De beste 北京烤鴨 van de stad komt bij Chung op het bord

Hoezo, oliebollen? De beste pekingeend van de ganse natie komt bij restaurant Chung in Rotterdam op tafel. De kenners zeggen het, en wij geloven het.

2 Jan 2014 Wim de Jong

blogger Wim is mede-oprichter van De Buik en was er tot 1 juli 2015 aan verbonden.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Chung

Noordmolenwerf 171, Rotterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: Centrum Keuken: AziatischFusionChinees Prijsniveau: Wat duurder Bekijk restaurant

De beste 北京烤鴨 van de stad komt bij Chung op het bord

De Chinese keuken is volop in ontwikkeling in Rotterdam. De afhaalchinees verdwijnt, en ervoor in de plaats komen allerlei spannende Chinese/Aziatische eethuisjes en specialiteitenrestaurants. Iedere jonge Chinese chef kiest daarbij voor een andere insteek. Chung Liu, van het naar zichzelf vernoemde restaurant Chung, is een van hen.

Chung? Yep, Chung. Moet je geweest zijn hoor, want in de twee jaar van zijn bestaan is het restaurant al tot ver buiten de gemeentegrenzen geroemd. En mocht er niet meteen een belletje bij je gaan rinkelen, de plek van het restaurant zul je in elk geval wel kennen. Op de Noordmolenwerf. Dat Rotterdamse grachtje bij de Meent, en dan dat houten paviljoen in het midden ervan. Ja, dat. Eerder zat er Four Seasons. Ook een fusion-Aziaat, net als Chung nu.

We hebben hem op de scheepsradar ja. En wat doet Chung Liu op die wharf? Hij kookt er Aziatisch met een Europese twist, zoals hij het zelf noemt. Dat onderscheidt hem weer van andere eigentijdse Chinese vakgenoten die elders in de stad voor zichzelf beginnen en hun niche zoeken in strikt-Aziatische fusion, in dim sum-tentjes of in de herontdekking van de traditionele sichuankeuken. Chung Liu's menukaart maakt het nodige over zijn stijlvermenging duidelijk: runderbavette met Japanse misosaus, canard à l'orange op Chinees-Franse wijze, vongole, tempura, en tonijn met Spaanse salsa én wasabi. Kortom, er kan en gebeurt van alles in de keuken van Chung Liu, en de kenners begrijpen het klaarblijkelijk. Chung scoort tenminste hoog in Lekker en op de ranglijsten van de Gouden Pollepel en de Gault Millau. Het kooktijdschrift Delicious riep de pekingeend van het restaurant bovendien uit tot de beste van het ganse land.

Gans...?! Gans? Hè? Wie zei er gans...?!

Laat maar. Wat maakt Chungs eend zo bijzonder? De eend wordt gemarineerd in azijn, suikerwater en vijfkruidenpoeder, daarna secuur slow voorgegaard en met veel zorg geglaceerd. In totaal wordt de eend liefst 90 keer bedropen voordat hij, wat Chung Liu betreft, pas écht lekker knapperig in zijn jasje zit. Liefhebbers, zegt de chef, komen werkelijk van heinde en verre om zijn eend te proeven. Kijkt u maar even mee: daar komt bijvoorbeeld Jan de Hoop gewoon de zaak binnen hoppen. De gevierde Hilversumse RTL-nieuwslezer is fan van-het-eerste-uur van de pekingeend van Chung. Dag Jan, eh meneer!

En goed voorbeeld doet hier zeker volgen? Tja, wie durft er nog een bordje vongole te bestellen als je in een restaurant zit met de beste pekingeend van de gehele natie? Wij niet. Voor € 35,- p.p. kiezen we het tweepersoons eend-arrangement. Gevulde pannenkoekjes vooraf, halfwarme eendenbouillon met gerookt borstvlees en azijn als tussengang, en vervolgens een hoofdgerecht van deze loopvogel, op drie verschillende manieren bereid. A l'orange, gewokt met paprika en paddenstoelen, en traditioneel in een rode port met soja. Noedels en nasi als supplementen.

Lekker? Zeker wel. We vonden alleen de soep wat vettig, alsof je per ongeluk een jus kreeg voorgezet in plaats van bouillon. Te veel filmgevoel op de tong, zeg maar. Maar wij weten ook lang niet alles van de Chinese keuken, en dit was volgens de serveerster toch echt zoals de Chinezen zelf het blieven. Oké dan, moeten ze het zelf ook maar weten. Fijne bediening trouwens! Ook Chung Liu is een prima gastheer. Hij neemt ruim de tijd voor je om een en ander over zijn aanpak te vertellen, en zijn kennis van wijn/spijs-combinaties werkt aanstekelijk. Hoewel onze goede voornemen toch serieus was om op 1 januari even te stoppen met alcohol, dronken we op Chung Liu's advies alsnog een glaasje Italiaanse Bel Noce van de primitivodruif bij onze eend. 

Goeie start van het nieuwe jaar? En of. Al stoppen we nu voor een maandje of zes met pekingeend, en komen we in het voorjaar bij Chung Liu voor iets anders terug. Dan is ook het terras van het restaurant weer open en eet je buiten op een erg mooi plekje in de stad. Net Amsterdam dus, zo aan zo'n lief grachtje. (Grapje.) Tot dan Chung Liu!

 

 

 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

ASIA GASTRONOMICA 3 Jan 2014, 11:54

Zie evt. ook http://www.asiagastronomica.com/search/chung

Sil van der Bijl 10 Nov 2014, 13:24

Gisteravond met vriendin en zoontje van 7 uitgebreid genoten van de inspanningen van Chung en zijn brigade voor en in de keuken.Een welkome aanvulling aan het spectrum van chinese fijnproeverij die de hollandse kost als tjap tjoy en foeyang hai ontstijgt. Zoonlief vond de oesters met zwarte bonen paste “iets te overheersend..” En ik was aangenaam verrast door zijn commentaar. “Hoe kan het beter ?”, vroeg ik hem. “Nou, zei hij, of de oester die je kiest moet iets groter zijn want dan proef jij die meer, en dan niet te lang in de oven en iets minder zwarte bonensaus..!”“Mag papa dan ook een klein stukje van die mooie dim sum die je hebt besteld proeven ?” . Maar daar kreeg ik uiteraard geen kans toe. “Bestel zelf maar..”.Of anders van de tigergarnalen in tempuradeeg op een zalf van zoete aardappel ? Een halve teelepel kon er af; lekker jong !.Mijn tafelgenote en lieftallige partner compenseerde dat ruimschoots door mij een flink stuk van haar coquille met glasnoedels in een bouillon, met een net voldoende, aangenaam zuurtje te laten proeven. Ik schiet spontaan in de “houden van modus”. Dubbel gewokt buikspek zou mooier zijn aan een stuk en de aandacht wordt weliswaar terecht getrokken door het bedje van (gefermenteerde ?) kool onder het spek en de lichte zweem van azijn; heerlijk.De pest van de fantastische bereidingen van Peking Eend die geserveerd wordt bij Chung is dat ik deze nu nooit meer ergens anders durf te bestellen; mooi knapperig op het vel en strak, heerlijk onderhuids vetlaagje en langzaam en zacht gegaard eendenvlees, mooi rosé. Hoe krijg je het voor elkaar ?.En wat mij niet lukt maar Chung ruimschoots met de Gouden Ton in de voortuin, als sommelier, is een fantastische wijn-spijs combinatie; een heerlijke niet al te droge Sauvignon uit de Pays Doc; een Cava uit Spanje als alternatief met een licht hint van tropisch fruit als een welkome afwisseling van een droog, droger droogste chablis bij de oesters met gefermenteerde boontjes.Ik moest naar huis toe rijden, maar een volgende keer laat ik hem met alle plezier doorschenken !Compliment Chung en brigade en tot ziens !

Lees ook deze verhalen
Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.

Van tap tot tafel: de culinaire verrassing van Kaapse Maria

Kaapse Maria aan de Mauritsweg heeft meer in de mars dan alleen de 24 taps met bier en ciders: verrassende gerechten en een gastvrije sfeer voor iedereen.

Nieuwe Mexicaanse eetplek Comedor opent in het Groot Handelsgebouw

Comedor komt voort uit de Mexicaanse cantina's. Dat gevoel moet gaan ademen door het eten en drinken, maar ook door de muziek en de kunst. Opent binnenkort