Kwiezien, de delicieuze pionier van het Deliplein

Remco Ramp en Karin Muires waren in 2008 de prioniers die van het Deliplein het delicatessenplein maakten door er hun restaurant Kwiezien te openen.

19 Jan 2014 Peter Punt

blogger Peter Punt is redacteur/verslaggever bij het ANP. Hij is een fervent thuiskok en een bekwaam uit-eter.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Kwiezien

Delistraat 20-22, Rotterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: Zuid Keuken: FransNederlands Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Kwiezien, de delicieuze pionier van het Deliplein

De naam Deli van Deliplein en Delistraat verwijst naar een voormalig sultanaat op Noord-Sumatra in Indonesië. Maar dat is historie, koloniale geschiedenis. Deli staat nu voor delicatessen of delicieus, want het is niet de sultan die heerst, maar de chef de cuisine, de kok in zijn keuken. In Kwiezien is dat Remco Ramp. Tussen het groeiend aantal horecazaken op de Kaap is hij een pionier. Hij zette de eerste stap en begon in z'n eentje een nieuw sultanaat.

Nou ja, Remco Ramp van Kwiezien deed dat samen met Karin Muires toen zij in 2008 dit kleine maar fijne restaurant openden. Daarna volgden andere koks die hun geluk gingen beproeven aan deze kant van de Maas.

Veertig couverts, gezellig en knus

Maar goed. Kwiezien.
Met veertig couverts is het niet groot, maar wel gezellig en knus. De kleur grijs voert de boventoon. Rustgevende tint. De keuken is open. Dat is maar goed ook, zou je zeggen. Maar het gaat in dit geval om een open keuken waar we chef Remco en zijn brigade aan het werk zien.
Deze vrijdagavond zit de zaak vol met gemengd publiek: jong en wat ouder. Na een hartelijke ontvangst krijgen we een tafeltje naast het kaasplateau. Wat dat betreft kan de avond al niet meer stuk.
Kwiezien is geen zaak van volle borden en grote porties. De gerechtjes kosten allemaal 9 euro. Afhankelijk van je gemiddelde eetlust kun je kiezen voor een driegangen, viergangen of vijfgangen menu. Het concept is inmiddels ook elders waargenomen, zoals bij Oker op de Denneweg in Den Haag.
Alles is home made, tot en met de lolly van Fishermen's Friend die we bij de rekening kregen.

Alle wijnen per glas verkrijgbaar

Opvallend is ook de wijnkaart. Geen enkel wijnland domineert. Europa is vertegenwoordigd, maar ook Nieuw-Zeeland en Australië. Alle wijnen zijn per glas verkrijgbaar. En zo'n glas mag je van sommelier Jeroen eerst even proeven voordat je het bestelt.
De starter is een groot uitgevallen bitterbal gevuld met puree van topinamboer ofwel aardpeer. De perfect gefrituurde bal ligt naast een veegje paddenstoelenmayonaise.
Met op tafel een prima fles Chinon (€ 37,50), de lekkerste rode wijn uit het Loire-gebied, komen de gangen langs: rosbief van wagyu-rund met truffelmayo, gegrilde pompoen met mousse van blauwe kaas, een gekarameliseerd geitenkaasje met vijgen-honingsaus, een gestoofd rolletje sliptong in preibouillon, kabeljauw met een korstje van chorizo en een wild duivenborstje op een sokkeltje van linzen, spitskool, met tijmjus.
Er is nog ruimte voor toe: ijs van marsepein met advocaat en speculaas en voor de tafelgenote een rijk gevuld kaasbord.
Chef Remco Ramp komt even vragen wat we het lekkerst vonden. Wij waren teverden over alles. Ramp zegt dat hij blij is dat er meer zaken op het plein zijn gekomen. De loop zit er in. Bezoek aan het ene restaurant trekt bezoek aan het andere aan.
Fijne zaak, dat Kwiezien. Moderne keuken met een hoog DELIcieus karakter.

Foto linksonder: Kookboeken in het toilet van Kwiezien. Daarnaast: Rosbief van het wagyu-rund met truffelmayonaise.

kwiezien 2  kwiezien 3

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

wim 20 Jan 2014, 19:04

en wat kost het dan …..!?

Peter Punt 20 Jan 2014, 19:28

Wij waren 140 euro kwijt.

Lees ook deze verhalen
Tweede vestiging Nonna’s Cucina opent in Nieuwerkerk aan den IJssel

Restaurant Nonna’s Cucina opent in Nieuwerkerk: Italiaans shared dining, private dining-zaal en evenementen zoals Festa Della Nonna.

Bar Benthuis in Noord weer open na verbouwing

Na de verplichte funderingswerkzaamheden mocht Bar Benthuis begin september de deuren weer openen. Oud en vertrouwd, maar dan net iets beter.

Station Bergweg opent bezorghub in het Vroesenpark

In het Vroesenpark hoef je voortaan geen zware picknickmand meer mee te nemen. Via de bestelhub van Station Bergweg wordt je eten tot je kleedje bezorgd.