Midden op de bruisende Witte de Withstraat in Rotterdam vind je het gezellige no-nonsense eetcafé Opa. Warm verlicht, met knusse houten tafels en een prachtige kroonluchter is het een heerlijke plek om aan te schuiven. Eigenaren Iris en Jan verwelkomen je met een flinke dosis Rotterdamse gezelligheid en serveren hier lekkere, stoere gerechten. Dit is eten waar je blij van wordt!
Levendige en gezellige sfeer

Het is donderdagavond wanneer ik met zus en partner in food-crime de fiets pak richting eetcafé Opa. Zoals gebruikelijk is de Witte de With druk en gezellig en loopt het dinerende publiek gemakkelijk over in het uitgaanspubliek. Dat komt overigens goed uit want bij Opa kan het allemaal: van een drankje aan de bar tot een avondje tafelen bij kaarslicht, of van een afzakkertje op het terras tot voetjes van de vloer. Wanneer we aankomen zit het restaurant binnen bomvol met een divers gezelschap en aangezien het lekker weer is besluiten we op het verwarmde terras eerst maar eens een drankje te pakken.
Huisgemaakt en biologisch
Op de kaart staan simpele gerechten zoals saté van kippendijtjes, hamburgers van de Lindenhoff, een seafood bucket van gewokte schelpjes en garnalen en een goed gegrilde biefstuk. Eigenaresse en gastvrouw Iris heeft daar een duidelijk idee bij: ‘We doen hier niet aan veel poespas, maar serveren rustieke gerechten die gewoon goed en écht lekker zijn.’ De ingrediënten zijn met zorg uitgekozen, seizoensgebonden en biologisch. ‘Veel is huisgemaakt en met zorg bereid. Die liefde proef je in alles wat we hier serveren.’
We kiezen ervoor om zowel tijdens het voor- als hoofdgerecht te ‘delen met Opa’. Ideaal voor twijfelaars, want met deze optie voor twee personen krijg je van alle gerechten een mini versie voorgeschoteld. Wees gewaarschuwd: Opa is niet zuinig met de plating dus met een delen voor twee kan er makkelijk nog een derde persoon aanschuiven.
Smaakvol eetfestijn
Als voorafje krijgen we brood van het Vlaamsch Broodhuys, met gezouten roomboter en een bol gepofte knoflook. Erg lekker voor het stillen van de grootste trek en een origineel alternatief voor het gebruikelijke stokbroodje kruidenboter. Het voorgerecht wordt gepresenteerd als een soort high tea met feestelijk opgemaakte bordjes op een niet zo handig, maar wel heel vrolijk serveerrekje.
De ossenworst van de Lindenhoff met mosterdmayonaise is heerlijk zacht, het prikkertje met salami, olijven, gedroogde tomaten en artisjok is lekker friszuur en ook het Hollandse garnalenkroketje met truffelmayonaise valt in de smaak. Het uiensoepje mag wat ons een beetje meer pit hebben, maar de tonijnsteak met gegrilde groenten, de hummusdip met crudités (sjiek de piek voor gesneden groentjes om mee te dippen) en de olijvensoepstengel met rauwe ham maken dat weer helemaal goed.
Omdat we weten dat er nog een hoofdgerecht in dezelfde stijl moet komen doen we het wat rustiger aan en proeven we slechts een klein hapje van de blauwe kaas met honingsiroop en de crostini met blauwe kaas, dadels en Serranoham. Klassieke smaakcombinaties, maar wel gerechtjes die wat stevig op de maag liggen.
Stoere en stevige kost
Het hoofdgerecht wordt minstens net zo feestelijk gepresenteerd als het voorgerecht en belooft wederom een smaaksensatie te worden (ook om ons heen horen we de nodige oeh’s en aah’s zodra de borden op tafel komen). Onze favorieten zijn het perfect gegrilde stukje biefstuk met baconglaze, appelcompote uit eigen keuken en de vers gesneden frieten. Ook de sappige ongepelde garnalen met knoflook en chili en het frisse slaatje zijn een hit. Het sateetje van kippendij is perfect gegaard, maar de pindasaus heeft een behoorlijk stevige kokos-kick en is dus iets smaakgevoeliger. De meningen zijn verdeeld over het lams-merguesworstje: mijn tafelgenote vindt hem heerlijk, maar zelf vind ik hem net als het kleine hamburgertje van de Lindenhoff iets aan de droge kant.
Sensationele snicker-bar

Volgens eigenaresse Iris mogen we de tent niet verlaten zonder eerst de zelfgemaakte snickers-bar van chefkok Renate te proeven. ‘Hij is zwaar maar zo genadeloos lekker. Ze heeft er een tijd over gedaan om hem te perfectioneren, maar hij is echt fantastisch.’ Deze aanbeveling konden we niet in de wind slaan en gelijk had ze: ondanks de knallende broekknoopjes gaat de hele bar met chocolade, donkere karamel en pinda’s onder het genot van een espressootje naar binnen. Terwijl het buiten donker wordt en de zaak nog steeds vol is, genieten we daarom met ons laatste drankje nog wat langer van deze smaakvolle, oergezellige avond.