Vertrouwd genieten bij Café Donner

Ook op de nieuwe locatie aan de Coolsingel blijft het vertrouwd genieten in Café Donner. Nu zelfs met gebak van Lesley Rubenis, finaliste van 'Bake my Day'

5 Dec 2015 De redacteuren Rotterdam

blogger De redacteuren van De Buik van Rotterdam hebben één ding gemeen: ze praten de hele dag alleen maar over eten en drinken, en waar ze dat doen en wanneer.

Vertrouwd genieten bij Café Donner

Rotterdam, een van de vijf populairste steden ter wereld, behoudt een van zijn iconen: boekhandel Donner. In 1912 kon je er nog geen kopje koffie krijgen, maar in 2005 is daar met de komst van Bagels & Beans verandering in gekomen. Sinds 2014 zetelt de boekhandel als zakelijke anti-kraak in een rijksmonument aan de Coolsingel en sinds kort weten we dat ze blijven! Voor het echie. Dit geldt gelukkig ook voor caf Donner.

De doorstart na het faillissement van Polare in 2012 bleek een succes en het caf ook. Laurent Schandrin, eigenaar van het caf, zegt dolblij te zijn dat het zowel de boekhandel als het caf uiteindelijk gelukt is om voort te bestaan. Waar Donner hulp kreeg via crowdfunding, kreeg Caf Donner steun uit een andere en eigenlijk verrassendere hoek: Mark Pieters van Makro Vianen hielp met de doorstart van het caf door voor meubilair, servies en kookgerei te zorgen.

Hoofdfoto door Jeroen Mooijman

Vertrouwd drinken en eten

foto Jeroen Mooijman DSC 9909 1

Een cappuccino meneer? vraagt de serveerster aan een klant, die met een krant onder de arm en een rode koptelefoon om de nek met ferme tred binnenwandelt. Natuurlijk, is het glimlachende antwoord. Dat krijg je als, zoals ze het zelf zeggen, het 'gehele oude team van de vorige lunchroom nu op de vloer (staat) van het nieuwe Caf Donner'. Vaste gasten weten hun favoriete caf duidelijk nog te vinden.

De atmosfeer

foto Jeroen Mooijman DSC 9944 1

Hoe kwam ik de eerste keer binnen aan de Coolsingel? De strakke, wat valige vlakken van de borden DONNER, die je via een betonnen trap het gebouw in leiden, staan in verrassend contrast met de warme entree. Via een brede ingang beland je in een cocon van zachtheid en sereniteit. Je slaat linksaf en loopt over het vrolijke, geluiddempende blokkentapijt langs tafels met leescadeaus en langs boekenkasten vol lekker ruikende en in hun cellofaan glimmende nieuwe boeken. Vlak voor het caf staan tweedehands boeken en publicaties uit het antiquariaat opgesteld. Rechts daarvan stuit je op de zeker vijf meter lange, oranjerode glanzende leestafel. En dan, wat ik al van verre had geroken: koffie!

Net verhuisd en weer verbouwen

Zit je net, moet je alles weer omgooien. Nu Donner en het Caf definitief blijven, gaat er uitgebreid worden van 1000 vierkante meter naar 1700 vierkante meter. Schandrin vertelt dat vr die renovatie rond is, zowel de boekhandel als het restaurant twee keer intern gaan verhuizen. Dat wordt weer sjouwen, terwijl de verkoop gewoon doorgaat.

Late lunch met vegetarische soep

De Buik nam deze week een verlate lunch en koos daarbij voor de mosterdsoep, gevolgd door een appelbol bij een kop koffie. Ik was best nieuwsgierig naar het gebak. Dit wordt om zes uur s ochtends gebakken door Lesley Rubenis, finaliste van Bake my Day. De soep ook mt spekjes te bestellen - is goed op temperatuur, heeft een lekkere mosterdsmaak en is heerlijk romig. Ze geven er je er een flinke mep brood bij. Pietsje minder zout en hij was f geweest.

De appelbol, die smaakte! Hij wordt warm opgediend en ik proefde rozijnen (geweekt in een beetje rum, of verbeelde ik me dat?), zachte, hete, zoete appel en amandelspijs. Helaas blijkt de koffie een ander verhaal. Je wordt enerzijds echt verwend met een kop zo groot dat je er gemakkelijk een roman bij uitleest. Maar bitter. Toen ik dat aan de serveerster vertelde, zei ze dat het hun bekend was, want het koffieapparaat stond niet goed afgesteld. Hier ligt een aandachtspuntje voor de serviceverlening, lijkt mij. Dit geldt helaas ook voor de bediening. Soms word je meteen geholpen, andere keren krijg je geen contact met het personeel omdat het niet goed de zaak rondkijkt. Gelukkig zijn er meer dan genoeg fijne redenen om het caf te bezoeken.

Welkome extras

Donner gebakjes cafe Jeroen Mooijman

Caf Donner levert gebak op bestelling. Als je twee dagen tevoren je bestelling doorgeeft, kun je gebak mee naar huis nemen. Verder kun je heerlijke verse sappen bestellen en is alles met biologische producten bereid. Tot slot is de afwezigheid van muziek een welkome afwisseling in de Rotterdamse horeca. Rotterdam bruist en leeft en waar in andere cities minuscule kerkjes soms onverwachte stilteplekjes blijken, vervult Donner Caf hier deze goddelijke rol.

Te verwachten

Eten van recepten gekookt door Laurent Schandrin zelf, uit nieuw uit te komen kookboeken bij Donner. Blijf daarvan op de hoogte via de PR van Donner.

Foto's door Jeroen Mooijman.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De beste kapsalon van Rotterdam volgens de lezers van de Buik

Friet, shoarma, gesmolten kaas, salade en knoflooksaus: dit zijn de beste kapsalons van Rotterdam volgens de lezers van de Buik van Rotterdam.

Lake Seven: eten en avontuur aan het water

Voor wie even wil ontsnappen uit de stad, maar wel beleving en eten op maat wil, is Lake Seven aan de Zevenhuizerplas de juiste eatertainment plek.

Mango lassi, pani puri en meer: een avond bij Bombay Curry House

Ontdek Bombay Curry House: klassieke en verrassende Indiase gerechten, verse naan, tandoori en heerlijke mango lassi.