met kokosijs, munt en gekarameliseerde suiker waarbij we nog net het bord niet aflikken. Hoewel we niet echt toetjesmensen zijn, zouden we echt bakken van die crunchy gekarameliseerde suiker op kunnen.
Als Antonio zijn gasten gedag zegt, horen we vaak: ‘Tot snel!’ Antonio: “We hebben hier heel veel vaste gasten die bijna elke week langskomen. Veel gasten komen niet eens uit de buurt van Rotterdam en reizen speciaal voor ons hier naartoe.”
“De waardering en erkenning die ik van hen krijg, geven me zoveel motivatie. Het moment dat ik ze met een lach weer richting huis zie gaan, zorgt ervoor dat ik hier graag zeven dagen in de week sta.”