Samen met mijn huisgenootjes spring ik op de fiets, op weg naar de Veerhaven. Daar vinden we restaurant Quartier du Port. But wait, there is more than meets the eye. Kookstudio, hotel, kunst van eigen personeel en rasechte stadsvertegenwoordigers. Het houdt niet op. Maar eerst: bubbels!
Tijd voor verwennerij
Voor alles is een tijd. Lente of herfst. Salades of desserts. Low-budget of luxe. Nu is het tijd voor bergen bladeren, zoete smaaksensaties en fijne verwennerij. Het is tijd een moment te pakken om met vrienden, je lief of ouders en een mooie avond te prikken en eens goed de tijd te nemen.
Bubbels
Met een glas Cava en een glas Badoit, observeren we de grote ruimte met hoge plafonds en authentieke bar. Het restaurant is ruim opgezet en heeft een klassieke inrichting met hier en daar een verrassend element. De keuken verschuilt zich achter een prachtige bewerkte houten wand waar vóór de verbouwing van het pand zeelieden hun zaakjes afhandelden. Wij hebben een tafeltje bij de hoge ramen, uitkijkend op Quartier’s eigen stadstuin, waar bij lekker weer ook tafels worden uitgestald.
Rozemarijn en de Noordzee

Het verse brood met rozemarijn is een recept van het huis en verbazingwekkend lekker. Of het aan onze trek lag of aan de kwaliteit, het aanbod om een brood mee te nemen voor ‘de brunch van morgen’, konden wij na proeven niet meer af slaan. Koop een brood en geniet een dag later nog na van je avond. De kaart zorgt, ondanks haar wisselende keuzemenu voor veel twijfel. Bij het lezen begin je te watertanden van de seizoensgebonden samenstellingen. Naast de jaargetijden verandert de kaart ook gemiddeld elke maand, wat zorgt voor een afwisselend aanbod en een overdaad aan opties omzeilt. Robbert Huizinga, de chef van het restaurant, schotelt ons de zoetzure Noordzee makreel voor en zo zet ons genot zich voort.
Komt van Zuid, dus kijk maar uit
Terwijl de crème soep van linzen voor ons neus wordt gepresenteerd, verzorgd André Pausma een nieuw glas wijn. Wij laten ons door deze rasechte Rotterdammer graag leiden. Met de woorden ‘Ik komp van Zuid, dus kijk maar uit’, heeft hij ons hart gewonnen en met ons vele anderen. André kent zijn gasten en hoeft vaak niet te vragen wat men wil. Hij kiest de wijnen uit en zonder er lang bij stil te hoeven staan, wordt de hele avond perfect verzorgd.
Dichtende chef

Ondertussen bij het hoofdgerecht aangekomen, merken we dat we al aardig verzadigd beginnen te raken. Dit is positief, aangezien luxe eten vaak kan betekenen dat je na afloop nog een frietje om de hoek wilt halen. De gegrilde fazantenborst voor mijzelf en de gebakken kabeljauwfilet met pastinaak voor mijn huisgenootjes zijn wederom prachtig van buiten en verrukkelijk van binnen. Aangezien we rossig en verkwikt nog geen ruimte voor dessert hebben, neemt André ons mee voor een rondleiding. We zijn lange natafelaars en daar is gelukkig de tijd voor. Terwijl de geuren van verse vis en gestampte kruiden op de trap ons tegemoet komen, horen we Sieberen Meerema, de chef van de kookstudio, uit eigen schrijfbundel keukenpoëzie voordragen aan zijn gasten. Hier kunnen groepen zich aanmelden om een avond lang onder het genot van een fijne wijn, zowel creatief te zijn met geest als met ingrediënten. Sieberen laat het namelijk niet bij een avondje taart bakken, maar creëert een avond vol sensatie, wat duidelijk te zien is bij de groep die er zit en wij om de hoek gluren.
Verzadigd en verkwikt

Na de veelzijdigheid van Quartier du Port geproefd en gezien te hebben, kunnen we het niet maken de desserts niet te proberen. Kwarkbavarois met kweepeercompote en Arnhemse meisjes met pandanrijst en stoofpeertjes zijn de kersen op onze taart en tevens onze afsluiters. Om half 12 lopen we verzadigd, verkwikt en aanmerkelijk aangedikt het restaurant uit. Het team, bestaande uit gepassioneerde kenners en leergierige studenten, wenst ons nog een heerlijke avond. Ach, deze avond kan nu toch niet meer stuk.