Met ingang van deze maand schrijft Bistrobar Binnenrotte een nieuw stukje culinaire geschiedenis aan de Hoogstraat. Puttend uit de bulk aan culinair werk in de boekenkasten van de Rotterdamse Bibliotheek wordt een ode gebracht aan het kookboek. Elke maand beproeft chef-kok Stephan Oliviera de recepten uit een kookboek van een uitgelichte sterren-chef. Koken uit een boekje dus, met de instructies van Gordon, Jamie of Sophia Loren.
Cooking with the stars

De tijd dat koken met grootmoeders kook-schriftje volstond, is niet meer. Lekker lezen was nog nooit zo hip. Anno 2015 kook je namelijk met Herman den Blijker of Sonja op je aanrecht. Reden voor een Ode aan het Kookboek, zo besloot Bistrobar Binnenrotte. Vanaf 1 oktober zal de keuken van Bistrobar Binnenrotte zich door wisselende sterren-chefs de les laten lezen. Maandelijks worden één of meerdere bijzondere kookboeken van deze chef uit de het boekenrek gelicht om de kaart van Binnenrotte met een wekelijks wisselende star-dish te verrijken. Het beproeven van een recept was nog ooit zo letterlijk. Cooking with the stars dus in de Buis-Bibliotheek en trying voor slechts 15 euro.
Read and Eat: van gevulde boekenkast, tot buik

De Ode aan het Kookboek illustreert de samenkomst van boek en bistro bij het in mei geopende Bibliotheek-restaurant. Mede-eigenaar Ernst Hoogenboom licht toe: 'Wij onderscheiden ons t.o.v. andere restaurants in Rotterdam doordat wij direct in verbinding staan met Bibliotheek Rotterdam. De Bistro en de Bibliotheek hebben elkaar nodig. 2015 is een pilotjaar, in 2016 gaan we nog intensiever samenwerken. Méér optredens, méér activiteiten. Ik kijk er naar uit!' Vanaf september organiseert Bistrobar Binnenrotte reeds elke dinsdag een stadwandeling langs stads literaire hoogtepunten, uiteraard met knapzak vol proviand. Voor de Ode aan het Kookboek wordt opnieuw literaire expertise ingeroepen. Ernst: 'De Bibliotheek Rotterdam heeft meer dan 100 kookboeken beschikbaar gesteld voor inzage in de Bistrobar. We zijn apetrots op onze goedgevulde boekenkast, met kookboeken naar ieders smaak. Van ‘Rutger bakt feestelijk’, tot ‘Koken con Amore’ door Sophia Loren: onze gasten kunnen ‘lekker’ lezen tijdens hun bezoek aan ons restaurant en, wanneer geïnspireerd, zelfs een kookboek lenen. Onze Bistrobar Binnenrotte is namelijk sinds kort een regulier uitleenpunt van de bibliotheek.'
Wie kan lezen, kan ook koken

Foto: chef Stephan Olivera
De eerste ode zal chef-kok Stephan Oliviera brengen aan meester-kok Gorden Ramsey. In oktober kookt Oliviera recepten uit ‘Het geheim van de chef per seizoen’, in november en december zijn dat de kookboeken van Julius Jaspers en Angélique Schmeick. Na afloop van een diner ontvangen gasten het menu én bereidingswijze op papier mee naar huis. Ernst: 'We hopen dat gasten niet alleen een goede ervaring, maar ook inspiratie voor in eigen keuken mee naar huis nemen. Mens zegt wel eens: wie kan lezen, kan ook koken. Een uitdaging dus voor wat in de Bistrobar naar meer heeft gesmaakt.'