Deze zomer maakte het hippe Vietnamese restaurant Little V op het Grote Kerkplein in Rotterdam een flinke groeispurt met de toevoeging van nieuwe streetfood gerechten en cocktails aan de kaart. Het uitbreiden met een echte courtyard en een doordeweekse lunchmogelijkheid blijkt een groeispurt zonder pijntjes te zijn geweest. Een volwassen V in Rotterdam centrum blijft intiem, sfeervol en smakelijk als een authentiek steegje in Ho Chi Minh City.
Samen smikkelen van subtiel streetfood

Intieme hoekjes en shared-dining: zó ziet een Vietnamese Courtyard uit. Met de toevoeging van ronde tafels en knusse nisjes tijdens de uitbreiding van afgelopen zomer, is eten bij Little V sinds juli dit jaar een extra sfeervolle verrassing. Eten doe je samen in (Klein) Vietnam, dat wil zeggen met chop-sticks én goed gezelschap. Een gezellig avondje dineren in Vietnamese stijl behoeft in feite slechts drie basis ingrediënten: tijd, trek en de nieuwsgierigheid om van een keur aan kleine gerechtjes te proeven die in het midden van de tafel worden uitgestald. Voor laatstgenoemd vereiste heeft Little V haar kaart dan ook ge-upgrade met streetfood snacks en enkele nieuwe vis/vlees/soep gerechtjes. De koks van Little V zijn daarmee duidelijk de kinderschoenen ontgroeid.

Drie nieuwe must-try’s zijn de Be Nuong (dungesneden kalfskotelleten met zwarte peper), Buhn Rieu (krabbouillon met garnaaltjes en rijstvermicelli) en Tom Noung (gegrilde gamba’s). Zoals we gewend zijn van de Vietnamese keuken betreft ook de nieuwe kaart een verwennerij van verfijnde smaken. Matig gebruik van peper en zoet-zure subtiliteit laten de gerechtjes licht op de maag vallen. Ruimte daardoor om (je buurman) van alles te laten proberen. Het blijft fascinerend hoe heerlijk Vietnam de frisheid van limoengras, het zoete van suikerriet en het zoute van vis- en sojasaus weet samen te brengen. Niet zo’n fan van koriander of pittige saus? Geen punt, want specerijen worden als garnituur geserveerd. Mijn favoriet blijft de Bun Chay; een traditionele vermicelli-bowl met krokante loempiaatjes en gegrilde groente. Een bak waar je u tegen zegt, maar die bij de laatste hap nog steeds naar meer smaakt.
Een Little Lunch(box) op een vergroot terras
Naast een nieuwe inrichting (tot stand gekomen in samenwerking met Maxwan Architects + Urbanists) en kaart heeft Little V ook haar deuren naar het Grote Kerk plein geopend. Een vergroot terras leent zich perfect voor een lazy lunch met het geluk van een najaarszonnetje. Was lunchen voorheen alleen mogelijk in de weekenden, vanaf juli is de keuken dagelijks geopend vanaf 12.00 uur. Ook voor de lunch biedt V een rijke keuze aan street snacks, Bahn Mi (broodjes), soepen en salades. Geen zin om te kiezen? Een Street Style Lunchbox met daarin vier verschillende gerechtjes biedt een uitkomst. Vegetarisch is mogelijk, dus maak je dieet-wensen geen verrassing voor de kok.
Uncle Ho mag best een beetje Hipster zijn
Bij de vernieuwde V wordt authentiek moeiteloos gemixt met een vleugje glam. Traditioneel streetfood eet je nu met een fancy cocktail on the side. Vietnam conservatief communistisch? Bij Little V mag Uncle Ho best een beetje hipster zijn. Geuren en smaken uit de straatcultuur van Vietnam in een Up-Town cocktailglas dus. Het Vietnamese fingerfood blijkt zich goed te laten combineren met een Drunken Master (bourbon, lemon en mint) of Crazy Monk (fruitige mix van Mandarin Napoleon met gember, citroen en sinaasappel). Een dampende tip van de barman: de Copper Kettle. Vietnam meets Schiedam in, jawel, een koperen ketel waaruit een mix van Ketel One Vodka, prosecco, lemonjuice en elderflower wordt geschonken. Liever een alcoholvrije versnapering bij je (brakke) lunch? Good Morning Vietnam (jus d’orange, kiwi en mango) belooft vast een verkwikkende wake-up call te zullen geven.