De naam Deli van Deliplein en Delistraat verwijst naar een voormalig sultanaat op Noord-Sumatra in Indonesië. Maar dat is historie, koloniale geschiedenis. Deli staat nu voor delicatessen of delicieus, want het is niet de sultan die heerst, maar de chef de cuisine, de kok in zijn keuken. In Kwiezien is dat Remco Ramp. Tussen het groeiend aantal horecazaken op de Kaap is hij een pionier. Hij zette de eerste stap en begon in z'n eentje een nieuw sultanaat.
Nou ja, Remco Ramp van Kwiezien deed dat samen met Karin Muires toen zij in 2008 dit kleine maar fijne restaurant openden. Daarna volgden andere koks die hun geluk gingen beproeven aan deze kant van de Maas.
Veertig couverts, gezellig en knus
Maar goed. Kwiezien.
Met veertig couverts is het niet groot, maar wel gezellig en knus. De kleur grijs voert de boventoon. Rustgevende tint. De keuken is open. Dat is maar goed ook, zou je zeggen. Maar het gaat in dit geval om een open keuken waar we chef Remco en zijn brigade aan het werk zien.
Deze vrijdagavond zit de zaak vol met gemengd publiek: jong en wat ouder. Na een hartelijke ontvangst krijgen we een tafeltje naast het kaasplateau. Wat dat betreft kan de avond al niet meer stuk.
Kwiezien is geen zaak van volle borden en grote porties. De gerechtjes kosten allemaal 9 euro. Afhankelijk van je gemiddelde eetlust kun je kiezen voor een driegangen, viergangen of vijfgangen menu. Het concept is inmiddels ook elders waargenomen, zoals bij Oker op de Denneweg in Den Haag.
Alles is home made, tot en met de lolly van Fishermen's Friend die we bij de rekening kregen.
Alle wijnen per glas verkrijgbaar
Opvallend is ook de wijnkaart. Geen enkel wijnland domineert. Europa is vertegenwoordigd, maar ook Nieuw-Zeeland en Australië. Alle wijnen zijn per glas verkrijgbaar. En zo'n glas mag je van sommelier Jeroen eerst even proeven voordat je het bestelt.
De starter is een groot uitgevallen bitterbal gevuld met puree van topinamboer ofwel aardpeer. De perfect gefrituurde bal ligt naast een veegje paddenstoelenmayonaise.
Met op tafel een prima fles Chinon (€ 37,50), de lekkerste rode wijn uit het Loire-gebied, komen de gangen langs: rosbief van wagyu-rund met truffelmayo, gegrilde pompoen met mousse van blauwe kaas, een gekarameliseerd geitenkaasje met vijgen-honingsaus, een gestoofd rolletje sliptong in preibouillon, kabeljauw met een korstje van chorizo en een wild duivenborstje op een sokkeltje van linzen, spitskool, met tijmjus.
Er is nog ruimte voor toe: ijs van marsepein met advocaat en speculaas en voor de tafelgenote een rijk gevuld kaasbord.
Chef Remco Ramp komt even vragen wat we het lekkerst vonden. Wij waren teverden over alles. Ramp zegt dat hij blij is dat er meer zaken op het plein zijn gekomen. De loop zit er in. Bezoek aan het ene restaurant trekt bezoek aan het andere aan.
Fijne zaak, dat Kwiezien. Moderne keuken met een hoog DELIcieus karakter.
Foto linksonder: Kookboeken in het toilet van Kwiezien. Daarnaast: Rosbief van het wagyu-rund met truffelmayonaise.
